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School Boards·-Meetings - Notice of Waiver - Se·ction 
1006, R.C.M. 1921. 

Forty-eight hour notice of special meetings of school 
board not necessary when all members are present and con­
sent to meeting. Board may fix date of special meetings by 
resolution entered upon minutes. 

Mr. H. O. Vralsted, 
County Attorney, 

Stanford, Montana. 

My dear Mr. Vralsted: 

April 15, 1932. 

I have your request for an opinion in regard to calling and holding 
a meeting of the board of trustees of a school district; your questions 
relate to a district of the third class. 

It appears that at one of the meetings of the school trustees, at 
which all of the members were present, a resolution was unanimously 
adopted to the effect that the trustees should meet on the last Friday 
of each and every month. Three monthly meetings have since been held as 
provided for in the resolution at none of which a Mr. "Z" was present. At 
the next following monthly meeting, not a quarterly meeting provided 
for by statute, Mr. "Z" was absent again. Thereupon, the two remaining 
members passed a resolution declaring his office vacant. He was not 
served with any written notice of such meetings; neither was he given 
a notice to show cause why his office should not be declared vacant. 
Such vacancy was thereupon certified to the county superintendent who 
thereupon appointed another member. 

Mr. "Z" now contends that the action of the board of trustees de­
claring his office vacant was not legal and is contrary to law for the 
following reasons: 

1st: He had not been served with a written notice of such monthly 
meetings, declaring all meetings, except the quarterly meetings provided 
for by the statute, to be special meetings, and 

2nd: Because he was not given an opportunity to show good excuse 
for his absence. 

Your questions are: 
1. In a third class district are all meetings except the four quar­

terly meetings provided for by section 1006, R.C.M. 1921, special meet­
ings so as to require a written notice to each member of the board of 
trustees? 

2. Where all members of the board unanimously passed a resolu­
tion providing for monthly meetings does that constitute a waiver of 
such notice? 

3. Before the office of a member can be declared vacant when the 
member fails to attend three consecutive meetings without good excuse 
must such trustee be given an opportunity to show cause before the 
board before the vacancy can be declared? 

Section 1006 provides: 
"The board shall hold, in districts of the first class, at least 
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one and not more than five meetings each month for the trans­
action of its business; and in all districts at least four meetings 
each year shall be held, to-wit: On the third Saturdays of April, 
July, October and January, at such places and hours as shall 
be fixed by the board. A special meeting of the board may be 
held upon the call of the chairman, or any two members of the 
board; at least forty-eight hours' written notice shall be given 
to each member of the board of any special meetings, and no 
business transacted by the board shall be valid unless transacted 
at a regular or special meeting thereof." 

The forty-eight hour notice provided for by this section is notice to 
the individual members of the board and is not addressed to or of inter­
est to the public; consequently, the member can waive notice by being 
present at a meeting (56 C. J. 337, note 77) or, in my opinion, he could 
waive the necessity of a notice by a resolution such as the one which 
was adopted by the school board in this case which resolution was con­
sented to by all the members and of which he is required to take notice as 
of a regular meeting (56 C. J. 337, Board of Education vs. Carol am, 55 
N. E. 58). 

Section 998 provides for a vacancy when a member fails to attend 
three consecutive meetings without good excuse. In my opinion, the 
member should be given an opportunity to present his excuse, if he 
desires to do so, but as to whether the excuse is acceptable, of course, 
must be determined by the other two members of the board as he, him­
self, is not in a position to vote on the sufficiency of his excuse. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Bonds - Sinking Funds - Investment - Order of Retire­
ment. 

In purchasing bonds with sinking funds no right is vio­
lated by not purchasing in numerical order lowest numbers 
first. 

MI'. I. M. Brandjord, 
Commissioner of State Lands, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Brandjord: 

April 20, 1932. 

You state that the state board of land commissioners has directed 
you to obtain an opinion of this office as to whether the state has the 
right to purchase bonds of Series A andlor B of the State of Montana 
Educational Bonds, which bonds are dated July 1, 1921, optional July 1, 
1931, and due July 1, 1941, and retire the same without regard to the 
numerical order vf the bonds. 

It appears that the bonds proposed to be purchased are offered by 
banks who are hvlding the same and that the state board of examiners 
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