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Fairs — County Commissioners — Levy — State Fair —
County Fair—Tax.

The county commissioners of Lewis and Clark county may
levy a tax in order to hold a county fair in conjunction with
the state fair.

W. F. Casey, Esq., July 29, 1927.

Secretary Montana State Fair,

Helena, Montana.
My dear Mr. Casey:

You have requested my opinion whether it is legal for the board
of county commissioners to levy a tax upon the property of the county
and use the proceeds “to hold a county fair on two dates concurrent
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with the dates of the state fair and as an adjunct to the state fair,
using the money raised by this levy for the purpose of assembling and
showing the usual exhibits and providing the usual features of a
county fair, with the exception of horse racing.”

Chapter 32 of the laws of 1927, amended section 4549, R. C. M. 1921,
to read as follows:

“The Board of County Commissioners of their respective
counties may appropriate annually out of the general fund of
the county treasury to the County Fair Commission a sum
not to exceed Two Thousand Five Hundred Dollars ($2,500.00),
to be expended by the County Fair Commission for the purpose
of holding a county fair, or advertising the products and re-
sources of their county. In addition to the appropriation above
provided for, or in lieu thereof, the County Commissioners of
any county in Montana shall have the power to levy an ad
valorem tax of one and one-half (1%) mills or less on each
dollar of taxable property in such county, for the purpose of
securing, equipping, and maintaining a county fair, including
the purchase of land for such purpose, and the erection of
such buildings and other appurtenances as may be necessary;
provided, however, that no portion of said appropriation or
tax levy shall be expended for horse racing.”

Hence, it follows from this section of the statute that the tax
therein referred to may be levied and the proceeds used by the county
fair commission for the purpose of “securing, equipping and main-
taining a county fair.” It has been held that the word “maintain” means
to bear the expense of, or to support or keep up.

Judson v. Blanchard, 4 Conn. 566;
Rhodes v. Mummery, 48 Ind. 216;
Merrill v. Spencer, (Utah) 46 Pac. 1096.

There can be no legal objection to the holding of a county fair on
the same date as the state fair, and the county fair may be held in con-
junction with the state fair if those in charge of the county fair meet
with no objection on the part of those in charge of the state fair.

It is therefore my opinion that the county commissioners have the
power in their discretion to make a levy under chapter 32 in order to
hold a county fair.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.





