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The law requires petitions signed by not less than 100 freeholders 
of the county to be filed and the board can then meet in special session 
to consider the petition. Thereafter the procedure depends upon what 
the estimate of the board is of the amount required to be expended. The 
procedure is fully set forth in the sections mentioned and should be 
carefully observed. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Pensions-Teachers' Pensions-Leave of Absence. 

A leave of absence is not necessary to complete the last 
ten years of service in this state where there is a break in 
the teaching service and the teacher does not go outside the 
state to teach. If he goes outside to teach during the break in 
service he must obtain leave of absence. 

Miss Elizabeth Ireland, September 11, 1931. 
State Superintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 

My dear Miss Ireland: 

You have requested an opinion of this office as to the right of Mr. 
Gustavus Henry Willman to receive a teacher's retirement salary pen­
sion by reason of the following facts: 

Mr. Willman, according to his statement of teaching experience, 
sworn to and on file with the clerk of the teachers retirement board, 
began teaching in Montana in 1904 and taught consecutively until June 
1, 1916. He thereafter taught from September, 1918 to February, 1921, 
making a total teaching service of two hundred and twenty-five months. 
At the end of this teaching service, that is, 1922, he made application for 
and was granted a teacher's retirement pension. At that time the law 
required twenty-five years of teaching experience, at least fifteen of 
which were in this state and the last ten years in actual service was 
required to be in this state unless leave of absence had been obtained 
from the proper school authorities. Thereafter, Mr. Willman, as I under­
stand it, was elected county superintendent of schools, thereby giving 
him a class of service recognized under the teachers retirement salary 
act as counting upon his retirement service. He served in this capacity 
for about ten years, during which time he did not draw his pension by 
reason of being in school services. 

He is now out of school service and has made application for the 
payment of his pension. The retirement board has refused Mr. Willman's 
request on the ground that he was not excused from service by the 
proper authorities for the years between 1916 and 1918. In other words, 
the teachers retirement board, as at present constituted, has assumed 
to set aside the order of the teachers retirement board made in 1922 
upon the ground that the board at that time erred in allowing Mr. 
Willman the pension. 
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The present retirement board evidently construes the language of 
section 1125, to-wit: "including the last ten years of actual service, unless 
leave of absence shall have been granted by proper school authorities," 
to mean consecutive service. The purpose of this language is to prevent 
a teacher from abandoning teaching in this state and teaching in another 
state without obtaining leave of absence. In other words, the language 
was intended to declare that a teacher of this state, who goes to another 
state to teach during the last ten years of teaching service, is deemed to 
have abandoned this state for pension purposes when he leaves the state 
to teach elsewhere without permission of proper school authorities, who­
ever they may be. 

lf a teacher is without a school in this state for any part of his last 
ten years of actual teaching service and does not go out of the state and 
teach elsewhere, but later resumes teaching here and completes ten 
years of teaching service in this state, then this last ten years of teach­
ing service have been in the schools of this state even though there has 
been a b,reak of one or two years in his teaching service. 

Therefore, if Mr. Willman did not teach outside of this state during 
the time between June 1, 1916, and September, 1918, his pension was 
properly allowed and if he is not now in teaching service payments 
should be resumed by the present retirement board. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Abandoned School Districts--School Districts-Funds­
Budget-Expenditures-Transfers. 

Funds transferred from an abandoned district cannot be 
used to pay expenses of district to which transferred unless 
covered by budget. 

Mr. C. L. Harris, 
County Attorney, 

Hysham, Montana. 
My dear Mr. Harris: 

September 12, 1931. 

You have requested my opinion relative to controversies arising over 
the abandonment of two districts and the transfer of the funds and terri­
tory to other districts. 

It appears that the principal controversy arises over the fact that 
the districts abandoned had money in the treasury at the time they were 
abandoned, which was transferred to the districts to which attached, 
and that the districts abandoned had in the past made provision for 
transporting their students, including high school students, to school in 
other districts. 

I am not able to agree with your conclusion that by reason of the 
fact that there was .money in the treasury of the districts abandoned the 
districts to which the abandoned territory was attached are required 
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