
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

officers, agents or employees of the state when acting within 
the scope of their lawful authority and for the benefit of the 
state of Montana, the price for such publication and by whom­
soever accomplished shall not exceed the following rate and 
standard hereby established and prescribed as the maximum 
rate and standard for all publications as aforesaid." 
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Inasmuch as there are no exceptions in the law to the above pro­
vision, the question submitted by you resolves itself into one of fact as 
to whether or not legfll or display advertising is a publication. Funk & 
Wagnalls New Standard Dictionary defines "publication" as follows: 

"The act of publishing or offering to public notice; a 
making known publicly; or to certain persons regarded as con­
stituting a public; notification to people at large orally or by 
writing or print; promulgation; proclamation." 

"Advertisement" is defined as "A public notice, statement or 
announcement, usually printed, * * * giving information, etc." 

"Advertise" is defined as follows: "To make known by 
public notice, especially by print; publish abroad; commend to 
the public." 

From the foregoing it is my opinion that legal or display adver­
tising is a publication duly authorized to be made, and comes within 
the provisions of section 276, supra. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Hides-Beef-Inspection-Livestock-Sheriffs-Mileage. 

Under chapter 121, laws 1927 beef or hides must be 
brought to the sheriff or inspector and the latter cannot 
charge mileage for going out to make inspections. 

Beef or hides may be inspected either in the county where 
slaughtered or in the county where they are offered for sale. 
Application for such inspection must, however, be made by 
the butcher who slaughters the beef and cannot be made in 
another county by a person purchasing such beef from a 
butcher before inspection. 

Ira J. Stagg, Esq., 
County Attorney, 

Anaconda, Montana. 

My dear Mr. Stagg: 

September 30, 1927. 

You have submitted the three following questions relative to the 
enforcement of the new butcher law, chapter 121, laws of 1927: 
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"First: Whether the beef must be brought to the sheriff 
or inspector, or does the sheriff or inspector go to the beef for 
inspection of same? 

"Second: Can the sheriff on the performance of said inspec­
tion charge mileage for making inspection of beef? 

"Third: Where beef is brought from the county in which 
it is slaughtered, and sold in another county, is it the duty of 
the sheriff of the county in which the beef is slaughtered, or 
the duty of the sheriff to which county the beef was delivered, 
to make the inspection thereof?" 

The first two of these questions have heretofore been passed upon 
and the following conclusions reached: 

That the beef or hide must be brought to the sheriff or inspector 
and that the latter is under no obligation to go out on call for the pur­
pose of inspecting beef. This conclusion is based upon the fact that the 
use of the words "shall have the hide inspected," in sections three and 
four of the act indicate that the burden is imposed upon the butchers 
and meat peddlers to produce the hide before the sheriff or an inspector, 
and do not contemplate that the latter shall travel about the county to 
make the inspection. 

Second: The sheriff cannot charge mileage for making trips to in­
spect beef. This conclusion is based upon the fact that the act contains 
no provision for the payment of any mileage nor for any other com­
pensation to the sheriff or inspector other than the ten cent inspection 
fee to be retained by the officer; also, upon the further fact that the 
language referred to in the preceding paragraph indicates that it is not 
the duty of the sheriff or inspector to leave his office for the purpose of 
going out and making inspections. 

Your third question has not heretofore been considered by this office. 
It is true that the act does not designate in which county the hide or 
meat should be inspected. Ordinarily, one would expect that the butcher 
or meat peddler would present the hides or meat for inspection in the 
county of his residence and that the inspection stamp on the hide or on 
the quarter of beef would constitute authority to sell the beef in any 
county of the state and would be recognized in any county wherein the 
beef was offered for sale. This in my opinion was the intent of the act. 

However, if a butcher or meat peddler offers meat for sale in an­
other county other than in the one he has killed it there is no reason 
why he may not present the hide to the sheriff or to an inspector in 
such county and have it inspected. This, however, can only be done by 
the butcher or meat peddler who killed the beef. It would not be done 
by a second party who had purchased the beef from him in another 
I:ounty, for the reason that the said second party could not legally pur­
chase said beef from the original butcher without an inspection stamp. 

Applying this principle to the state of facts presented in your letter, 
it is my opinion that a butcher who slaughtered and dressed beef in 
Powell county may, if he desires, take the beef over to Deer Lodge 
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county and have it inspected and stamped in said county and may then 
sell it to another butcher in Deer Lodge county. The Powell county 
butcher cannot, however, sell the beef to the Deer Lodge county butcher 
without an inspection stamp, and if he does, it is not a sufficient com­
pliance with the act for the Deer Lodge county butcher to take the 
matter to an inspector in his county and there have it inspected and 
stamped. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Coroner-Mileage--Per Diem-Fees. 

A coroner is not entitled to per diem for inquiring into 
the cause of deaths when no inquest is held. 

Under section 12381, R. C. M. 1921, a coroner must hold 
an inquest in the specific cases mentioned in the statute. He 
may, however, exercise a reasonable discretion in determin­
ing whether there is reasonable ground to suspect that death 
has been occasioned by the act of another by criminal means. 

J. S. Connors, Esq., 
Coroner, Broadwater County, 

. Townsend, Montana. 

My dear Mr. Connors: 

October 3, 1927. 

You have requested my opinion whether a coroner may charge per 
diem at the rate of $5.00 for services rendered in inquiring into the cause 
of deaths where no inquest is held . 

. This question received consideration by this office in an opinion 
which you will find in volume 9 Opinions of Attorney General, page 296. 
The conclusion reached was that in the absence of any statute author­
izing the coroner to charge such per diem, he may not legally do so. I 
agree with the conclusion reached in the opinion above referred to. 

As to your second inquiry, section 12381 reads as follows: 

"When a coroner is informed that a person has been killed, 
or has committed suicide, or has died under such circum­
stances as to afford a reasonable ground to suspect that his 
death has been occasioned by the act of another by criminal 
means, he must go t~ the place where the body is, cause it to 
be exhumed if it has been interred, and summon not more than 
nine persons, qualified by law to serve as jurors, to appear 
before him, forthwith, at the place where the body of the de­
ceased is, to inquire into the cause of the death." 

You will note that the statute is mandatory and says that the 
coroner must in the cases mentioned in the statute, summon a coroner',> 
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