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Opinion No. 188

Butcher’s License—Licenses—Number
Required—When Not Required.

HELD: Where a butcher has more
than one meat market in a county he
should obtain for display a license for
each shop from county treasurer.

A person hutchering and selling his
own cattle at meat market is not re-
quired to have butcher’s license unless
he butchers and sells over 25 carcasses
in one year.

April 28, 1933

You have submitted the following
questions :

No. 1. Section 2, Chapter 172, Laws
of 1931 provides in part: “It shall be
the duty of every butcher to display
his license in a conspicuous place in
his market.” Where a company owns
several shops located in different
towns in the same county, is there a
provision under the laws of the state
which would permit the county treas-
urer to issue duplicate licenses or
copies of the original license?

No. 2. You have inquired whether
or not a person killing cattle of his
own breeding must secure a license
in order to operate a butcher shop?

Answering your first question, this
situation is covered by Section 2413,
R. C. M. 1921, which provides in part:
“separate licenses must be obtained for
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each branch establishment or separate
house of business located in the same
county” ; and Section 2418 which reads:
“For each license issued, the county
treasurer must collect a fee of one dol-
lar, which must be paid into the gen-
eral fund of the county.”

While an attempt seems to have been
made in Section 8, House Bill 162,
Laws 1897 to repeal the latter section,
the title did not enumerate the same
and therefore it probably is still in
force. The Supreme Court on one oc-
casion declined to pass upon this ques-
tion. (State v. Courtney, 27 Mont. 378,
387; 71 Pac. 308).

Answering your second question, para-
graph 2 of Section 2 of said Act, pro-
vides that this section shall not apply
to the slaughter of neat cattle of one’s
own breeding except in excess of twenty-
five carcasses each year.

Although no license is required for
the operation of a butcher shop where
only twenty-five carcasses are slaugh-
tered and sold in a meat market, it
would seem that in most instances a
license would be required as it is not
likely that a shop can be operated suc-
cessfully and continuously for a year
if limited to the sale of twenty-five
carcasses.
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