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may be used for carrying on normal school work in connection with 
accredited high schools except when authorized to do so by a vote of 
the people. It is significant in this respect that there is no such limita­
tion to be found in the statutes with relation to the use of the common 
school funds for high school purposes and this lends support to the 
conclusion hereinabove stated. 

Inasmuch as the common school was provided for in the year this 
money was used and also since that time, it appears that the constitu­
tional provisions above were complied with and the use of the fund for 
the furnishing of the school building in which high school classes are 
to be maintained was not, in my opinion, illegal. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Municipal Corporations-P ubI i c Service Commission­
Municipal Utilities-Fiscal Year-Cities and Towns-Reports. 

Municipal utility operated by cities and towns under com­
mission-manager form of government should make reports 
to the public service commission conforming to the fiscal year 
of such cities and towns which is the calendar year. Municipal 
utilities operated by other cities and towns are to make reports 
conforming to their fiscal year which is the period from 
July 1st to June 30th. 
Public Service Commission of Montana, 

Helena, Montana. 

Gentlemen: 

December 7, 1929. 

You have requested my OpInIOn whether a municipal utility oper­
ated by a city under the commission-manager form of government is 
required to close the accounts of its water department and render a 
report to the public service commission on the basis of the fiscal year 
ending June 30th, under the provisions of Chapter 72, Laws of 1929, 
amending Section 3886, R.C.M. 1921. 

Section 3886 R.C.M. 1921, in its first form was originally enacted 
as Section 7 of Chapter 52 of the Laws of 1913, the said chapter being 
an act making the railroad commission a public service commission 
for the regulation and control of public utilities. This act provided that 
the accounts of all public utilities should be closed on the 30th day of 
June, and made no reference to any different date for closing the ac­
counts of municipally owned utilities. In 1919 the section was amended 
by the enactment of Section 1, Chapter 186, laws of that year, by 
which it was specifically provided that the accounts of municipal utilities 
should be closed annually on the 30th day of April and reports should be 
made to the commission not later than the 15th day of July. At the 
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time of this amendment the fiscal year for cities and towns not under the 
commission-manager form of government began on May 1st, and 
ended IApril 30th, so that this date coincided with that mentioned in 
Section 3886 as amended. 

The first act relating to commission-manager form of municipal 
government was enacted in 1917 by the passage and approval of 
Chapter 157 of the laws of that year, and by Section 105 of that act 
it was provided that the fiscal year for cities and towns under that 
form of government should be the calendar year, the law relating to 
the fiscal year of cities and towns not under the commission-manager 
form of government being left unchanged. Thus, it will be observed 
that the close of the fiscal year for cities and towns not under the 
commission-manager form of government was the same date as the 
date required by Section 3886 as amended for the closing of the ac­
counts of municipal utilities, but as to the cities and towns not under 
the commission-manager form of government the date of the close of the 
fiscal year was at the time different from that mentioned in Section 
3886 as amended. 

In 1923 the legislature made certain amendments to the laws re­
lating to commission-manager form of government for cities and towns, 
but left the fiscal year to close December 31st as theretofore provided. 
It did, however, amend Section 5516 R.C.M. 1921, so that the same de­
clared that the legislation relating to commission-manager form of gov­
ernment should not repeal or modify any provisions of the act of 1913 
relating to the public service commission, except "that the annual re­
port relating to the operation of any public utility owned by any 
municipality operating under this act, to be made to said public service 
commission, shall conform to the fiscal year of such city or town estab­
lished by this act." 

It was therefore the intention of the legislature as expressly de­
clared by the above quoted part of the law that that part of the act 
establishing the public service commission which required cities and 
towns to close the accounts of municipal utilities on April 30th should 
not apply to municipal utilities operated by cities and towns under the 
commission-manager form of government, but that the accounts of 
such utilities should be closed on December 31st, the date of the closing 
of the fiscal year of such cities and towns. 

In 1927 the legislature changed the fiscal year for cities and towng 
not under the commission-manager form of government so that the same 
began on July 1st, and ended on June 30th of each year, (Section 5217 
R.C.M. 1921 as amended by Section 1 of Chapter 25, Laws of 1927). 
Evidently, for the purpose of making the date of closing the accounts 
of municipal owned public utilities conform with the fiscal year of these 
cities and towns not under the commission-manager form of government, 
the legislature in 1929 passed Chapter 172 of the laws of that year, 
amending Section 3886 R.C.M. 1921, by which it changed the date of 
the closing of accounts of such municipal public utilities from April 
30th to June 30th. 
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As the law now stands, the date of the close of the fiscal year of 
cities and towns not under the commission-manager form of govern­
ment is identical with that provided for the closing of the accounts of 
municipal public utilities as provided for in the act relating to the public 
service commission and the amendments thereto, which said date is 
June 30th; but as to those cities and towns under the commission-man­
ager form of government the date of the closing of the fiscal year is 
December 31st. 

At the time of the enactment of Chapter 72 of the Laws of 1929, 
the legislature had specifically declared that the reports of municipal 
public utilities of cities and towns under the commission-manager form 
of government should be based upon the fiscal year of such cities, which 
was the calendar year, instead of being based upon the period from 
July 1st to June 30th, which constituted the fiscal year of cities and 
towns not under the commission-manager form of government and the 
period mentioned in the laws relating to the public service commission 
for the closing of the accounts of municipal public utilities. The amend­
ment of Section 3886 by Chapter 72 of the Laws of 1929 did not in any 
way affect that provision of Section 5516 R.C.M. 1921 as amended by 
Section 20, Chapter 31, Laws of 1923, which expressly declares that the 
reports to be made to the public service commission of municipal public 
utilities operated by cities and towns under the commission-manager 
form of government shall be made to conform with the fiscal year of such 
cities and towns which is the calendar year. The effect of the amendment 
merely changed the date of the closing of the accounts mentioned in 
said Section 3886 R.C.M. 1921 as amended and there are no words in it 
that could be construed to give said section a wider application than it 
had before the passage of Chapter 72 of the laws of 1929 and as amended 
by said Chapter 72, the said section applies only to those municipal 
public utilities which are owned and operated by cities and towns not 
under the commission-manager form of government. 

It is therefore my opinion that the reports made to the public service 
commission of municipal public utilities operated by cities and towns 
under the commission-manager form of government should conform to 
the fiscal year of such cities and towns, to-wit, the calendar year; while 
as to municipal public utilities operated by cities and towns not under 
the commission-manager form of government the reports should con­
form to the fiscal year of such cities and towns, to-wit, the period from 
July 1st to June 30th, which is the same period mentioned in Section 
3886 as amended by Chapter 72 of the Laws of 1929. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




