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will produce sufficient money to meet the budget requirements as finally 
determined. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Patent Medicines-Toilet Articles-Sale-License. 

No license is required for sale of patent medicines in 
original plainly labeled containers. 

Mr. H. J. Faust, 
Secretary, Retail Merchants Association, 

Drummond, Montana. 

My dear Mr. Faust: 

July 16, 1931. 

You have requested an opinion whether it will be lawful for any 
dealer in general merchandise to handle patent medicines and toilet 
articles that are put up in the original packages by the manufacturers 
for resale as such without securing a state or druggist license, and you 
refer to section 2 of chapter 104, laws of 1931. 

Section 1 provides: 
"Nothing in the act shall be construed so as to interfere 

* * '" with the distribution, keeping or handling of drugs, acids 
or poisons by merchants or corporations for use in their own 
business, when kep~ in the original, plainly labeled package." 
Section 2 reads: 
"providing that nothing in this act shall be in any way con­
strued to require a license for the sale of patent 01' proprietary 
medicines, fungicides, insecticides or germicides for agricultural 
or horticultural uses when sold in the original package 01' con­
tainers." 
Section 3181, R. C. M. 1921, relating to the compounding of drugs 

and the vending of drugs, likewise excepts from its operation the sale 
of patent or proprietary medicine in its original package, when plainly 
labeled, and also excepts such non-medicinal articles as are usually sold 
by merchants. Your question does not include "plainly labeled." There 
is no other section preventing the sale of patent medicines. 

Accordingly, you are advised that your question is answered in the 
affirmative, providing that such patent medicines and toilet articles 
are plainly labeled~ and merchants may sell such articles without a 
license. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Abandonment-School Districts-Schools. 

In order to prevent an order of abandonment of a school 
district by the county superintendent of schools under section 
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970, as amended, school must have been actually conducted 
therein for three years preceding or transportation must have 
been made in the manner excusing actual holding of school. 

Mr. Frank P. Gault, 
County Attorney, 

Great Falls, Montana. 

My dear Mr. Gault: 

July 21, 1931. 

You have requested an opinion relative to abandoning school dis­
trict No. 58 of your county. It appears that school district No. 58 has 
not had any school for the last three years. During 1928 there was only 
one child of school age in that district. This child was sent to the schools 
at Belt and the district allowed $20.00 per month to the child. In 1929 
there were no children at all of school age in the district. Consequently, 
no school was held during that year. In 1930 there were two children 
of school age who were allowed $20.00 per month each while outside of 
the district in another school. At the beginning of the term in September 
of this year there will be only one child of school age in the district. The 
question is whether· the school district must be abandoned under existing 
law. 

In arriving at legislative intent, amendments that have been made 
are significant when taken in connection with construction given the act 
previous to amendment. Section 970, before amendment by chapter 65, 
laws of 1929, provided that "He (county superintendent of schools) shall 
have power to declare school districts abandoned when no school has 
been held in such districts for two consecutive years." 

Chapter 65 changed the language by inserting the words "actually" 
immediately. before the word "held" and changing "in" to "within." It 
also added the following: "and he must declare school districts abandoned 
when no school has been actually held within the district for three con­
secutive years." 

This section, before amended, had been construed by this office so 
as to permit a district to transport its pupils to another district without 
subjecting it to abandonment. See volume 11, Opinions of Attorney 
General, page 315, and volume 13, Opinions of Attorney General, page 
125. The amendment made by chapter 65, laws of 1929, was, therefore, 
clearly made for the purpose of changing the construction given this 
section by the attorney general before amendment, and to require the 
actual holding of school in order to prevent the district's being aban­
doned. 

This office also held in the opinion in volume 13, above referred to, 
that the act was not intended to be retroactive and that, therefore, time 
which had elapsed before the act took effect could not be considered in 
computing the time within which school must be conducted without 
subjecting the district to an order of abandonment. Chapter 84, laws of 
1931, further amended section 970 so as to require the county superin­
tendent of schools in determining the question of abandoning any school 
district, to include any period of time that may have elapsed before the 
approval of this act and added the following proviso: 
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"Providing, however, that if any such district has provided 
transportation for all children of school age living within the 
district to another district for the purpose of attending school 
therein for a period of at least six months during a period of 
such three years, such transportation to be by means of a safe 
and proper omnibus or omnibuses, driven or operated by com­
petent driver, or drivers, under contract let by the Board of 
Trustees of the district, and which driver, or drivers, shall be 
under proper and sufficient bond, such transportation shall be 
deemed equivalent to the actual holding of school in such district 
for a term of six months in each year, and such districts shall 
not be ordered abandoned." 

In making this exception to the law as it formerly existed the legis­
lative intent is clear to the effect that other means of transportation, 
board, room and rent than that mentioned in the exception are not to be 
counted. The legislature is presumed to have known of the provisions of 
section 1010 which authorized trustees to pay transportation where there 
are five pupils or less without letting a contract and which also author­
ized them to pay board or rent. If the amendment made by chapter 84, 
laws of 1931, had intended to make any manner of transportation an 
exception it would not have gone into detail as it did in the quoted 
proviso. 

It is a well known rule of law that the legislature can make and 
unmake school districts as it sees fit. The last act of the legislature 
clearly intended to permit districts which were large enough to transport 
their children by means of omnibuses driven by competent drivers under 
bond, an exception to the rule requiring districts to be abandoned where 
school had not been actually conducted therein. 

It is therefore my opinion that district No. 58 constitutes no excep­
tion to the rule requiring districts to be abandoned which have not 
actually conducted school for a period of twelve months out of the pre­
ceding three school years, or that have not transported their children in 
the manner required by the exception which permits transportation when 
so made to be equivalent to actually conducting a school for six months 
in each year within the district. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Taxation - World War Veterans - Property of United 
States - Exemptions - Assessment. 

Property in the hands of a guardian of incompetent vet­
eran derived from funds received from the United States as 
compensation granted to the veteran and which was assessed 
for the year 1931 prior to the time chapter 98, laws of 1931, 
took effect is exempt from taxation for the year 1931, assum-
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