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Herd Districts- Land Owners- Lands -, Petitions- Con­
tiguous Lands. 

When several land owners are desirous of having their 
lands embraced in an existing herd district, and such lands 
of all owners when considered as a tract lie contiguous and 
adjoining the existing herd district, the tract may be added 
to the district upon the petition of the owners even though 
the land of one owner alone lies contiguous and adjoining at 
the time of the petition. 

C. H. Roberts, Esq., 
County Attorney, 

Glasgow, Montana. 

My dear Mr. Roberts: 

August 31, 19~9. 

You have requested the opinion of this office with reference to the 
following facts: 

There are numerous land owners whose lands comprise an area 
of approximately twenty-six square miles who desire to have their 
lands embraced in existing herd districts. The lands north and west of 
the lands desired to be included are at present in an existing herd 
district. 

You desire to know whether it is possible for the owners of this 
land to follow the statutory procedure and have their land included in 
the existing district where, let us say, "A" owns a section lying con­
tiguous and adjoining an existing herd district. "B" owns a section 
adjoining "A" but not the herd district, and "C" and "D" own land 
adjoining and contiguous to "B", but all desire to be embraced within 
the existing herd district. 

Chapter 56, Laws of 1929, provides as follows: 

"Upon petition of any owner or possessor of lands lying 
contiguous and adjoining any herd district theretofore created, 
and upon like hearing and notice as hereinabove provided for, 
such lands shall be included in said herd district and become 
a part thereof." 

To give this language a strict interpretation would make it neces­
sary for "A" to follow the statute and have his land included. This 
being done then "B's" land would be said to be "lying adjacent to and 
adjoining" an existing herd district and he too might have his land 
included, and this might be kept up indefinitely. To so hold would be 
to put a strained and ridiculous interpretation upon the language of 
Chapter 56, Laws of 1929, above quoted. 

It is the opinion of this office that the test is whether the portion 
of land to be embraced in the district can be said to be "lying contiguous 
and adjoining"; in other words, the continuity of the district with the 
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proposed additions should determine the right to be included, regardless 
of whether the land is owned by one person or ten. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Taxatiollr-Delinquent Taxes-Tax Sales-Special Improve­
ments-Local Improvements-Tax Titles-Tax Deeds. 

Since the enactment of Chapter 100, Laws of 1929, a tax 
deed does not convey the property free of the lien of special 
and local improvement assessments payable subsequent to the 
execution of the tax deed, said assessments by virtue of said 
chapter remaining a lien upon the property. This applies, how­
ever, only to sales made after the passage and approval of 
said chapter. 

Board of County Commissioners, 
Winnett, Montana. 

Gentlemen: 

August 31, 1929. 

Mr. Joe Maxey, one of the members of your board, has submitted 
to me an opinion by Jack Briscoe, attorney at law, given to the city of 
Winnett, relating to certain tax matters, from which it appears that 
there is certain real property situated in Winnett which has general 
delinquent taxes against it as well as delinquent special improvement 
taxes. 

While the opinion referred to does not so state, I infer that this 
property has heretofore been sold to the county at a tax sale for said 
delinquent general taxes, city taxes and special improvement assssments 
and that some of the assessments were not due at the time of the sale 
and are still unpaid. You inquire, should the county take tax deeds for 
this property whether the county will thereby acquire said property 
free from the lien of the special improvement assessments which were 
not due at the time of the tax sales and therefore were not included in 
the amount for which the property was bid in by the county at the 
tax sale. The opinion above referred to holds that such deed would 
convey the property to the county free of said special assessments. 

Of course, those special assessments, if any, which were due at 
the time of the tax sale and which were included in the amount of dec 
linquent taxes for which the property was sold at the tax sale and bid 
in by the county would, after the county has acquired the property 
and re-sold the same, have to be accounted for in the manner provided 
by Section 2235 R.C.M. 1921, as amended by Chapter 85, Laws of 1927. 

As to the remaining special assessments which were not due at the 
time of the tax sale you are advised that prior to 1929 a tax deed 
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