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interests on deposits therefrom, the statute being inoperative as against 
the constitutional provision. 

As to the vocational rehabilitation fund and vocational edfuc~tional 
fund, these funds are, insofar as they are received from the federal 
government, trust funds and by the provisions of th~ Federal Acts 
(Chapter 20, U.S.C., Act Feb. 23, 1917, 39 Sta. 929 and 38 U.S.C. 532, 
et seq.), are to be used only for the purposes in such acts set forth. 
Such purposes do not contemplate the deposit of the funds for the bene­
fit of the general fund of the state. Also it is a general rule of law 
that a trustee is not permitted to profit by his trust and must account 
for and is chargeable with all interest received by the deposit of such 
moneys. (In re Eakins' Estate, 64 Mont. 84). 

You have further orally requested an opinion as to what disposition 
should be made of the proceeds of the Veterans' Memorial fund. Section 
1, Chapter 60, Laws of 1929, provides: 

"That from and after the first day of March, 1929, the in­
terest on daily balances of all moneys which are deposited by 
the State Treasurer as required by law belonging to the Veter­
ans' Memorial Fund shall be credited to and belong exclusively 
to such Fund." 

The reasoning in the case of the industrial accident fund and the 
hail insurance fund applies to this section, and you are advised that the 
interest received on daily balances of such fund should be credited there­
to and not to the general fund. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 
By T. H. MacDonald, Assistant. 

Real Estate-Taxation-Tenants in Common-Assessment 
-Redemption-Sales. 

The individual interests of tenants in common of real 
estate may be separately assessed to the owners. Assessment 
to one or all of them jointly without designating each owner's 
individual interest is valid after the property has been sold 
and is sufficient to sustain the same. 

If a separate interest has been assessed all that could 
be sold would be the separate interest and the person whose 
interest has been sold may redeem the same whether his co­
owners redeem their interests or not. No redemption can be 
made of an undivided interest where that undivided interest 
was not separately assessed. 
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S. J. Rigney, Esq., 
County Attorney, 

May 18, 1929. 

Cut Bank, Montana. 

My dear Mr. Rigney: 

You have requested an opmlOn relative to several questions con· 
cerning the taxation of real property, which will be taken up in the 
following manner: 

1. Should real estate owned by tenants in common be 
assessed to one or all of the owners joiritly, or should each owner 
be assessed with his undivided interest? 

S'ection 2191 R.C.M. 1921 as amended by Chapter 46, Laws of 1923, 
recognizes that an undivided interest may be assessed in that it pro­
vides that upon a tax sale the owner or person in possession of the land. 
may designate the portion of the undivided interest he wishes sold if 
the undivided interest has been assessed. A similar statute has been 
given that effect by judicial interpretation. (Hanley v. Federal M. & E. 
Co., 235 Fed. 769). 

Our Supreme Court has also held that an assessment of the property 
owned by tenants in commcn to one of them with the addition "et al" to 
be a sufficient assessment to pass title to the p!'operty where the taxes 
imposed were allowed to become delinquent and the property sold at a 
tax sale. (Cullen v. Western etc. Title Co., 47 Mont. 514). 

It is therefore my opinion as to this question that the tenants in 
common may be severally assessed with their individual interests or if 
the property is assessed to one or all of them jointly without designating 
each owner's individual interest, and the property has been sold, that 
such an assessment is sufficient to sustain the sale. 

2. Where each tenant in common has been assessed with his 
separate interest and these interests have been sold at a tax 
sale, may one or any number less than the whole number of 
tenants redeem their particular interest or interests? 

Of course, if a separate interest was assessed then all that could be 
sold would be the separate interest in the property and the person whose 
interest has been sold may redeem the same regardless of whether the 
other co-owners redeem or not. A redemption by one owner would save 
his interest in the property from passing to the purchaser. 

~. Where the land has been assessed to one of the tenants 
in common or to all of them without specifying their respective 
interests, may one co-tenant redeem from the sale his undivided 
interest without redeeming the whole of the land from the sale? 

The general rule is that in the absence of statute permitting it, no 
redemption can be made of an undivided interest in land where such un­
divided interest was not separately assessed. I am unable to find any 
applicable statute in Montana allowing a redemption of this sort. A co­
tenant may redeem the land from the sale by paying the whole amount 
due and necessary for a redemption and he can compel contribution from 
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his co-tenants for their share of the amount so paid and enforce the pay­
ment thereof from the land. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

By L. V. Ketter, First Assistarlt. 

Building and Loan Associations-Capital-Superintendent 
of Banks-Certificates. 

Under section 6, chapter 57, laws of 1927, a building and 
loan association is authorized to commence business when 5% 
of the authorized capital stock has been subscribed and not 
less than $2,500 paid in cash. 

It is the duty of the superintendent of banks to issue the 
certificate when the association has complied with this re­
quirement, together with the other things required by the 
statute. 

G. M. Robertson, Esq., 
Chief Examiner 

Department of Banking, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. Robertson: 

May 23, 1929. 

You have requested an opinion whether under Section 6 of Chapter 
57, Laws of 1927, you are authorized to grant a certificate to a building 
and loan association authorizing it to commence business when 5% of 
the authorized capital stock has been subscribed and $2,500 paid in in 
cash, or whether you must require that 5% of the authorized capital 
be paid in cash before issuing said certificate. 

Said Section 6, as it now appears, provides that an organization may 
be completed and business commenced when 5% of the authorized capital 
stock has been subscribed and not less than $2,500 paid in in cash, and 
such amount must thereafter be maintained. The same section further 
provides that the superintendent of banks shall issue his certificate to 
the association when he is satisfied, among other things, that 5% of the 
authorized capital has actually been paid in cash upon the subscription 
of shares. This presents a conflict as to when a building and' loan 
association may commence to do business. 

The history of said Chapter 57 shows that Section 6 of the original 
bill introduced in the legislature provided that the association migh': 
commence business when 5% of its capital stock had been subscribed 
and paid in cash, and the provision relating to the issuing of the cer­
tificate by the superintendent of banks was the same as it appears now 
in said Section 6 of Chapter 57. 
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