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person for whom he wishes to vote, and vote for such person 
by marking an 'X' before such name." (Bold type is ours.) 
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It will be observed that the above statute authorizes the use of 
so-called "stickers," but expressly states that the voter must mark 
an "X" before the name of the person for whom he desires to vote. In 
my opinion, it is necessary for the voter to personally mark an "X" 
before a name on a sticker, just as it is necessary for him to make such 
mark before the name of any candidate whose name is printe~ upon the 
official ballot. 

It is therefore my conclusion that stickers such as contain an "X" 
already printed thereon may not legally be counted as a vote upon an 
official ballot. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Elections - Tie - Nominations - Oandidates - Justices 
of the Peace--Residence. 

A person nominated for office on more than one ticket 
must elect as to which ticket he will run on at the general 
election. 

A justice of the peace need not reside in the township 
for which he was elected until after he has been elected. 

W. F. IAllison, Esq., 
County Clerk and Recorder, 

Cut Bank, Montana. 

My dear Mr. Allison: 

August 6, 1928. 

You have submitted to me the following statement of facts and 
request for opinion: 

"A person filed for the office of clerk of court on the repub­
lican ticket and his name was written in on the democratic 
ticket for the same office and another person's name was also 
written in on the democratic ticket. Both persons received an 
equal and highest number of votes for the same office at the 
primary nominating election held on July 17th, 1928. 

"These parties were notified and asked to appear at a given 
date and hour according to section 654 R. C. M. 1921. Neither 
party appeared for the drawing but as county clerk I proceeded 
to decide publicly with several witnesses present. In the draw­
ing the candidate's name on the republican ticket was drawn out 
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of the box and was declared nominated which I believed would 
necessarily leave the democratic ticket blank for said office. 

"Please advise if the county clerk should have proceeded as 
above where a tie existed." 

It is my opinion that the county clerk properly proceeded to decide 
who received the nomination under the provisions of section 654 R. C. M. 
1921. When it was decided by him that the person who had filed on the 
republican ticket had likewise received the nomination on the democratic 
ticket the situation then became one wherein the candidate should have 
elected on which ticket he would choose to run at the general election. 
This because of the provisions of chapter 14 of the laws of 1927, which 
provides in part as follows: 

"In case any person is nominated as provided in this act, 
upon more than one ticket, he shall within ten (10) days after 
such election file with the secretary of state, county clerk or 
city clerk, a written document indicating the party designation 
under which his name is to be printed on the official ballot for 
the general election, failing in which, his name shall be printed 
upon the party ticket for which his nominating petition shall 
have been first filed, and no candidate shall have his name 
printed on more than one ticket." 

In case no election was made the name of the candidate would 
appear upon the republican ticket at the general election and there 
would be no candidate appearing on the democratic ticket. 

You have also submitted the 'following question: 

"Three persons were tied for the nomination on the demo­
cratic ticket for justice of the peace of Cut Bank township. One 
of the persons is a voter and resident of the Browning township. 
In the drawing as per section 654 this person's name was drawn 
from the box. Was this procedure proper and is he entitled to 
the nomination ?" 

Section 8865 R. C. M. 1921 prescribes the qualifications of a justice 
of the peace. It is not necessary that a justice of the peace should reside 
in the township for which he was elected prior to the election but he 
must reside in the township in which his court is held after he has been 
elected. Prior to election the only qualification regarding residence is 
that he shall have been a resident of the county for one year next pre­
ceding his election. It was proper in the case referred to by you to 
resort to the procedure prescribed by section 654 R. C. M. 1921 to de­
termine the nominee. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 

Attorney General. 




