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In regard to the opinion authorizing the use of delinquent taxes 
for building purposes, I am also unable to agree. 

Subdivision 11 of the budget act under section 3 of chapter 146 is 
the item "New Buildings and Alterations." The buildings in this case, 
or alterations, do not constitute an emergency as contemplated by sec­
tion 16 of this chapter, which covers emergencies caused by destruction 
or impairment of school property necessary for the maintenance of 
school. 

The fact that delinquent taxes are collected has nothing whatever 
to do with the budget. The budget is made up and becomes a limitation 
upon the amount that. can be expended for any purpose therein. The 
item of "New Buildings and Alterations" not being budgeted no expendi­
ture can be made for that purpose at this time, in my opinion. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Sheriffs-Deputies-Jailors--Board of County Commis­
sioners. 

It is within the province of the board of county commis­
sioners to determine whether it will allow the sheriff a deputy 
or deputies, but it may not require the sheriff to station a 
deputy at a particular place in the county; neither can it 
require him to designate a deputy as jailor, such designation 
and the stationing of his deputies being a matter exclusively 
for the sheriff to determine. 

Mr. John H. Williams, 
Sheriff, 

Boulder, Montana. 
My dear Mr. Williams: 

September 18, 1931. 

You have requested my opinion regarding the number of deputies 
to be allowed your office. 

Section 4775 R.C.M. 1921 requires the sheriff to appoint an under­
sheriff and section 4875 provides that in counties of the fifth, sixth, 
seventh and eighth classes the sheriff may appoint one deputy and a 
deputy to act as jailor. This right of appointment, however, is circum­
scribed by chapter 82 of the laws of 1923 amending section 4874 R.C.M. 
1921, which gives the board of county commissioners the power to fix 
and determine the number of deputies allowed to county officers, which 
number may be greater or less than the number mentioned in said sec­
tion 4875. (See volume 11, Opinions of Attorney General, page 113.) 

While the board may fix the number of deputies allowed to the 
sheriff, it may not designate where the deputy or deputies will be sta­
tioned or whether the deputy or anyone of the deputies so allowed 
shall act as jailor. The sheriff is charged with performing the duties of 
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his office and it is within his province to determine where any deputies 
allowed him will be stationed, that is, at the county seat or elsewhere 
in his county. The county commissioners should determine the necessity 
of allowing the sheriff to appoint a deputy or deputies from the view­
point of that officer rendering adequate service in the discharge of his 
duties throughout the county. 

If the board is of the opinion that because of existing conditions 
in a certain locality in the county the sheriff and the under-sheriff can­
not render proper official service in that locality as well as properly 
conducting their other duties in other localities in the county the board 
should allow the sheriff to appoint a deputy or deputies sufficient to 
enable the sheriff to properly discharge the duties of his office, taking 
into consideration the needed services in a given locality. A finding of 
the board that the sheriff and under-sheriff cannot properly render the 
official services needed throughout the county because of extraordinary 
circumstances existing in a given locality, which would require much 
of their time, is in effect a finding that the sheriff must have additional 
assistance to perform his official duties throughout the county, but 
whether or not the deputy or deputies allowed him to render this addi­
tional assistance should be stationed in a given locality is entirely within 
the discretion of the sheriff. 

The question for the board to determine is not whether a deputy 
should be stationed in a given locality but whether or not the sheriff 
needs the additional assistance of a deputy or deputies to perform his 
duties throughout the county. The sheriff can then so arrange his force 
as in his opinion would give the best official service to all the localities 
in the county and if this requires a deputy to be stationed in a given 
locality he may so arrange it, but the question of whether it is necessary 
to have a deputy reside in a given locality in order to discharge his 
duties of sheriff therein is for him to determine. 

It is likewise within the province of the sheriff and not of the 
board of county commissioners to determine whether any deputy allowed 
him shall act as jailor. It may be that the sheriff can so arrange his 
force that either he, the under-sheriff or a deputy can always be on 
hand to look after the jail, in which event the appointment of a deputy 
sheriff to act as jailor is not necessary. On the other hand, he may so 
arrange his work that he and the under-sheriff will do the outside work 
and the deputy would remain to take care of the jail when there are 
prisoners therein. This is optional with the sheriff. If he determines 
that the deputy allowed him should act as jailor, thereby releasing the 
sheriff and under-sheriff from remaining in attendance upon the pris­
oners, it follows that they would then perform the duties of the office 
which otherwise would be performed by the deputy while one of them 
remained at the jail. Whether the deputy- be appointed a jailor or not 
involves no additional expense to the county. 

In determining the necessity for allowing the sheriff to appoint a 
·deputy or deputies the board should consider also the fact that when 
there are prisoners in jail either the sheriff, deputy sheriff or the under­
sheriff should be present to attend to their proper care and safe keeping. 
Whether the sheriff and under-sheriff can do this and at the same time 
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adequately perform the other duties of the office of sheriff without the 
aid of a deputy or deputies is for the board, in its sound discretion, to 
determine. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Building Fund-Transfers-Budget-Reserve. 

A transfer cannot be made from reserve to building fund 
of school district. Reserve can be created under section 1219 
et seq. R.C.M. 1921. 

Mr. E. P. Conwell, September 21, 1931. 
County Attorney, 

Red Lodge, Montana. 
My dear Mr. Conwell: 

I 'have your request for an opinion regarding the building of a small 
barn by a school district of your county, the building to cost less than 
$250.00. 

It appears that there is $165.00 in a building fund. You wish to know 
whether a transfer could be made from item 14 of the budget form to 
item 11. Item 14 refers to cash necessary to maintain school from July 1st 
to December 1st of the following school year. Item 11 of the budget 
form refers to the building fund. 

A transfer cannot be made as between item 11 and item 14 for the 
reason that item 14 is a provision for cash reserve to maintain school 
from July 1st to November 30th of the succeeding year. No warrants 
drawn in the current year can be paid out of this fund either before or 
after it is transferred to the general fund, which is done July 1st of the 
succeeding school year. 

Subdivision 11 covers "New Buildings and Alterations." New build­
ings cannot be constructed out of the general fund except as to the 
excess after provision is made for nine months school, and then only 
upon a vote of the people. A fund can be created under section 1219 
et seq. R.C.M. 1921, and amendments thereto. 

It is therefore my opinion that no transfer can be made from item 
14 to item 11. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Warrants-School Districts-Budget-Levies. 

Warrants may be issued by school districts within the 
budget appropriation and within levies made. Levies made 
to maintain school from July to December of succeeding year 
may not be used to pay warrants issued in the current year. 
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