
160 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

It is apparent that the legislature contemplated, by chapter 1, supra, 
to authorize the state board of equalization to review classifications in 
the same manner as it has authority to review valua.tions. By chapter 
3 of the laws of 1923 the state board of equalization is given broad pow­
ers and among others subdivision 5 of section 8 authorizes that board 
"to adjust and equalize the va-Iuation of taxable property among the 
several counties, and the different classes of taxable property in any 
county and in the several counties and between individual taxpayers; 
supervise and review the acts of county assessors and county board of 
equalization; change, increase or decrease valuations made by county 
assessors or equalized by county boards of equalization; and exercise 
such authority and do all things necessary to secure a fair, just and 
equitable valuation of all taxable property among counties between the 
different classes of property and between individual taxpayers." 

In my opinion, by chapter 61 of the laws of 1925 the state board is 
given· the same authority regarding the classification of property as it 
possesses in subdivision 5 of section 8 of chapter 3 of the laws of 1923 
regarding the valuations of property and it is my opinion that the state 
board of equaliza.tion has authority to require changes in the classifica­
tion of property in order to secure a fair, just and equitable valuation 
and classification of all taxable property between individual taxpayers. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Registration-Automobiles-Motor VehicIes--Licenses. 

Under subdivision 2 of section 1760, R. C. M. 1921, and 
section 4, chapter 123, laws of 1927, if an automobile has been 
registered in 1927 and the same owner applies to register it at 
any time after April 30, 1928, and before July 31, 1928, he 
must pay the full registration fee, plus 10%. After July 31, 
1928, if registration is applied for, the owner must pay the 
one-half year fee plus said penalty of 10%. 

Austin B. Middleton, Esq., 
Registrar of Motor Vehicles, 

Deer Lodge, Montana. 

My dear Mr. Middleton: 

November 8, 1927. 

You have requested my opinion whether your department may issue 
a license for a car that has been registered in 1927, but not used prior to 
July 31, 1928. 

Subdivision 2 of section 1760 R. C. M. 1921, as amended, reads as 
follows: 

"If any dealer or motor vehicle is originally registered 
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after July thirty-first in any year, the registration fee for the 
balance of such year shall be one-half of the regular fee above 
given." 

Section 4 of chapter 123, laws of 1927, reads as follows: 

"Whenever any application is made for the registration of 
a motor vehicle after the 30th day of April, in any year, the 
applicant shall be required to pay in addition to the registra­
tion fee required therefor, a penalty of ten per centum (10 %) 
of such registration fee for having failed to secure registration 
of such motor vehicle prior to such date." (,The exceptions to 
the above section are not material to the present inquiry.) 
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The purpose of subdivision 2 of section 1760, supra, is to give the 
benefit of a half yea-r rate to any person who originally registers a car 
after July 31 in any year. The evident purpose of chapter 123, above 
referred to, was to compel disclosure before the 30th day of April of 
each year, for the purpose of taxation, of the ownership of automobiles 
for the previous year. 

In my opinion these two acts are not inconsistent. When read to­
gether they seem to show a legislative intent that a person who owns 
and has registered a car in 1927 must register it again before April 30, 
1928, provided he continues to own the car until that time. If a person 
registers a car which he owned the year previous, at any time after 
April 30th of any year, he must pay the additional 10% penalty for fail­
ure to register it before said date. 

It is therefore my opinion that if a car has been registered in 1927 
and the same owner applies to register it at any time after April 30, 
1928, and before July 31, 1928, he must pay the full registration fee, 
plus 10%. 

If such owner applies to register the car after July 31, 1928, he 
should pay the one-half year fee plus said penalty of 10 %. 

The question of whether the car has or has not been used on the 
highways is not material. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Fire Marshal-N uisances-Orders-Publication. 

Since section 2753 R. C. M. 1921, requiring the giving of 
notice of "not less than five nor more than ten days," contains 
no provision for the service of the order to show cause, resort 
must be had to the general statutes (sections 9778-9795) for 
the method of service. 

It is within the jurisdiction of the court to recite in the 
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