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Sheriffs—Fugitives—Expenses-—Automobiles.

When a sheriff makes a trip outside of his county for the
return of fugitives he is entitled to his actual expenses. Where
travel is by railroad the fare paid, sustenance, and such other
reasonable expenses as are necessarily incurred to effect the
return of the fugitive are actual expenses. Where travel is by
automobile, in lieu of the railroad fare, he is entitled to receive
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such a sum per mile as the board determines constitutes the
actual expense of the automobile.

R. N. Hawkins, Esq., August 5, 1929.
Assistant State Examiner,
Helena, Montana.

My dear Mr. Hawkins:

You have requested an opinion of this office upon the following
question:

“What constitutes the actual and necessary expense a
sheriff may charge on trips made for the return of fugitives
arrested outside the county?”

Chapter 89, Laws of 1929 provides in such case as follows:

“Nor shall this act apply to trips made for the return of
fugitives apprehended and arrested outside the county, for
which the sheriff shall receive the actual and necessary ex-
penses incurred in going for and returning with such fugitive.”

The statute is plain and unambiguous as to the provisions that only
actual expenses can be paid where the trip is made outside of the county.
The only question is: What are actual expenses? Where travel is by
railroad the fare paid, sustenance, and such other reasonable expenses
as are necessarily incurred to effect the return of the fugitive are actual
expenses within the meaning of the statute.

Where, however, travel by automobile is necessary the sheriff can
be repaid only the amount he necessarily has expended for sustenance
and other actual expenses together with such sum per mile as in the
opinion of the county commissioners was the actual expense of the
automobile travel, not to exceed 12%% cents per mile.

Section 1 of Chapter 80, Laws of 1923 provides:

“Whenever it shall be necessary for any state or county of-
ficer to use his own automobile in the performance of any offi-
cial duty where traveling expense is allowed by law, such officer
shall receive not to exceed twelve and one-half cents per mile
for each mile necessarily traveled unless otherwise specifically
provided by law and the members of any lawful approving board
shall be liable upon their official bonds, for any claim which
they may allow in excess of such amount. Provided further, that
in no case shall an automobile be used as herein provided if
suitable transportation can be had by railroad.”

This statute provides that the 12% cents is the maximum which
may be charged. It is for the “board” (in this instance the board of
county commissioners) to determine what sum, not to exceed 12% cents,
is to be allowed. The sheriff could not, for instance, hire an automobile
for 10 cents per mile and charge 12% cents to the county, pocketing
the difference.

It is therefore my opinion that under the provisions of Chapter 89,
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Laws of 1929, that as to trips outside the county for the return of the
fugitive, the sheriff is entitled to charge only the amount actually paid
for transportation—that is, the railroad fare where transportation is
by train, together with the other actual expenses as hereinbefore
stated. Where travel is by automobile the sheriff may be repaid, in ad-
dition to the other actual expenses, only such sum per mile as the board
determines constitutes the actual expense for the return of the fugitive,
not to exceed 12% cents per mile.
Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.
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