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Officers--County Surveyor-Qualifications--"Profession· 
aI Engineer." 

A professional engineer, as mentioned in section 4835, 
R.C.M. 1921, is one who is trained in the profession of engi­
neering. The three year period of active practice mentioned 
in said section is not limited to tl).e three years prior to the 
election of the person to the office of county surveyor. 

Mr. Arlie M. Foor, 
County Attorney, 

W oli Point, Montana. 
My dear Mr. Foor: 

December 20, 1930. 

You have requested an opinion on the question of whether a person 
who has been elected to the office of county surveyor is qualified to 
accept the office when for the past fifteen years or more prior to his 
election he was engaged in business and had not done any surveying 
or engineering work and when he has never had any experience in 
county road work. 

Section 4835, R.C.M. 19>21, provides: 
"A county surveyor shall be a professional engineer, not 

less than twenty-two years of age, who shall have been in active 
praotice of his profession for at least three years, and who shall 
have had responsible charge of work as principal or assistant 
for at least one year; graduation from a school of engineering 
shall be considered as equivalent to two years of active practice. 
All deputies must also have a practical knowledge of engineer­
ing." 
The word "professional" as used in this statute is not defined but 

in my opinion is merely means one who is trained in the profession of 
engineering. In addition to being a professional engi~eer the statute 
requires that he shall have been in active practice of his profession for 
at least three years and shall have had responsible charge of work as 
principal or assistant for at least one year. There is nothing in the 
statute which requires that his work shall have been in connection 
with road work nor does the statute prescribe that the three years must 
have been immediately preceding his election. The further provision 
that graduation from a school of engineering shall be considered as 
equivalent to two years of active practice is highly indicative of the 
fact that the practice may have been at any time prior to his election 
and not necessarily confined to the three years preceding his election, 
as otherwise only those recently graduated from a school of engineering 
could have the benefit of this provision of the law. 

Your letter does not state whether the person in question is a gradu­
ate of a school of engineering or whether he has ever practiced the 
profession of engineering for at least three years and had responsible 
charge of work as principal or assistant engineer for at least one year. 
If he lacks these qualifications he would not be qualified for the office, 
but if he is in fact trained for the profession of an engineer, is twenty-
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two years of age or over, and has at some time been engaged in the 
active practice of the profession of an engineer for at least three years 
and has had r~sponsible charge of work as principal or assistant engi­
neer for one year or is a graduate of a school of engineering and has 
had one year or more of active practice, at least one of which was while 
he was in charge of work as principal or assistant engineer, he would 
then be qualified to fill the office. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Taxation-Banks and Banking-Insolvency. 

A bank when operating as such is subject to taxation in 
the manner provided by law. After it ceases doing business 
its property is to be taxed in the manner that private corpo­
rations are taxed rather than under the statute specifically 
relating to the taxation of banks. 

Where taxes are levied against an operating bank they 
may be collected even though thereafter and before collection 
the bank becomes insolvent and ceases to do business. 

Mr. G. M. Robertson, 
Superintendent of Banks, 

Helena, Montana. 
My dear Mr. Robertson: 

December 27, 1930. 

You have requested an OpInIOn on the question of whether a liqui­
dating agent under the jurisdiction of your office is required to pay 
taxes levied for the year 1930 upon the moneyed capital of a bank which 
closed on November 10, 1930, and the affairs of which are now in the 
hands of the liquidation agent. 

At the time these taxes were levied the bank was a going concern 
and therefore was subject to taxation on its moneyed capital. The only 
statute that I find bearing upon the collection or levy of taxes in the 
case of defunct banks is section 95, chapter 89, session laws of 1927, 
which reads as follows: 

"Whenever any bank ceases to d.o business as a bank no 
taxes shall be levied or collected in accordance with the laws 
governing the assessment of banks, but its property shall be 
assessed in accordance with the laws governing the assessment 
of similar property of private corporations." 

My construction of the above section is that so long as a bank is 
operating as such it is subject to be taxed in the manner provided by 
law for the taxation of banks. Under said laws the bank is taxed upon 
its moneyed capital, and other property. After a bank closes, however, 
its property is to be taxed in the manner that private corporations are 
taxed rather than under the statute specifically relating to the taxation 
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