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general will approve a plan for Dawson and neighboring counties to 
share in cost of equipment and/or rental on laboratory space." 

It might be said that the bill apparently does not contemplate any 
plan whereby neighboring counties may jointly operate a laboratory. 
This disposes of question 2 as to the counties drawing their agreement 
between themselves. 

3. "Should Dawson county establish a laboratory itself would all 
fees earned by the laboratory accrue to the credit of the laboratory, or 
would we share only in a portion of the surplus resulting from testing 
of samples originating in Dawson county?" 

Section 10 of the bill provides: 
"On July first each year, the Commissioner of Agriculture 

shall determine the amount of surplus, if any, accumulated from 
fees remitted by each laboratory and seventy-five per cent of 
said surplus from such county shall be paid to each county upon 
claims duly approved by the Board of Examiners and warrant 
of State Auditor upon State Treasurer, and twenty-five per cent 
shall be retained by the Department of Agriculture revolving 
appropriation fund to apply on the administration costs of this 
act." 

You are advised that under the above section all of the seventy-five 
per cent of the surplus would be returned to the county in which the 
laboratory had been established regardless of where the samples to be 
tested had been sent from. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Taxation - Tax Sales - Subsequent Assessments - Pay­
ment. 

Where land has been sold to the county for delinquent 
taxes the taxpayer may pay taxes levied for subsequent years 
without making redemption from the prior sale. 

Mr. J. H. Forster, 
County Attorney, 

Malta, Montana. 

My dear Mr. Forster: 

April 13, 1931. 

You inquire if, after lands have been sold for delinquent taxes, but 
before tax deed is taken, the owner may pay subsequent delinquent taxes 
without redeeming from the tax sale the property which was sold thereat 
and purchased by the county and against which said subsequent de­
linquent taxes exist. 

Section 2231, R. C. M. 1921, requires any property which has been 
purchased by the county at a delinquent tax sale to be assessed, but it 
must not be exposed for sale, and the sale thereof must be adjourned 
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until the time of redemption under the previous sale has expired, and 
section 2232 provides that if the property has not been redeemed from 
such previous sale that no sale can be had under the assessment unless 
directed by the board. It is apparent from these sections that it was 
proper to assess the property after it had been sold and purchased by 
the county. 

Section 2233 provides that no redemption can be made except upon 
payment also of the amount of such subsequent assessment, costs, fees 
and interest. Section 2210 provides that a purchaser at a tax sale, or his 
assignee, may, subsequent thereto, pay the subsequent taxes and upon 
redemption the redemptioner must pay the subsequent taxes paid by the 
purchaser at such sale with interest. 

While section 2233 appears to indicate that the subsequent assess­
ments remain a charge against the land until redemption, and, there­
fore, could not be paid without a redemption of the land, nevertheless, 
section 2207 relating to the assignment of tax sale certificates clearly 
states that the assignment must be made to a person who shall pay 
the amount for which the land was bid in, with interest, and the amount 
of all subsequent delinquent taxes, penalties, costs and interest. This 
provision clearly indicates that the subsequent assessments are included 
in the assignment when they are delinquent at the time the assignment 
is made, thereby implying the right of the taxpayer to pay said sub­
sequent assessments before they become delinquent or after they become 
delinquent. A tax which has been permitted to go delinquent is no longer 
a delinquent tax after it has been, paid. 

It is my opinion that the subsequent taxes which a taxpayer must 
pay upon redemption of the property are the delinquent taxes which 
remain unpaid at the time he seeks to redeem. He is only required to 
make this payment when he seeks to redeem from the tax sale.· There is 
nothing in the law which requires him to pay a prior tax before he is 
permitted to pay subsequent taxes nor would there be any logical reason 
for the existence of such provision because if he does pay the subsequent 
taxes and leaves outstanding a prior certificate of sale the county or 
the holder may still procure tax deed for the property unless the tax­
payer redeems from the sale for the prior taxes. The only reason that 
a redemption is not permitted without the payment of unpaid delinquent 
taxes existing at the time of redemption is that under the law no sale 
is authorized for the subsequent taxes and a redemption from the prior 
sale would leave the subsequent taxes remaining and the county would 
be compelled to hold tax sales therefor, and the taxpayer would then 
have three years from the date of the sale within which to redeem. The 
policy of the law is to grant no such extended time for the payment or 
redemption of these subsequent taxes but to require their payment at 
the time of a redemption from the previous sale. 

It is therefore my opinion that a taxpayer has the right to pay sub­
sequent delinquent taxes without redeeming from a prior sale of the 
property. If, however, he seeks to redeem from such prior sale he must 
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then pay the unpaid delinquent taxes existing at the time of such offer 
to redeem. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

School Districts-Extra Levy-Trustees-Duties. 

In school districts of the third class the board of trustees 
is required to submit the question of an extra levy to the tax­
payers, the word "may" as used therein being construed as 
"shall" or "must". 

Mr. J. C. McIntire, 
Clerk of School District No.9, 

Musselshell, Montana. 

My dear Mr. McIntire: 

April 13, 1931. 

You have written me relative to the prOVISIOns of section 1219 as 
amended by section 1, chapter 120, laws 1925, relating to who is entitled 
to vote at an election called for the purpose of submitting the question 
of whether a special levy shall be made in excess of ten mills. You call 
particular attention to the last part of this section, which reads as fol­
lows: "provided, that in all school districts of the third class such ques­
tion may be submitted to the legal voters of said district, who are tax­
payers therein." 

Your question is as to whether the word "may" as used in the pro­
vision quoted makes it optional with the board of school trustees of a 
third class district as to whether the call for such election shall be re­
stricted to freeholders or extended to include taxpayers who are not free­
holders. 

In my opinion the word "may" as used in this part of the section 
must be construed as "shall" or "must," otherwise the act would not 
have uniform operation in third class districts. There is nothing in the 
act which attempts to make any classification of third class districts so 
as to definitely determine when the trustees may submit the matter to 
the taxpayers and when they may elect to submit it to taxpaying free­
holders. If the use of the word "may" in this section gives the trustees 
discretion as to when they may submit the matter to taxpayers and 
when they may decide to submit it to taxpaying freeholders it would 
violate the constitutional provision in regard to special or class legis­
lation. 

In the case of State ex reI. Redman vs. Meyers, 65 Mont. 124-128, 
210 Pac. 1064, the court said: 

"The fact that section 1038 applies only to some school dis­
tricts does not necessarily render it invalid. So-called class legis­
lation may be constitutional if the class is germane to the pur­
pose of the law and is characterized by some special qualities 
or attributes which reasonably render the legislation necessary, 
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