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Taxation — Assessment — Owner — Personal Property —
Liens.

The owner of a sheriff’s certificate of sale on the first
Monday in March, 1931, is the owner of the land at that time
for assessment purposes. Personal property taxes are only a
lien upon the real estate of the owner of the personal property.

Where land is wrongfully assessed to a person who is
also assessed for personal property taxes the lien of the per-
sonal property taxes does not affix to the land.

Mr. Horace W. Judson, June 6, 1931.
County Attorney,
Cut Bank, Montana.

My dear Mr. Judson:
You request an opinion as to whom land should be assessed in the
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case where prior to March 1, 1931, the land was sold under foreclosure
proceedings and the mortgagor was not on the first Monday in March,
1931, in the possession of said lands. You state that the land has been
assessed to the mortgagor, together with personal property which he
owns, and you also inquire if the taxes assessed against the personal
property are a lien against the said land.

Section 2002, R.C.M, 1921, provides that property shall be assessed
to the persons by whom it was owned or claimed or in whose possession
or control it was at 12:00 o’clock noon on the first Monday of March.

In the case of State ex rel. Hopkins vs. Stephens, 63 Mont. 318, 206
Pac. 1094 the supreme court of Montana held that after foreclosure sale
and before redemption therefrom the judgment debtor or mortgagor has
neither the legal nor the equitable title to the property sold. Under this
decision the purchaser at the foreclosure sale has both the legal and the
equitable title to the land purchased and is therefore the owner of it,
subject only to the bare personal privilege of the judgment debtor to
redeem within the statutory period. In the case mentioned by you the
judgment debtor, not being in possession of the land on the first Monday
in March, and having neither the legal nor equitable title to the land,
it should be assessed to the purchaser at the foreclosure sale as the
owner thereof.

Section 2153, R.C.M. 1921, as amended by section 1 of chapter 113,
laws of 1927, provides that every tax due upon personal property is a
lien upon the real property of the owner thereof, except in certain in-
stances mentioned in said section, which exceptions are not applicable
here. The personal property in this case did not belong to the owner of
the land on the first Monday in March and therefore the taxes levied
against said personal property do not come within the terms of said
section so as to make said taxes a lien upon the land in question.

Under said section it is only the land that is owned by the person
owning the personal property assessed that is subject to the lien for
the personal property taxes. In your case the land was owned by the
purchaser at the foreclosure sale and the personal property was owned
by the judgment debtor so that the taxes on the personal property could
not be a lien upon the land owned by the purchaser at the foreclosure
sale.

I suggest that the county assessor change his assessment of the
land so that it will be assessed against the purchaser at the foreclosure
sale and assess the personal property to the judgment debtor, who is
the owner thereof, and if this is done the record will not disclose any
liability of the land for the personal property taxes.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.





