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School Districts — Surplus Funds — High School Site —
Vote.

School site may be purchased out of surplus remaining
after nine months school, upon vote of district.

Myr. Walter R. Knaack, June 19, 1931.
County Attorney, :
Shelby, Montana.

My dear Mr. Knaack:

You request an opinion whether a school district is authorized to
purchase suitable ground upon which to construct a high school building
out of the surplus remaining in the general fund after providing for
nine months school.

School distriet No. 14 of your county held an election on the matter,
at which election a majority of the qualified electors authorized the
surplus to be used for purchasing a school site. The question is whether
a vote of the qualified electors authorizes the use of the surplus for such
a purpose.
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Section 1205, R.C.M. 1921, provides that

“county school moneys may be used * * = for the various pur-
poses, as authorized and provided in this act, and for no other
purpose, except that in any district any surplus in the general
school fund to the credit of such district, after providing for the
expenses of not less than nine months’ school, on a vote of the
qualified electors of said district, may be used for the purpose
of retiring bonds and improving buildings and grounds or erect-
ing school buildings, a teacherage or barn.”

It is to be observed that the purchase of ground for a school site
is not among the purposes expressly enumerated in this section.

The district has already authorized bonds to be issued for the pur-
pose of construeting a high school building. Under section 1219, et seq.
a special levy in excess of ten mills may be made upon a vote of the
taxpaying freeholders therein for the purpose of furnishing additional
school facilities for said district, for building and equipping heating or
other plants, or for any other purpose necessary for the proper opera-
tion and maintenance of the schools in said district, including building,
altering, repairing, or enlarging any schoolhouse or houses of said dis-
trict.

Under this section unquestionably a special levy can be made when
approved by the electors for the purpose of purchasing a school site.

Under subdivision A of section 1 of chapter 147, laws of 1927, the
board of trustees of any school district are vested with power to issue
bonds for any one or more purposes, (a) for the purpose of building,
enlarging, altering, repairing, or acquiring by purchase one or more
school houses in said district; furnishing and equipping the same, and
purchasing the necessary lands thereof.

Under this subdivision the purchase of land for a school site is in-
cluded in the purpose with the building of the schoolhouse. In fact,
there is no question that bond money could be expended for the purchase
of a site where bonds have been issued for the purpose of building a
building, for it necessarily follows that no building could be constructed
without a site upon which to construct it. It is therefore considered as
a part of the purpose of building a school house.

~Under section 1205, R.C.M. 1921, surplus money may be used for
the purpose of retiring bonds or erecting school buildings, a teacherage
or barn. The bonds retired with such surplus, or a part of the proceeds
of them, might have been used for the purpose of purchasinng the site
upon which the building was erected, or in case a building was author-
ized a site could havc been purchased as a part of the building construc-
tion costs. There is only one purpose for which a school site would be
purchased and that is for the purpose of erecting a building thereon,
either immediately or at some future time.

It is therefore my opinion that surplus funds, after providing for
nine months’ school, upon a vote of the qualified electors of the district,
can be used for the purpose of purchasing a school site.

In this particular case the site, of course, is being purchased for
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the construction of the building authorized by an issue of bonds. As
before stated, the site could be purchased out of the bond issue and the
bonds can be paid off out of the surplus, and it would seem to follow
that it would make no difference that the money was used for the pur-
chase of the site in the first instance.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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