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cial improvement taxes levied between the date of the execution of the 
certificate of sale and the date of the deed. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Counties-School Districts-Supplies. 

A county is required to furnish school district with sup­
plies under Chapter 34, Laws of 1923. 

H. O. Vralsted, Esq., 
County Attorney, 

Stanford, Montana. 

My dear Mr. Vralsted: 

October 16, 1929. 

You have requested my opmlOn relative to whether it is the duty 
of the county to furnish supplies to the various school districts of the 
county and pay' for them out of the general fund. 

I presume you have in mind Section 4 of Chapter 34, of the Session 
Laws of 1923, which reads as follows: 

"The county commissioners of each county shall furnish 
to each school district all necessary books and blanks for carry­
ing out the provisions of this act." 

Chapter 34, of which the foregoing is the last section, requires 
a uniform system of accounts to be kept by each school district and 
the annual examination of the accounts by the county treasurer or 
county auditor, as the case may be. 

Uniform books and blanks would greatly facilitate the work of 
instructing the various clerks how to keep the accounts as well as 
shorten and simplify the examination. Therefore, the county was re­
quired to procure them in order that they would be uniform, and prob­
ably as a further reason, that the county could procure in quantity 
cheaper than could each school district. 

The language of the statute is plain and needs no construction. It 
'requires the county to furnish these supplies to the school districts. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Counties-Claims-County Treasurer-Tax Sales Redemp­
tion-Redemption-Warrants. 

Moneys paid to a County Treasurer for redemption of 
property from a certificate of sale which has been assigned 
to an individual are not county funds and the right of the 
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person entitled to receive them does not constitute a claim 
against the county. No claim therefor need be filed with the 
Board of County Commissioners and be approved by the Board 
as a condition precedent to its payment by the County Treas­
urer. Such funds are trust funds and need not be paid by 
warrants but may be paid in specie or by treasurer's check if 
he has deposited them in a bank in a separate fund. 

W. M. Millis, Esq., 
County Clerk and Recorder, 

Columbus, Montana. 

My dear Mr. Millis: 

October 17, 1929. 

You have requested an opinion on the question of whether it is 
necessary for the county clerk and recorder to draw warrants on the 
delinquent tax redemption fund or if such warrants should be drawn by 
the county treasurer; also whether a claim must be filed and allowed 
by the board of county commissioners before such warrants may be 
drawn. 

Section 2202 R.C.M. 1921, reads as follows: 
"Redemption must be made in lawful money, and when 

paid to the county treasurer, he must credit the amount paid 
to the person named in the county treasurer's certificate, and 
pay it on demand to the person or his assignees." 

It will be observed from said section that the county treasurer 
must pay the redemption moneys to the person mentioned in the cer­
tificate of sale or his assignees on demand. The statute makes the pay­
ment mandatory upon the demand by the person mentioned in the 
statute, and it does not fix as a condition precedent that a claim shall 
have been allowed by the board of county commissioners. 

These moneys that are paid to the county treasurer for redemptions 
from tax sales are not county moneys but are held in trust by the treas­
urer for the benefit of the persons entitled thereto. They should not be 
commingled with the county's funds but should be kept separate and 
apart therefrom. lAs they are not county funds they are not required 
to be paid by warrants but may be paid by the county treasurer de­
livering the money in specie to the person entitled thereto, or if the 
county treasurer has deposited them in a bank in a separate fund he 
may draw his check against said fund and deliver it to the person en­
titled thereto. 

The right of the persons entitled to receive these redemption moneys 
is in no sense a claim against the county, and it is my opinion that no 
claim need be filed with the board of county commissioners and be ap­
proved by them as a condition precedent to their payment by the county 
treasurer to the persons entitled to receive them. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 




