
2,,8 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

"Maya fire department relief association purchase a build­
ing for the purpose of housing its fire equipment in view of the 
attorney general's opinion as contained in Volume 10, page 344?" 

I am assuming by this question you mean to inquire if the public 
funds which are placed in the hands of the fire department relief asso­
ciation by law may be used for the purpose mentioned in your letter as 
distinguished from private funds which the association may have ac­
quired from other sources. 

The public funds which are put in the hands of the association in the 
manner provided by statute are limited in their use by the terms of 
the statute, namely, for pensions, benefits, and funeral expenses of the 
members of the association. This limitation precludes the use of these 
moneys for any other purpose. 

It is therefore my opinion, that your question must be answered 
in the negative. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Primary Elcctions-Cities-Candidates-Filing Fees. 

Candidates for municipal offices at a primary nominating 
election held under the statutes relating to commission form 
of government for cities are not required to pay filing fees. 

V N. Kessler, Esq., 
City Clerk, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Kessler: 

May 8, 1930. 

You have requested an opInIOn on the question of whether candi­
dates for municipal offices at a primary nominating election held under 
the statutes relating to commission form of government for cities are 
required to pay filing fees. 

Section 5377, R.C.M. 1921, is a part of Chapter 57, of the Laws of 
] 911, relating to commission form of government in cities and deals 
specifically with the nomination of candidates for the offices of mayor 
and councilman. 

It is therein provided that the persons possessing the qualifications 
mentioned in the statute, and who desire to become candidates for these 
offices, must file with the city clerk a statement of their candidacy in 
the form provided in said section which must be accompanied with a peti­
tion of at least twenty-five qualified voters requesting such candidacy. 
After the expiration of the time for filing the statement and petitions 
and after certain other things mentioned by the statute have been done 
by the city clerk, he must cause the primary ballots, with the names of 
the candidates thereon, to be printed, and the ballot "shall have no party 
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designation or mark whatever." The section then provides further the 
machinery and method of holding the primary nominating election and 
the ascertainment of the result thereof. 

It is apparent that candidates at the primary nominating election 
held to fill elective offices in cities under the commission form of gov­
ernment are not the candidates of any pofitical party. It also appears 
that the statutes relating to primary elections held in such cities do not 
require the payment of a fee by the candidate as a condition precedent 
to his right to file and have his name placed upon the primary ballot. 
Unless such a requirement exists by reason of some applicable statute 
which is not a part of Chapter 57 of the Laws of 1911, then no filing 
fee is required of such candidates. 

Sections 631 to 670, inclusive, R.C.M. 1921, were enacted in 1912 by 
virtue of the initiative measure. These sections relate to primary nomin­
ating elections held for the purpose of choosing candidates "by the po­
litical parties" for senator in congress and all elective state, district 
and county officers, delegates to constitutional or other conventions 
a,nd for the purpose of choosing and electing county central committee­
men by the several parties subject to the provisions of the law. 

Section 634 provides: 

"The nomination of candidates for municipal offices by the 
political p·arties subject to the provisions of this law shall be gov­
erned by this law in all incorporated towns and cities of this state 
having a population of thirty-five hundred and upward as shown 
by the last preceding national or state census. ,~ * ,." 
It is further provided by said section that all petitions "by the 

members of such political parties" for the placing of names of candidates 
for nomination for such municipal offices on the primary nominating 
ballots of the "several political parties" shall be filed with the city 
clerk who performs the same duties as are provided by law to be per­
formed by the county clerks with respect to primary nominating elec­
tions held to select candidates by political parties for county offices. 

Section 641 required the candidate to file a petition in the form 
set out in said section, which was not only required to be signed by the 
candidate but also by a certain percentage of electors. Upon the filing 
of this petition the candidate was entitled to have his name appear 
upon his party ballot without the payment of any filing fee. 

By amendments in 1923 and 1927, Sections 640 and 641 were 
amended so that it no longer was necessary to have the petition signed 
Ly electors, but it is sufficient for the petition to be signed only by 
the candidate, but it is provided by the amendment that the candidates 
are required to pay certain filing fees as set forth in the amendment. 
If Section 640 as amended applies to primary nominating elections to 
select candIdates for municipal offices in cities of over thirty-five hun­
dred population under the commission form of government then the 
candidates would be required to pay a fee as therein provided. If said 
section as amended does not apply to the aforesaid primary nominating 
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elections then there is no provision in the law requiring these candidates 
to pay a filing fee. 

That said Section 640 as amended, requiring the payment of a fee 
by the candidates, does not apply in the case of primary nominating' 
elections held in cities under the commission form of government is 
bpparent from the fact that the general primary law is applicable only 
t(' the nomination of candidates by political parties and by Section 634 
the said primary law is extended to cities and towns having a population 
of thirty-five hundred and upward where the nomination of candidates 
for municipal offices is by the political parties subject to the provisions 
of the law. The statutes relating to primary nominating elections in 
cities under the commission form of government specifically prohibit 
any party designation of the candidates on the ballot, and, therefore, 
the nomination of candidates in said cities cannot in any sense of the 
word be considered as being the nomination of any political party. 

As Section 640 as amended does not by itself apply to nonpartisan 
nominations in cities under the commission form of government but, on 
the other hand, applies only to nominations by political parties, and as 
there is nothing in the law relating to primary nominating elections 
in cities under the commission form of government that makes Section 
640 as amended applicable to such nominating elections, it is my opinion 
that there is no provision at law by which the candidates at a primary 
nominating election held in cities under the commission form of govern­
ment, for municipal offices, may be required to pay a filing fee. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Taxation-City Taxes-Collection-County Treasurer. 

A city, though under the commission form of government, 
may require the county treasurer to collect its taxes when it 
has not provided for their collection by ordinances. 

George W. Padbury, Jr., Esq., 
County Attorney, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Padbury: 

May 19, 1930. 

You inquire whether it is mandatory upon the county treasurer to 
collect the taxer:: of the city of Helena. 

This office has held in various opinions that the county treasurer 
must collect the taxes of a city or town unless in cities of the first, 
second or third classes they have provided for the collection of said 
taxes by their ordinances. See Opinions of Attorney General, Volume III, 
pages 199 and 201, as well as Volume X, page 399. 

As I understand it, Helena has repealed its ordinance providing 
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