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Dentistry—Reciprocity—Board of Dental Examiners.

The board of dental examiners has no authority to es-
tablish reciprocal relations with other states. The other states
must do so by legislation, if at all.

Dr. T. P. Regan, September 10, 1927.
Secretary Montana State Board,
of Dental Examiners,
Helena, Montana.

My dear Doctor Regan:

Your letter was received regarding the admission of dentists to
practice in this state who have been admitted in other states. You state
that the Montana State Board of Dental Examiners has no reciprocity
with the dental examining boards of any other states and that you desire
to enter into reciprocal relations with certain states, and you desire to
know whether you can do so under our present law.

The applicable statute is section 3108, R. C. M. 1921, which provides
as follows:

“Any dentist who has been in legal practice for five years
or more in any state in the United States, which has an ex-
change certificate law with that of Montana, and is a reputable
dentist of good moral character, and who is desirous of making
a change of residence into another state, may apply to the ex-
amining board of the state in which he resides for a new certi-
ficate, which shall attest his moral character and professional
attainments, and said certificate, if granted, may be deposited
with the examining board of the state of Montana, and said
board in exchange therefor (may) grant him a license to prac-
tice dentistry in the state of Montana. A fee of fifty dollars
will be charged for each exchange certificate, and proceeds
therefrom to be paid into the treasury of the state dental board
of Montana.”

Under this section there is no action necessary on the part of the
board of dental examiners of either state regarding the establishment
of reciprocal relations. Whether or not reciprocal relations have been
established is a matter of law. It is only the legislatures of the differ-
ent states that have the right to establish reciprocal relations. The sec-
tion above quoted, you will note, permits any dentist who has been in
practice for five years or more in any state “which has an exchange
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certificate law with that of Montana” and possessing certain other
qualifications to be admitted in this state. This section simply means
this: that if the law in any other state permits a dentist from Montana
to be admitted in such other state, then dentists from that state shall be
admitted in this state upon meeting the other requirements named in
section 3108. If any state in the Union does not permit dentists author-
ized to practice in Montana to be admitted to practice in such other
state, then you have no authority to admit dentists from that state to
practice in this state.
Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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