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Fire Department Relief Associations-Funds-Treasurer 
-Bonds. 

All cash and securities of a fire department relief asso­
ciation must be left in the hands of the treasurer and he must 
be bonded for double the value of the same. 

George P. Porter, Esq., 
State Auditor and Commissioner of Insurance, 

Helena, Montana. 

My dear Mr. Porter: 

May 18, 1928. 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. Must all of the cash investments and securities of a fire depart­
ment relief association be left in the hands of the treasurer, and, if so, 
must he be bonded for double the value of all cash and securities? 

2. If it is permissible to have the investments of the fire depart­
ment relief association placed in the name and custody of the board of 
trustees, can the treasurer's bond be reduced in the amount of the securi­
ties that are thus turned over to the board of trustees? 

3. If it is permissible to have the board of trustees handle the 
investments or securities, must they procure a bond? 

In answer to your first question, section 5130 R. C. M. 1921, as 
amended by chapter 58, laws of 1927, provides as follows: 

"The secretary and treasurer of every fire department relief 
association so formed shall annually prepare a detailed report 
of its receipts and expenditures for the preceding year, showing 
to whom and for what purpose the money has been paid and 
expended, and file it with the association, and a duplicate with 
the state auditor. No money shall be paid to the treasurer of 
such fire department relief association until such report is so 
filed. No one serving as a substitute or on probation, nor any 
fireman in the city having such association who is not a member 
thereof shall be deemed a member of the association within the 
meaning of this act. No treasurer of any such association shall 
enter upon his duties until he has given to the association a good 
and sufficient bond of not less than double the amount of all 
funds and securities in the hands of said treasurer for the faith­
ful discharge of his duties according to law. The amount of such 
bond to be approved and paid for by such association. All of 
the financial books and accounts of such association with refer­
ence thereto shall be subject at all times to examination by the 
state examiner. And the state examiner is hereby authorized, 
empowered and required to make such an examination at least 
once in each year, or upon complaint being duly made to him that 
the money or any part thereof paid under the provisions of this 
act to the treasurer of such association has been or is being 
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expended for any unauthorized purpose, and if such money upon 
examination is found to have been expended contrary to the 
authority given he shall so report to the governer, upon whose 
direction to the state auditor no further warrants shall be issued 
to such fire department relief association treasurer until the 
money so expended has been returned." 
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This is the only section whereby any provision is made for the cus­
tody of funds belonging to the association or where there was any 
provision made for the examination by the state examiner of the financial 
books and accounts of such association. Further, section 5121 R. C. M. 
1921, to which you refer, makes it the duty of the board of trustees of 
the association to audit the accounts of the association from time to 
time, etc. It is therefore evident that it was not the intent of the legis­
lature that funds should be kept in the hands of the board of trustees 
for, if this was the case, they would be auditing their own accounts. The 
provision of this section authorizing the board of trustees to invest funds 
of the association under certain conditions cannot in any way be con­
strued to mean that the board of trustees should have the custody of 
either the funds of the association or any securities in which the funds 
might be invested. 

It is therefore my opinion that all of the cash and securities of 
the fire department relief association must be left in the hands of the 
treasurer and that he must be bonded for double the value of the cash 
and securities, as provided by section 5130, supra. 

In view of this conclusion, it becomes unnecessary to answer your 
last two questions. 

Very truly yours, 
L. A. FOOT, 

Attorney General. 

Candidates-Withdrawals-Elections-Primary Elections. 

A candidate for office at the primary election may with­
draw at any time before the election. 

Howard A. Johnson, Esq., 
County Attorney, 

Boulder, Montana. 

My dear Mr. Johnson: 

May 19, 1928. 

You have requested my opinion whether a candidate for office may 
withdraw before the primary election. 

You have called my attention to the opinion rendered by former 
Attorney General Ford appearing in volume 7, page 253, wherein he 
held that a candidate may not withdraw before the primary election. 

I have studied that opinion and the statutes therein cited and must 
say that I am not able to agree with the conclusion therein stated under 
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