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Taxes—Tax Sales—Counties.

In case property offered at a tax sale is purchased by the
county it must be assessed the next year for taxes but cannot
be again sold until the time for redemption has expired, but
where the property is purchased by an individual or the tax
certificate assigned to an individual, the property is not sub-
ject to this restriction, and should the taxes for the next year
become delinquent, it may again be offered for sale.

Walter R. Knaack, Esq., December 10, 1929.
County Attorney,
Shelby, Montana.

My dear Mr. Knaack:

You have requested my opinion whether the county treasurer is
following the proper procedure by exposing for sale property upon
which there are delinquent taxes after three years when previous tax
sale was to an individual purchaser or struck off to the county. Also,
would the rule be the same if the county assigned these certificates
of sale of the property struck off to it? In this regard you state that
it has been the practice after sale of lands for delinquent taxes whether
to the county or to an individual to again expose the same for sale the
third year thereafter.

Section 2231, R.C.M., 1921, provides as follows:

“In case property assessed for taxes is purchased by the
county, pursuant to provisions of Section 2191 of this code, it
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must be assessed the next year for taxes in the same manner
as if it had not been so purchased. But it must not be exposed
for sale, and the sale thereof, under such assessment, must be
adjourned until the time of redemption under the previous sale
shall have expired.”

This section applies only to property purchased by the county and
has no application to property purchased by the individual.

The purpose of the statute is clear, as the county being in a posi-
tion to obtain a tax deed to said property at the end of the three-year
redemption period, no necessity exists for further sale, and the county
is fully protected for subsequent taxes during the redemption period by
the provisions of Section 2233, R.C.M., 1921, which provides:

“In case property is sold to the county as purchaser, pur-
suant to Section 2191 of this code, and is subsequently assessed,
pursuant to Section 2231 of this code, no person must be per-
mitted to redeem from such sale, except upon payment also of
the amount of such subsequent assessment, costs, fees, and in-
terest.”

When the property is sold to an individual the county is not in
this position, and for that reason is not restrained from again offering
the property for sale within the three-year period, and should the taxes
become delinquent the next year after the sale to an individual, it
should be again sold for these taxes.

When the county has assigned its certificate of sale it is in the
same position as though the property had been struck off to an in-
dividual in the first place, and the tax sale should be held accordingly.

Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.
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