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Automobiles-Motor Vehicles-Taxation. 

An automobile owner who has paid his 1927 personal tax­
es must make affidavit to that effect before he can receive 
his 1928 automobile license. 

An automobile owner whose personal property taxes are 
a lien against real estate may procure an automobile license 
without making any showing by affidavit relative to the pay­
ment of personal property taxes; otherwise he must make such 
showing. 

c. P. Hahnkamp, Esq., 

Turner, Montana. 

My dear Mr. Hahnkamp: 

March 15, 1928. 

You have requested my opinion upon the two following questions: 

1. If the owner of a car has paid his 1927 personal taxes, need he 
make affidavit to that effect before he can receive his 1928 license? 

2. If a car owner has paid the first half of his 1927 taxes, personal 
property tax included, is it necessary that he send up his affidavit 
before a license will be issued to him? 

Chapter 123 of the session laws of 1927 requires the owners of 
motor vehicles to present to the registrar a verified application which 
shall include among other things the following information: 

"Whether such applicant was the owner of such motor 
vehicle on the Iirst Monday of March of the year next pre­
ceding the year for which registration is applied. 

"And if so whether or not the property tax on such motor 
vehicle has been paid for such year." 

The above statute renders necessary an affirmative answer to your 
first question. 

Section 2 of the above act requires the county treasurer not later 
than the second Monday of December of each year to mail to the regis­
trar of motor vehicles of the state of Montana a certified list of the 
names of all owners of motor vehicles who have not paid the property 
taxes on such motor vehicles for the current year, and wihich saidl taxes 
are not a lien on the real estate of the owner, as shown by the records 
of his office. 

Section 3 of the act requires the registrar to check each application 
for registration against said list and if he finds that the property tax 
has not been paid on such motor vehicle for the preceding year, he must 
notify applicant that he cannot issue a registration certificate until 
such delinquent property tax has been paid, and proof thereof by receipt 
or certificate of the county treasurer filed in his office. 
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Under the statutes above quoted if your personal property taxes 
are a lien on real estate they are not affected by chapter 123 and will 
not be included in the certified list furnished by your county treasurer 
to the registrar of motor vehicles. If, however, your personal property 
taxes are not a lien against real estate you are not permitted to procure 
a license to operate a motor vehicle until you make a showing that you 
have no delinquent personal property taxes against the automobile for 
the preceding year. 

Chapter 96, laws of 1923, provides that one-half of the amount of 
all taxes are payable on or before the 30th day of November of each 
year, and one-half on the 31st day of May of each year. The act further 
provides that unless the payment due on November 30th is made all 
taxes become delinquent. Under the above statute a person who on or 
before the 30th of November, 1927, has paid one-half of his taxes for 
the year 1927 does not owe any delinquent taxes until May 31, 1928. 
Section 3 of chapter 123 of the laws of 1927 refers only to delinquent 
property taxes. 

In answer to your second question, it is therefore my opinion that 
when your personal property taxes are a lien against real estate you 
need not make any showing by affidavit and you can secure an auto­
mobile license. 

Road Districts-Dissolution. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Section 1674 R. C. M. 1921 does not apply to the dissolu­
tion of a special road district organized under section 1655 
R. C. M. 1921 but only where the county has been divided into 
special road districts. 

March 16, 1928. 
P. R. Reily, Esq., 

County Attorney, 
Columbus, Montana. 

My dear Mr. Reily: 

Your letter was received relative to the abolishing or discontinuing 
of special road districts. You have requested my opinion on section 
1674 R. C. M. 1921 and wish to know whether this section applies where 
the county is not divided into special road districts. 

In my opinion, it does not. Section 1674 provides that "whenever 
any county has been divided into special road districts as herein pro­
vided." If we examine this section it is apparent that it has no appli­
cation where the county has not been divided into special road districts, 
as provided in sections 1653 and 1654 R. C. M. 1921. 
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