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of trust or emolument any person or 
persons related to them or connected 
with them hy consanguinity within the 
fourth degree, or by affinity within the 
~eeond degree." 

Inaf>"Dluch as there has been no 
agreement whate\'er between tbe coun­
ty commissioner and the road super­
visor and inasmuch as there is no re­
lationsbip whatever between Cbarles 
Halston, road supervisor, and 'ViIliam 
:\IeGrath, the employee, it is my opin­
ion that such employment would not in 
any way be a violation of Chapter 12, 
~upra. 

Opinion No. 101 

Counties-Ta.'"ation-InsUl-ance, Right 
of County to Proceeds whel'e Count.y 

Holds Tax Cel-tificate, 

H]i}LD: A county has no interest in 
the insurance contract between the 
owner of the property and tbe insur­
ance company, even tbough the prop­
erty was sold for taxes and the county 
expected to take a tax deed thereto. 

March 6, 1933. 
You ha \-e requested my opinion on 

the following: 
"l\Hldred Frances Ammer was the 

title owner and had $1,000 insurance 
011 the ·buildings located 011 land that 
has been sold by the county for taxes 
alJ(1 to which you expected to take 
tax deed on March 3, 1933. The own­
er dul'ing .the 13 years had tbe place 
rented and received the rents. Does 
the county of Golden Valley and State 
of Montana ha\'e any chance to n.~ 
co\-et' this insurance by action, or oth­
er\vise:" 

In such a case botb tbe county and 
~Irs. Ammer bad an insurable interest 
in the huildings and improvements and 
the contract of insurance witb either 
the county or Mrs. Ammer would have 
been a personal contract between tbe 
insurance company and the insured 
with which no one else not a party to 
such conti'act would bave anytbing to 
do directly. The funds for insurance 
after they came into the bands of Mrs. 
Ammer migbt be levied upon under 
garnisbment or execution in any action 
in which sbe was found to be liable. 
The following decisions are in point in 

your ease. "An interest, to be insur­
able, does not depend necessarily upon 
the ownership of tbe property. It may 
be a sIlCCial or limited interest, discon­
nected from any title, lien, or posses­
sion." German Ins. Co. v. Hyman, 52 
::\. W. 401. "In sucb cases tbe contract 
is personal, and does not run with the 
title to tbe property." Carpenter v. In­
surance Co., 16 Pet. 495, 10 L. Ed. 
10+l: Chrysler Sales Corp. v. Spencer, 
9 Fed. (2) 679. 

These two cases are rather outstand­
ing on the point and follow the general 
rule, and in barmony therewitb this of­
fice is of the opinion that the countv 
has no interest wbateyer in the insu;­
ance contract in the case whicb you 
ba \'e submitted. 

As stated before, howC\'er, if 1\Irs. 
Ammer has any other property s1Ibject 
to execution she would be liable for the 
taxes the same as any othcr delinquent 
taxpayer, and furthermore tbe insur­
ance money migbt be where it could be 
got at by garnishment. 

Opinion No, 102 

Joint School Boards - Fonnation -
Powers-Contracts - Count,y Superin­

tendent-Voting, 

HELD: Where a superintendent is 
Iii red in joint session between a dis­
trict board and high school hoard, eith­
er hoard can decide not to re-hire bim 
without the agreement of the otber, 

A joint board cannot be formed 
where a majority of one board opposes 
it. 

Although a supelintendent bas held 
his position for five years, tbe board 
lllllY discharge him without !,'ixing 
reasons for its action. 

A county superintendent has no right 
to yote at a meeting of the county higb 
~('hool board excepting in cases where 
there is a tie wbicb continues for three 
successive ballots. 

Marcb 7, 1933. 
I ba \'e your letter asking a number 

of questions concerning the formation 
and operation of the joint board pro­
yided for hy Sections 58, 59, 60 and 61 
of Chapter 148 Session Laws of 1931. 

