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Corporations-License Taxes-Depletion-Oil Leases. 

Depletion of ore is not an allowable deduction in com­
puting corporation license taxes. 

Investments in oil leases that prove valueless must be 
deducted during the year when the loss is discovered and 
may not be extended over a period of years by the amortiza­
tion scheme. 

State Board of Equalization, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

April 13, 1928. 

You have requested my opinion on the following questions: 

"1. Is the depletion of the ore of a mine (considering also 
that an oil well is a mine, as of your opinion of July 18th, 
1928) an allowable deduction in computing the corporation 
license tax of a corporation, under chapter 79, laws of 1917, as 
amended ?" 

"2. With the same inference as to a mine, is a corporation 
permitted to capitalize and amortize an investment and charge 
it off as a loss over a period of years where the investment has 
proved valueless, such as where a specified sum of money has 
been paid for an oil lease and where the lease has proved to be 
valueless, under chapter 79, laws of 1917, as amended?" 

"3. If question number 2 is answered in the negative, is 
there any provision of the law which would permit a corporation 
to charge this investment off as depreciation, or as an allowable 
deduction, under chapter 79, of the laws of 1917, as amended?" 

In answering question number 1, and in perusing the records, I find 
that when the bill for this act was before the house of representatives 
paragraph 2 of section 2 provided that a reasonable allowance for the 
"exhaustion, wear and tear" of the property might be deducted, but 
the house amended the bill by striking out the word "exhaustion." 

If the word "exhaustion" had remained in the bill it might, with 
some reason, be said that the mining company could deduct from its 
income a certain amount of "exhaustion", such amount being the value of 
the ore which was extracted as the same was in place before extraction 
as the extraction of the ore exhausted the mine to the extent of the ore 
extracted, but the word "exhaustion" being stricken out of the bill, it 
was evidently the intention of the legislature to restrict the deduction 
which might be made to actual depreciation by "wear and tear" caused 
by age and use of the buildings, structures, machinery, appliances, appar­
atus, etc. 

It is, therefore, my opinion that a mining company may make a 
deduction for depreciation caused by "wear and tear" of its buildings, 
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structures, machinery, apparatus, and appliances, etc. where such depre­
ciation has not been made good by repairs or replacement, but that such 
company cannot make any deduction for depletion of its ore bodies by 
reason of ore extracted therefrom. 

In answering question number 2, it is my opinion that a company is 
not permitted, under the law, to capitalize and amortize an investment 
where said investment has proved to be a loss, but that said company 
must sustain and charge off said loss in the fiscal year in which the 
same was discovered to be a loss under chapter 79, laws of 1917, as 
amended. 

Having answered your second question in the negative, with refer­
ence to question number 3 I would refer you to Montgomery on Income 
Tax Procedure, volume 1, page 947, and to paragraph entitled "Property 
Which May Be Depreciated", and which reads as follows: 

"The necessity for a depreciation allowance arises from the 
fact that certain property used in the business gradually ap­
proaches a point where its usefulness is exhausted. The allow­
ance should be confined to property of this nature. In the case 
of tangible property which applies to that which is subject to 
wear or tear, or decay or declines from natural causes, to exhaus­
tion and to obsolescence due to the normal progress of the art, 
as where machinery or other property must be replaced by a 
new invention, or due to the inadequacy of the property to the 
growing needs of the business. It does not apply to inven­
tories, or to stock in trade, nor to land apart from the improve­
ments or physical developments added to it. It does not apply 
to bodies of minerals which, through the process of removal, 
suffer depletion; other provisions for this being made in the 
statute." 

The above regulation was written and has reference to the federal 
statutes. In my opinion, the Montana law, chapter 79, laws of 1917, as 
amended, does not make other provisions for exhaustion or depletion, or 
as stated in the answer to number 1, the legislature deliberately elimi­
nated the word "exhaustion" and nowhere includes the word "depletion." 

It is therefore my opinion that corporations engaged in operating 
mines are not authorized to charge off as depreciation any depletion or 
exhaustion of the minerals or oils owned by said companies as an allow­
able deduction under chapter 79, laws of 1917, as amended nor may they 
amortize investments in property proving to be valueless and charge the 
same off over a period of years, but must make the charge during the 
year in which the investment was found to be valueless. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




