
OPINIONS OF TI-iE ATTORNEY GENERAL-

after July thirty-first in any year, the registration fee for the 
balance of such year shall be one-half of the regular fee above 
given." 

Section 4 of chapter 123, laws of 1927, reads as follows: 

"Whenever any application is made for the registration of 
a motor vehicle after the 30th day of April, in any year, the 
applicant shall be required to pay in addition to the registra­
tion fee required therefor, a penalty of ten per centum (10 %) 
of such registration fee for having failed to secure registration 
of such motor vehicle prior to such date." (,The exceptions to 
the above section are not material to the present inquiry.) 
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The purpose of subdivision 2 of section 1760, supra, is to give the 
benefit of a half yea-r rate to any person who originally registers a car 
after July 31 in any year. The evident purpose of chapter 123, above 
referred to, was to compel disclosure before the 30th day of April of 
each year, for the purpose of taxation, of the ownership of automobiles 
for the previous year. 

In my opinion these two acts are not inconsistent. When read to­
gether they seem to show a legislative intent that a person who owns 
and has registered a car in 1927 must register it again before April 30, 
1928, provided he continues to own the car until that time. If a person 
registers a car which he owned the year previous, at any time after 
April 30th of any year, he must pay the additional 10% penalty for fail­
ure to register it before said date. 

It is therefore my opinion that if a car has been registered in 1927 
and the same owner applies to register it at any time after April 30, 
1928, and before July 31, 1928, he must pay the full registration fee, 
plus 10%. 

If such owner applies to register the car after July 31, 1928, he 
should pay the one-half year fee plus said penalty of 10 %. 

The question of whether the car has or has not been used on the 
highways is not material. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Fire Marshal-N uisances-Orders-Publication. 

Since section 2753 R. C. M. 1921, requiring the giving of 
notice of "not less than five nor more than ten days," contains 
no provision for the service of the order to show cause, resort 
must be had to the general statutes (sections 9778-9795) for 
the method of service. 

It is within the jurisdiction of the court to recite in the 
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order to show cause issued under section 2753 that the person 
to be served resides outside the state, and to extend the an­
swer date so as to allow forty days from the date of mailing 
for the service of same. 

A. G. McNaught, Esq., 
County Attorney, 

Roundup, Montana. 

My dear Mr. McNaught: 

November 8, 1927. 

You have requested my opmIOn whether the prOVISIOns of section 
2753 R. C. M. 1921, requiring the giving of a notice of "not less than 
five nor more than ten days," is jurisdictional to the extent that the 
maximum time of ten days could not be extended by the court. The 
statute (section 2753) provides that upon the filing of the complaint the 
judge shall issue an order to show cause returnable at a time and place 
specified, not less than five nor more than ten days from the date of 
said order. No provision is made whatever for the service of such order 
to show cause. 

In the absence of any such provision it is my opinion that resort 
must be had to the general statutes (sections 9778-9795) which provide 
the manner in which notices and papers may be served. Section 9778 
provides that notices and other papers may be served in the manner pre­
scribed in this chapter when not otherwise provided by this code. 

Sections 9780 and 9781 provide for service by mail, and section 9781 
provides for an extension of time within which an act may be done, to 
the extent of one day for every twenty-five miles distance between the 
place of deposit and the place of address, but provides that the service 
is deemed complete at the end of forty days from the date of its deposit 
in the postoffice. 

It is my opinion that it is within the jurisdiction of the court to 
recite in the order to show cause that the persons to be served reside 
outside the state of Montana and to extend the answer date so as to al­
low forty days from the date of mailing for the service of same. 

I think it would be safer to follow the above procedure than it would 
to condemn the property without either aetual or constructive notice to 
the owner, although I am inclined to believe that since the action is in 
rem or at least quasi in rem, seizure of the property is sufficient to con­
fer jurisdiction. (See discussion in 15 C. J. 801-802.) 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




