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Schools-School Trustees-Transportation-Pupils­
Liability. 

The board of school trustees is not liable as such for in­
juries resulting to pupils being transported in a school bus 
operated by a third person under contract with the school 
board as provided by law. The members of the board are 
liable as individuals if in letting the contract they fail to exer­
cise reasonable care and diligence in the selection of a com­
petent driver and safe conveyance, or if injuries arise from 
causes the existence of which the board as such had notice 
prior to the accident and by reasonable diligence could have 
remedied but failed to do so. 

George W. Gustafson, Esq., 
Chinook, Montana. 

My dear Mr. Gustafson: 

August 20, 191.29. 

You have requested an opinion of this office with reference to the 
following state of facts: 

The school board under the provisions of Section 1010 R.C.M. 1921, 
as amended by Chapter 102, Laws of 1929, contracts for the transpor­
tation of pupils to and from school. The bus is owned by the driver and 
in the course of transporting some pupils in the bus a pupil is injured. 
I assume that your question is based upon 'an injury' caused by the 
negligence of the driver of the bus. 

You desire to know, first: Is the board liable, as a board, for 
damages? Second: Are the members of the board liable individually? 

Both of these questions may be answered simultaneously. The rule 
of respondeat superior, that is, the doctrine of the master's liability for 
the' tort of a servant, does not apply to the school board. While the 
board is a quasi-corporation yet it is of statutory origin and of limited 
powers. In letting contracts for the transportation of pupils the board 
of trustees exercises only the powers conferred by Section 1010 as 
amended in 1929. No pecuniary profit accrues to them and they are 
mere creatures of the statute for the performance of the acts provided 
by that code section. 

While our own Supreme Court has never passed upon the question 
it seems most likely that it would follow the majority rule which is 
that the school board is not liable as a board for injuries to pupils 
caused by the operation of the school bus. (See Dick vs. Board of 
Education of St. Louis, 21 L.R.A. 1327 and note). 

However, it is the duty of the board in letting contracts of this 
kind to exercise reasonable care and diligence in the selection of a com­
petent driver and safe conveyance, failing in which the members would 
become personally liable for any injury resulting from the incompetency 
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of the driver or the dangerous or unsafe condition of the vehicle. They 
would likewise be liable individually for injuries arising from causes, 
the existence of which the board as such had notice prior to the acci­
dent and by reasonable diligence could have remedied but failed to do so. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

County Commissioners-County Officers-State Examin­
er-Accountant. 

Boards of county commissioners have authority to employ 
an accountant in counties not having an auditor to make an 
audit of the books of county officers when such is reasonably 
necessary for the board to discharge its duties under para­
graph 1 of Section 4465 RJC.M. 1921, notwithstanding the 
fact that the information thus procured might likewise be 
obtained by the state examiner in the discharge of his of­
ficial duties. 

If such state examiner has already acquired such infor­
mation the employment of an accountant would not be neces­
sary to the discharge of the board's duties. Where an orig­
inal audit is required to obtain such information the com­
missioners are not obligated to call upon the state examiner 
to make a special examination. 

R. N. Hawkins, Esq., 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Hawkins: 

August 21, 1929. 

You have requested an OpInIOn of this office whether a board of 
county commissioners has authority to employ an accountant in coun­
ties not having an auditor, at a given compensation, to make an audit 
of the books of its officers. 

Paragraph 1 of Section 4465 R.C.M. 1921, provides as follows: 

"To supervise the official conduct of all county officers, 
and officers of all districts and other subdivisions of the county, 
charged with assessing, collecting, safe keeping, management 
or disbursement of the public revenues; see that they faithfully 
perform their duties; direct prosecutions for delinquencies; and, 
when necessary, require them to renew their official bonds, to 
make reports, and to present their books and accounts for in­
spection." 
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