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Opinion No. 131

Schoels— Contracts— Superintendents

of Schools—High School Principals—

Teachers — School Boards — Power of

Retiring Board — Nepotism — School
Distriets.

HELD: District superintendents of
schools may be employed for a period
not to exceed three years; a high
school principal for a period not to ex-
ceed two years unless the office of
superintendent and high school prin-
cipal is held by the same person and
in that event employment may be for
term not to exceed three years; a
teacher may be employed for one school
year. '

In absence of some necessity or spe-
cial circumstance, all contracts and
commitments should be left to new
board if new board can attend to its
duties in ample time to protect inter-
ests of district.

The Nepotism Act applies to school
districts and district officials.

March 24, 1933.

You have requested an opinion from
this office on the following questions:

“l. For what length of time can a
district superintendent be elected?
For what length of time can a high
school principal be elected? For what
length of time can a teacher be elect-
ed?

“2. Can the board of trustees that
is now in office select a city superin-
tendent; a high school principal; and
teachers for next year?

“3. The nepotism bill as it applies
to school districts.”

Replying to question 1, there are a
number of provisions in the statutes
relating to district high school super-
intendents, district superintendent and
high school principal and superintend-
ent and principal.

Section 39 of Chapter 148, Laws of
1931, provides that a district school
superintendent may be appointed by the
hoard of trustees. His contract there-
after shall be deemed renewed for a
further term of one year and succes-
sively each year thereafter for like
terms of one year unless the board, in
writing, gives him notice to the con-
trary.

Sections 62 and 63 of Chapter 148,
TLaws of 1931, provide that every joint
board where there is a joint district
and high school combined, shall employ
some qualified person to supervise the
administration of the county high
schools and public schools for a term
not to exceed two years.

Subsections 3, 4, and 5 of Section
83, Chapter 148, Laws of 1931, appear
to modify Sections 62 and 63 hereto-
fore referred to and it would appear
that one person might be appointed
superintendent and principal or in the
discretion of the board that there
might be a superintendent and a prin-
cipal, such offices in the latter case
being occupied by two persons. You
will note the provision in subsection 8
that the principal may be employed for
not to exceed two years and the super-
intendent for not to exceed three years.

There is no particular term designat-
ed for teachers. Section 1075, R. C. M,,
1921, as amended by Section 1, Chapter
87, Laws of 1927, provides that any
teacher or principal, after being em-
ployed for the third consecutive year,
shall be deemed re-clected from year
to year at the same salary unless ad-
vised to the contrary by the board of
trustees on or before May 1 of any
year.

By a review of these general pro-
visions, you will readily see that there
is something of a conflict relative to
the employment of principal but as
Subsection 3 of Section 83 of Chapter
148, Laws of 1931, referred to above,
authorizes the employment of a super-
intendent or a principal for periods of
three years and two years respectively,
and as that is the last expression of
the legislature on the subject, this of-
fice is of the opinion that your district
superintendents may be employed for
a period not to exceed three years and
your high school principals for a period
not to exceed two years unless the of-
fice of superintendent and high school
principal is held by the same person
and in that event employment may be
for a term not to exceed three years.

While there is no express provision
in the statute, it is the impression of
this office that a teacher may be em-
ployed for one school year. Employ-
ment for a greater period than one
year is not expressly prohibited but
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superintendents and principals are lim-
ited to three or two year terms, re-
spectively. They hold the most im-
portant positions in the corps of teach-
ers and the apparent intent of the law
is to give them a little more considera-
tion than the ordinary instructor. In
addition, the only reference to a teach-
er’s term refers to a term of one year.

Answer to question 2: In the ab-
sence of some necessity or special cir-
cumstance, all contracts and commit-
ments should be left to the new board.
1t frequently occurs that new boards
are elected for the specific purpose of
getting rid of an objectionable instruc-
tor and when the electors desire to ac-
complish that purpose themselves by
the election of a mew board, the old
board should not be permitted to de-
feat such purpose.

The powers of a new board and an
old board are quite fully discussed in
an opinion rendered by this office un-
der date of January 9, 1933, and ad-
dressed to your office and we think
the authorities referred to in that opin-
ion fairly establish the rule that an old
hoard should not assume to perform the
duties of a new incoming board, if the
new board can attend to its duties in
ample time to protect the interests of
the district. (Op. No. 13.)

Answer to question 3: A school dis-
trict is a political subdivision of the
state. (State v. Meyers, 65 Mont. 124).
Therefore, the recent act on nepotism,
Chapter 12, Laws of 1933, applies to
school districts and school district of-
ticials.
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