132

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 184.

Horse Herd Districts—Classification of
Horses—Horses, Sale of—Sheriffs
Fees and Expenses, Payment
in Advance.

HELD: It is the duty of the stock
inspector to classify horses prior to sale
under horse herd district sale.

The sheriff must collect fees and ex-
penses in advance of sale under horse
herd district sale.

April 28, 1933
You have submitted the following
questions arising in connection with the
interpretation of Chapter 57 of the
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Laws of 1933, amending Chapter 119,
Laws of 1931, relating to horse herd
districts:

“1, Is the sheriff reguired to pro-
ceed with a classification of the ani-
mals and a sale thereof pursuant to
suhdivision 4 of the law, if, in his
opinion, the expenses will be greater
than the value of the animals?

“2. If a sale is had, may the sheriff
deduct the expenses incurred by him
before any portion of the proceeds
from the sale is paid to the party who
took up the animals as damage for
their keeping?’

The first question assumes that it is
the duty of the sheriff to classify the
horses. Said section 4, among other
things, provides: “That prior to such
sale the sheriff shali have said horses
classified as follows: Class One shall
include (a) horses not bearing a reg-
istered brand and which in the opinion
of the Stock Inspector are of a value
not to exceed Ten Dollars per head,
and (b) horses * * * which in the
opinion of the Stock Inspector are of a
value not to exceed Ten Dollars per
head. Class Two shall include horses
bearing registered brands and which
in the opinion of the Stock Inspector
are of a value in excess of $10.00 per
head.” In view of the wording of this
section, it is my opinion that it is the
duty of the Livestock Inspector to clas-
sify the horses as in each instance his
opinion as to value is required.

Section 4892 R. C. M. 1921 provides:
“The officers mentioned in this chapter
must not, in any case, perform any
official services uniess the fees pre-
seribed for such services are paid in
advance* * *.” Since the sheriff is one
of the officers mentioned in Chapter
35, Part IV of the Political Code, which
is the chapter referred to in the above
quoted section, he must require pay-
ment of all fees in advance of the per-
formance of any official services. In
my opinion this would also apply to his
services and expenses in connection
with the holding of sales provided for
in the above section 4.

Since he must collect his fees and ex-
penses in advance, the situation stated
in question No. 2 is not likely to arise.
In case his fees and expenses are not
collected in advance it would no doubt
be because they were guaranteed from

the proceeds of the sale and, if so, he
would have authority to deduct them
from the proceeds of the sale before
any portion thereof is paid to the per-
son who requested the sale in payment
of damages and charges for the care
of the horses while in his possession.


cu1046
Text Box




