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in the amount collected in the proportion that its budget bears 
to the total high school budget of the county for said tax." 
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You also have a question regarding the registered school district 
warrants which were registered in previous years. You wish to know 
whether they can be paid out of revenue received for the current year. 

In my opinion this question all depends on whether the warrants 
issued in previous years were in excess of tax levies. This you state was 
the fact. In my opinion the fact that such warrants were included in the 
budget for the current year would not validate them. The attempted 
amendment of the budget by striking them out did not change their 
status in any manner. 

Warrants that were legally issued in previous years and registered 
can be paid in the order of their registration out of revenues collected 
for the current year. If the revenue is thereby depleted the school dis­
trict will, of course, have authority to issue further warrants up to the 
amount of their anticipated tax levies for the current year, but not in 
excess thereof and can register these warrants for payment in a subse-
quent year. Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

High School Tax-Tax-Apportionment. 

Where the high school tax is to be apportioned between 
the county and district high school the apportionment should 
be based upon the relation existing between the respective 
amounts required to be levied for each school and not on the 
total of the budget where deduction has been made for cash 
on hand. 

Mr. Robert E. Purcell, 
County Attorney, 

Jordan, Montana. 
My dear Mr. Purcell: 

December 23, 1931. 

I have your request for an OpInIOn in regard to a controversy be­
tween the Cohagen and county high schools over the proper distribution of 
the county high school tax. I am not sure that I understand just the 
amount of the tax that was levied for high school purposes. 

It was, of course, proper for the county high school to make a one­
half mill levy for building purposes under the provisions of section 86 of 
chapter 148 of the session laws of 1931. This had nothing to do, of course, 
with your budget. However, it also appears from your letter that there 
was a one-half mill levy for tuition and transfer purposes. In my opinion 
this should have been included in the budgets, not as any particular 
millage levy but as a total amount necessary to be raised by taxation for 
transfer purposes. Possibly it would have made no difference in the dis­
tribution of t~e funds to segregate and make a special levy for that pur-
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pose. Section 89, however, requires the county superintendent to estimate 
the amount, and requires the proceeds collected to be placed in a special 
fund; it also states that in determining the total amount to be raised 
for high school purposes this budget shall be included therein and shall 
be in addition to the regular budget for maintenance purposes. 

In regard to the contention as to the division or apportionment of 
the fund, in my opinion, it should be apportioned as contended for by the 
Cohagen school. While the particular language of the statute is that the 
proceeds of such special tax shall be apportioned by the county superin­
tendent of schools among the county high school and/or district high 
school in the following manner, yet each high school shares in the 
amount collected in the proportion its budget bears to the total high 
school budget of the county. 

It is true, as contended for, the total budget of the county high 
school was $15,424.75. From this amount, however, there was deducted 
$8,595.82, cash on hand, at the commencement of the school year. It was 
not necessary to raise this amount by a tax levy. It was only necessary 
to raise the difference between this amount and the total amount of its 
budget, which was $6,738.33. The money in the treasury did not, of course, 
belong to the high school but belonged to the taxpayers of the county 
and it was necessary to deduct it in determining the total levy. However, 
if the apportionment is to be based upon the relation existing between 
$15,424.00 and $8,173.00 the county high school would receive an amount 
of money in addition to that which it already has in excess of its budget 
requirements. 

In my opinion, the money raised by taxation must be divided in the 
apportionment that the budget of each district was represented in the 
levy which would be on the basis of $6,738.33 for the county high school 
and $8,173.69 for the district high school. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

School Districts-Per Capita Cost-Attendance-Pupils­
Tuition Charges. 

Where pupils attend school outside their districts and no 
contract is entered into between the districts as to tuition 
charge the district furnishing the school is entitled to receive 
an amount from the other district equal to the per capita cost. 

Mr. R. F. Wellcome, 
County Attorney, 

Sup(>rior, Montana. 

My dear Mr. Wellcome: 

December 26, 1931. 

You have requested an OpInIOn regarding the per capita cost of 
educating pupils who attend school in another district where there is no 
contract between the boards of the two districts. 
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