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when he sold the mortgaged tract for the real estate taxes against it 
and all the personal property taxes, or whether he should have sold each 
tract for the real estate taxes against it and a proportion of the personal 
property taxes. The lien of the personal property taxes extended to both 
tracts not pro rata but each tract was separately liable for the entire 
amount of the personal property tax, In some states, for instance, Wash­
ington, there are statutes which direct the treasurer to select a particular 
tract when the taxpayer owns more than one tract and to make the per­
sonal property taxes out of that tract. We have no statute on the subject. 
However, it is my opinion that this lien has the same force and effect as 
a lien of a judgment. 

In such cases the lien may exist against several tracts but it is 
within the discretion of the judgment creditor to determine which tract 
or tracts he will proceed to seize and sell under execution. The treasurer 
was required to collect this personal property tax and inasmuch as the 
lien therefor was not a pro rata lien but each tract was separately liable 
for the whole of the personal property tax, it is my opinion he acted 
within his legal authority in subjecting one of the tracts to sale for the 
entire personal property tax instead of ratably against both. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Public Accountants-Examinations-Qualifications. 

A person who has had one year's practical experience in 
the office of a practicing public accountant has the necessary 
qualifications as to experience entitling him to take the exam­
ination of certified public accountants, the experience not be­
ing required to have been in the office of a practicing "certi­
fied" public accountant. 

Mr. F. S. Jacobsen, February 27, 1932. 
State Board of Certified Public Accountant Examiners, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Jacobsen: 

You have requested my opinion as to whether the provision in section 
1 of chapter 72 of the laws of 1919, relating to the qualifications of per­
sons to take the examinations of certified public accountants, which reads 
as follows: 

"Every applicant for such certificate * * ./< shall have had 
at least one year's practical experience in the office of a prac­
ticing public accountant," 

means that the experience mentioned must have been in the office of a 
certified public accountant. 

In my opinion, the provision above cannot be construed as requiring 
the experience to have been in the office of a certified public accountant. 
The provision declares that the experience must have been in the office 
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of a practicing public accountant and I can see no grounds upon which 
it could be held that the legislature intended the experience to have been 
obtained in the office of a certified public accountant. The legislature 
knew that after the passage of this law there would be both certified 
public accountants and non-certified public accountants practicing in the 
state and if it intended the experience to be limited to work in a certi­
fied public accountant's office only the legislature would no doubt have 
said so in plain words. 

Where a person shows that he has worked in the office of a prac­
ticing public accountant for the prescribed period he discloses the neces­
sary qualifications as to experience prescribed by the statute, whether 
the accountant be a certified public accountant or not. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Taxation - Poll Tax - Collection - Commission - County 
Commissioners. 

The county commissioners have no authority to pay a 
commission of 5 % for the collection of poll tax but may allow 
the county treasurer to expend not to exceed that amount in 
the collection of the same. 

Mr. J. Justin Bourquin, 
County Attorney, 

Butte, Montana. 
My dear Mr. Bourquin: 

February 27, 1932. 

You have requested my opinion as to whether under the provisions 
of subdivision 5 of section 4465, R.C.M. 1921, as amended by chapter 100, 
laws of 1931, the board of county commissioners may allow a commis­
sion for the collection of the poor tax. 

Subdivision 5, supra, provides as follows: 
"The board of county commissioners has jurisdiction and 

power under such limitations and restrictions as are prescribed 
by law: * * * 

"5. To provide for the care and maintenance of the indi­
gent sick, or the otherwise dependent poor of the county; erect 
and maintain hospitals therefor, or otherwise provide for the 
same, and to levy the necessary tax therefor per capita, not 
exceeding Two ($2.00) Dollars and a tax on property not exceed­
ing three-fifths (3/5) of one per cent (1%) on either of such 
levies when both are not required, and to expend not to exceed 
five per cent (5%) of any such levy for the collection of said 
tax, or of any part thereof." 
In the case of Mutual Life Insurance Company of New York vs. Mar­

tien,27 Mont. 437, the court held that the legislature had no power to vest 
any person other than the county treasurer with the power to collect 
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