'.rhis board is purely statutory, As 
stated in Section 58, "they may form 
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a joint board for the purposes and with 
the jurisdiction in this chapter speci­
fied." Your first question is: 

"If a superintendent is hired in 
joint session between a district board 
and high school boan], can .either 
hoard decide not to re-hire him with-

out gi\ing the other board a yote?" 
'l'his jOint hoard is neither a high 

school board nor is it a' district school 
board. Consequently. the JlroYisions of 
thc sta tute rela til-c to tenure of offie-e. 
do not apply. The hiring is merely for 
such tprm as the joint bon rd shall de­
termine. At the expiration of the term 
of hiring, there is no automatic contin­
uance of the contract. If the boards 
decide to do so, the~' can meet and re­
hire thc principal or teacher for anoth­
er term. The e-ost is apportioned he­
tween the district and the county high 
se-hool and it is only intended to be ef­
fectiYe as the act states, wheneyer the 
hoard of trustc€s o[ the county high 
school and the board of trustees of the 
school district deem it for the best in­
terest of both school systems. 

Your second question is: "Can a 
\"Ote be thrown out as illegal if onc 
member is kept from yoting?" 

The ftnswer to this question all de­
pell(ls upon the facts of the particular 
~ase. which you ha\·e not stated. 

Your third question is: "Can a joint 
hoard he formed if one board is unall­
imouslr in favor but the other board is 
three to four against it. 1 s it necessary 
to lun·c 11 majority of both 1l(lUrds in 
fa,·or?" . 

A joint board could not be furmcd 
IlIlder such circumstances. Each board 
must act independently of the other in 
(Ietenllining whether a joint board will 
he formed. In doing this they are gOY­
emed by the same rules as in any other 
case where a question i;; i'iuhmitted to. 
and decided by the board. 'Vhen a joint 
hoard is formed it, of course, yotes as 
a board and requires a majority of all 
of the Yoting members. 

Your fourth question is: "After a 
surleriutendent has held this position 
for five years, can he be discharged 
without the board giYillg him sound 
reasons for their action?" 

This question has been answered by 
a nswer to the former questions. The 
board being purely statutory, the pro-

\-isions of Section 1075 and of Section 
3f) of Chapter 148, Session Laws of 
1f)3L do not apply. Consequently, 
there is no re-hiring without action by 
the joint board. 

Your fifth question is: ;·Has the 
county superintendent the same status 
in the county high scho'ul board as any 
other member in regard to voting pow­
er, etc.?" 

The voting power of the joint board 
is very definitel~' prodded for h~- Sec­
tion 61. Under this section, the county 
superintendent acts as secretary for 
the board. She dops not Yote, except­
ing in the l:ase where there i>l a tie 
which continues for thrC€ succes;:i\-e 
ha 1I0ts, when she is authorized to cast 
the deciding ,-ote. For the purpose of 
\·oting, each board must have the same 
numher of llll'llIbel·s. The memhers who 
lun-e yoting power must be dpsignated. 
1t is not clear how this section \yould 
work out in a case where the school 
board was in a di~trict of the first 
class. having seven trustees. The coun­
ty high school board also has seven 
trustees, and the count~' superintend­
ent is one of the seyen but she is ex­
cluded f!"Om voting on the joint boa rd, 
except as stated. 

Answering your question No. 6 in 
regard to dissolving the hoard, there 
is no proviSion for dissoh-ing the 
hoard and no necessity. in m~- opinion. 
for doing so since they are organized 
()nl~· for the purpose of employing 
teachers, and as there is no automatic 
re-elllllloyment, it requires new action 
to he ta ken a t the eLd of each term of 
PllIployment. 

Opinion No. 103 

Taxation-School Bonds-Exemption. 

HELD: School bonds held by resi­
llents of the county are not exempt 
fl·OIll taxation. 

March 8, Ul33. 
You have requested my opiniun as tu 

whether or not school bonds, held by 
residents uf the county, are exempt 
from taxation under Section 11)98, H. 
c. ~I. 11)21, as amended, or should he 
taxed and classified as provided for in 
flection 11)99, R. C. :\1. 1921. 

flection Hlf)8, as amended hy Chall­
ter 98, Laws of 1931, does not alter the 
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