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Horse Roundup Law-Notices-Publication-Roundups. 

To comply with Chapter 29, Section 4, Laws of 1927, it is 
not necessary to publish the notice of the holding of the round­
up for three weeks prior to the thirty-day period before such 
roundup. The thirty days mentioned in that section begin to 
run from the date of the first publication of the notice and 
the roundup may be held thirty days after the first publica­
tion. 

Frank E. Blair, Esq., 
County Attorney, 

Virginia City, Montana. 

My dear Mr. Blair: 

August 28, 1929. 

You have requested the opinion of this office upon the following 
facts: 

Section 4 of Chapter 29, Laws of 1927, provides as follows: 

"N otice of the holding of any such roundup shall be given 
by the board of county commissioners at least thirty (30) 
days prior to the date when the same shall begin, such notices 
to be published at least once a week for three (3) successive 
weeks in some newspaper of general circulation, printed and 
published in the county in which such roundup is to be held, 

* * * " 
Is it necessary, in order to comply with that portion of Section 4 

quoted, to publish the newspaper notice referred to for three weeks prior 
to the thirty-day period before the roundup, or is the statute complied 
with by publication of the first notice thirty days prior to the sale and 
the other two notices the following two publication dates? 

Had the statute merely provided that thirty days notice of the in­
tended roundup was to be given by publication in a newspaper, unques­
tionably the computation of the thirty days would run from the date of 
the first publication, and the subsequent publications during the said 
period would constitute a continuity of the notice to complete the period 
of publication required by law. The statute in this case requires the 
county commissioners to give notice "at .least thirty days prior to the 
date when the same (the intended roundup) shall begin, such notices to 
be published at least once a week for three successive weeks, * * *" 
unless there be no newspaper published in the county, in which case 
notice by posting alone is sufficient. 

It is my opinion that the provision for notice contained in the 
statute has for its purpose the notification to the owners of any horses 
which might be subject to be taken up under the roundup law, that a 
roundup will be held at a certain time and to afford these owners an op­
portunity to do whatever is necessary to be done to take their horses out 
of the status of abandoned horses, if they desire so to do. The statute 
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does not say that there shall be thirty days' notice given, but that 
notice shall be given thirty days prior to the roundup. 

It would be anomalous to say that the statute contemplated thirty 
days' notice when by its own terms publication is limited to three issues 
of the newspaper as there would be no continuity of publication during 
the whole thirty-day period, publication ceasing with the third issue. 
Had the legislature provided that the notice was to be published in one 
issue only there would be no doubt that the time would be computed 
from the day of the publication. The provision for two subsequent pub­
lications is, in my opinion, for the purpose of giving wider publication 
of the notice for the benefit of the owners of horses likely to be af­
fected by the roundup, and when so published it is but a continuation 
of the notice originally published. It is analogous to notice to creditors 
in probate cases. The notice is published for four times notifying 
creditors to present their claims within a specified time from the first 
publication. The period of publication is part of the time allowed for 
doing the act. In the roundup law the period of publication is part of 
the time within which the owner may do whatever acts are necessary 
to protect his horses from the operation of the roundup if he desires 
so to do. 

That the law did not contemplate that the owners of horses should 
have thirty days' time in addition to the time required for publication 
is indicated by the provisions that if there is no newspaper in the 
county then notice by posting alone is sufficient. The statute says 
that it shall be sufficient to post the notices twenty days prior to the 
roundup. It could hardly be said with any degree of logic that the 
legislature deemed more time required to give notice when both methods 
of giving it can be employed than where the method by posting alone 
is available. To so conclude would be to say it requires forty-four days 
(the publication being completed on the day of the last publication), to 
give ample notice where publication and posting are both employed, 
while less than half of that time is required when posting alone is 
available. Such a result is not supported by reason and could hardly 
have been entertained by the legislature. 

The phraseology of the statute in this respect is ambiguous and 
decisions of courts are of little help in ascertaining the meaning of it 
but it seems to me that the above is the reasonable conclusion to be 
arrived at by interpretation. 

It is therefore my opinion that the thirty days mentioned in the 
statute begin to run from the date of the first publication and that the 
twenty-day period provided for in cases where giving notice by posting 
alone is available was extended ten days so that the additional time 
would approximately take care of the period required for publication 
when publication is available. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




