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County Commissioners—Meetings—Notice.

Commissioners in counties of the fifth, sixth and seventh
classes may hold an extra session of not over two days dura-
tion. Two days’ posted public notice must be given by the
board while in session.

Mr. L. D. Glenn, June 23, 1931.
County Attorney,
Harlowton, Montana,

My dear Mr. Glenn:

You request an opinion relative to the number of extra meetings a
board of county commissioners in sixth class counties may legally hold.

Section 4462, R.C.M. 1921, provides for the regular meetings of
boards of county commissioners. This section was amended by chapter
35, laws of 1929. The only change made by the amendment is that the
number of days which the board is required to give notice was reduced
from five to two, and in addition the notice was required to be posted;
also the number of days of the extra meeting was reduced from three
to two days.

It is apparent that the legislature did not intend by this amendment
to do anything more than reduce the number of days that notice was
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required to be giveri and the number of days that they could meet in
extra session and require in addition that the notice be posted. Whatever
powers the board previously had in calling extra sessions under the act,
before amendment, it still has under the act as amended.

Chapter 35, which amended section 4462 also repeals section 4457.
This latter section has been a part of our codes since 1895 and provided
the means for calling ieetings of the board by a majority of the board
after the adjournment of the regular meeting, that is, a majority of the
board could call a meeting when the board was not in session and was re-
quired to state the business to be transacted and none other could be
transacted at such special meeting.

The repeal of section 4457 did away with the calling of special meet-
ings by the members of the board when not in session.

Originally, the board of county commissioners met quarterly to allow
bills and attend to the business of the county. This was subsequently
changed by amendment. (See section 2891, codes of 1907, and section
4220, codes of 1895.) Before amendment this section provided “the board
may at any time by giving at least five days’ public notice hold an extra
session.” As the notice was required to be given by the board it could
not be given except when the board was regularly assembled.

The only meaning, therefore, that can be given this language—“but
the board may at any time”, etc.—is “at any time when in regular ses-
sion”, (Williams vs. Commissioners, 28 Mont. 360, 365) for this language
has never been amended. It has not taken on any new meaning since the
repeal of section 4457 which provided the only means of calling a special
meeting after the adjournment of a regular meeting.

Section 4462 as amended by chapter 35, laws of 1929, provides: ‘“the
board may at any time * * * hold an extra session of not over two days
duration.” It does not say that they may at any time hold extra sessions
of not over two days duration each. Hence, I am inclined to the opinion
that the legislature by the use of the above language intended to author-
ize one extra session per month of not over two days duration and no
more.

The board could, no doubt, meet for the purposes mentioned in sec-
tion 4463.
Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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