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Opinion No. 203

Schools—Trustees—Meetings, Notiee of
and Business Transacted—High
Schools—Principal, Election of.

HELD: No meeting of a board of
school trustees should be held without
giving each trustee reasonable notice of
the time and place and the purpose for
which any meeting is called. No busi-
ness should be transacted at such meet-
ing except such as is noticed in the
call for the meeting. (Under the facts,
the re-election of the high school prin-
cipal was the business of the special
meeting.).

May 6, 1933.

You have requested my opinion on
the right of a high school bhoard of
trustees to re-elect a principal at a
special meeting and have given full
details of the action taken by the board
at such meeting.

While there is no specific statute
providing for special meetings of the
trustees, no meeting should be held
without giving each of the trustees
reasonable notice of the time and place
and the purpose for which any meet-
ing is called and no business should be
transacted at such meeting except such
as is noticed in the call for the meet-
ing. However, we would say that in
any particular emergency if the trus-
tees should all meet in regular meet-
ing and all agree that a meeting should
be held at that time and spread such
agreement on the minutes, they could
transact any husiness that they desired
to take up of an emergency nature and
possibly any business of any kind, the
transaction of which is not specifically
prohibited by law.

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Subsection 3 of Section 83 of Chapter
148 of the Laws of 1931, provides that
a principal may be chosen for not to
exceed two years. The meeting of
January 12, 1931, employing a principal
for three years was not a legal trans-
action. The meeting of March 14, 1933,
employing the principal -for one year
would Dbe a legal meeting if it were
properly called and held, which would
have to be determined by the facts. In
any event, it is clearly the purpose of
the board to re-employ the principal and
if no action was taken prior to May 1,
1933, the principal will hold over in
the absence of any advice to him that
he was not to be re-employed prior to
that date.

See opinion No. 131 (this vol.), rela-
tive to the employment of teachers and
superintendents and principals, which
we think will enable you to determine
the legality of the action of your board
in regard to the employment of your
principal. We do not have all the facts
necessary to determine the legality of
the meetings at which such action was
taken.
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