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which gives the surety the right to withdraw from the bond or pro­
viding any terms upon which such withdrawal may be made. The pur­
ported cancellation notice recites that it is given in pursuance of cer­
tain terms of the bond providing for the right of the surety to terminate 
its contract, but a reading of the bond itself discloses that there are 
no provisions therein at all relating to the termination of the liability 
of the surety. 

Under Section 492, R.C.M. 1921, the surety on an official bond may 
withdraw therefrom if the officer provides a new bond in lieu of the 
existing one, and the liability of the surety on the old bond ceases 
upon the new bond becoming effective, except as to liabilities previously 
incurred. In the absence of any special provision in the bond giving the 
right of termination of liability to the surety the only way that the 
surety can relieve itself of its obligation on the bond is in the manner 
provided by the statutes as above stated. 

It is therefore my opinion that until a new bond is furnished and 
approved by the principal in the bond in question the Federal Surety 
Company cannot terminate its liability under the bond in question, and 
that the purported cancellation notice has no legal significance whatever. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Taxes-Segregation---Chattel Mortgages-Personal 
Property. 

The chattel mortgagee does not come within the provisions 
of law permitting segregation of taxes upon personal property. 

Albert J. Kollman, Esq., 
County Treasurer, 

Plentywood, Montana. 

My dear Mr. Kollman: 

February 15, 1930. 

You have requested my opinion relative to the segregation of per­
sonal property taxes at the request of a chattel mortgagee. 

The provisions of the law applicable to segregation are Sections 
2211, R.C.M. 1921, as amended by Chapter 48, Laws of 1923, and Sec­
tion 2153, R.C.M. 1921, as amended by Section 1 of Chapter 113, Laws 
of 1927. 

The former section permits a person holding a mortgage upon real 
property to redeem from a tax sale the mortgaged real property, and 
in case the taxes assessed against the property are a lien thereon, 
it is the duty of the county treasurer to segregate the taxes properly 
assessable against the mortgaged real estate and to permit redemption 
thereof, and in case personal property taxes are a lien upon the said 
mortgaged real estate they are required to be computed and appor-
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tioned on the same percentage basis as the tax assessed against the 
real estate is apportioned. It is apparent that this section does not 
apply to a case where the personal property tax is not a lien upon real 
estate and as to real estate, it only applies after a tax sale has been 
held. 

Under the second section above mentioned the owner of a mortgage 
on real estate upon which personal property taxes are a lien may, when 
the owner of the real estate and personal property has failed to pay 
taxes due upon the real estate and personal property for one or more 
years, file with the county assessor a written request to have the per­
sonal property and real estate of the owner separately assessed, in 
which case it is the duty of the assessor to make a separate assessment 
of the real and personal property. It is apparent that this section ap­
plies only when the personal property taxes would by law be a lien upon 
real estate owned by the owner of the personal property, and segrega­
tion in such cases is permitted only at the time of assessment and not 
thereafter. 

As I understand your request, the owner of the personal property 
assessed in this case had no real estate upon which the personal prop­
erty taxes would be a lien so that neither of the above sections pro­
viding for segregation are applicable. I find no other provision in 
the law which warrants segregation other than in the instances above 
mentioned. 

It is therefore my opinion that a chattel mortgagee does not come 
within the provisions of the law permitting segregation of the taxes. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Tax Deeds-Taxation-Assessment-Lands. 

When a county acquires lands by tax deeds shortly after 
the first Monday in March, and the lands have not been actu­
ally assessed before the county acquires title, they should not 
be assessed. Where, however, they were assessed on the first 
Monday in March, or thereafter, but prior to the time the 
county acquired title, the lien of the taxes, because of such 
assessment, is merged in the title which the county acquires 
by the tax deed. 

Walter R. Knaack, Esq., 
County Attorney, 

Shelby, Montana. 

My dear Mr. Knaack: 

February 17, 1930. 

You have requested an OpInIOn on the following question: 
"When the county has made application for tax deeds to 
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