
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Section 7 of article XI of the constitution provides: 

"The public free schools of the state shall be open to all chil­
dren and youth between the ages of six and twenty-one years." 

Section 1204, R. C. M. 1921, provides: 

"All school moneys apportioned by county superintendents 
of common schools shall be apportioned to the several districts 
in proportion to the number of school census children bet,Yeen 
six and twenty-one years of age as shown by the returns of the 
district clerk for the preceding school census, IH'oYided that Indian 
"hildren whose parents are citizens of the "Cnited Rtates or have 
taken land under the allotment and severalty act of congress or 
are specified in any act of congress as being entitled to attend 
common schools either by declaration in such act of congress or 
as a condition precedent under congressional or federal land al­
lotment or lieu land selection, shall be entitled to attend public 
schools or to be enumerated as school children, and apportion­
ment shall be made accordingly." 
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I believe that your question is answered by the provisions of the 
foregoing section. Indian ('hildren are entitled to attend the public 
schools of the district to which they belong and, by virtue of the pro­
visions of the act of congress conferring citizenship upon them, it is 
my opinion they should be included in the school census of the school 
district in which they reside. 

Very truly yours. 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Schools-Dance Halls-Amuseme,nt Places-Truant Officers 
-Arrests, 

Section 1137, R. C. M. 1921, held to authorize truant officers 
to enforce orders of superintendents of schools and boards of 
trustees forbidding the attendance of school children at public 
dance halls and other places of amusement. 

Truant officers in enforcing such orders may enter such 
dance halls and places of amusement and may remove school 
children therefrom and may arrest the proprietor of any such 
place who resists such removal. 

C. G. Manning, Esq., 
Superintendent of Schools, 

Lewistown, Montana. 

My dear Mr. Manning: 

December 13, 1924. 

You haye submitted to this office an opinion rendered by the county 
attorney's office of Fergus county relative to the powers of truant offi­
cers and asldng my opinion on the two following questions: 
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1. Has a truant officer the right to enter a public dane'e hall or 
amusement place after school hours for the purpose of ascertaining 
whether school children are in attendance at such places? 

2. Has such officer the right to take children from sueh IlIacI's 
and to place the owners of the premises under arrest in case the latter 
resist the removal of a minor under eighteen years of age from such 
amusement houses? 

Section 1137. R. C. M. 1921. provides, in part, that truant officers 
"shall be vested with poliee powers," It further pro,ides that "the 
truant officer shall * * '" perform such other ser,ices as the super­
intendent of schools or the board of trustees may deem ne('essar~' to 
preser,e the morals and secure the good conduct of children." 

In my opinion the authorit~· yesteel in the board of sehool trustees 
to "preser,e the morals and secure the good conduct of school children" 
is not limited to supenision of the child while at school or en route 
thereto. I do not, of course, mean to assert that school trustees han' 
the right to invade the home of a school child and regulate the conduct 
of its parents. I fully recognize the duty of parental control referred to 
in the county attorney's letter submitted to this office. However. the 
duty of parental control does not in my opinion lessen or diminish the 
authority of school trustees to take such steps as may be reasonably 
necessary to preser,e the morals and secure the good conduct of school 
children during the entire twenty-four hours of the day as well as during 
the hours of the day that the school is in session. 

This ,iew finds support in 35 Cyc., page 1136, in the following state­
ment: 

"The superVISIOn and control of a teacher over a pupil, and 
of a school board to make needful rules for the conduct of the 
pupils, is not confined to the school room and school premises, 
but extends over the pupil from the time he leaves home to go to 
school until he returns home from school, and as to acts which 
pertain to duties within the school room, even after he has re­
turned to his home and is under his parents' control; and where 
the effect of acts done out of a school room while the pupils 
are coming to or going from school reach within the school room, 
and are detrimental to good order and the best interests of the 
school, such acts may be forbidden and the teacher may punish 
an offending pupil when he comes to school." 

I fully realize that such regulations as are above referred to must be 
reasonable, but to my mind the fact is beyond question that many dance 
halls and other places of public amusement are of such a character as 
to manifestly tend to subvert the morals and lower the standard of 
conduct of school children. 

I very much doubt whether the language of section 1137 is broad 
enough to authorize the truant offieer to proeE'ed on his own initiative 
in the absence of any general order of the superintendent of sehools, or 
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the school trustees, forbidding attendance of school ehildren at places 
of the sort above mentioned. 

If, howewr, such a general order has been adopted h~' the superin­
tendent of schools, or hy the board of trustees. it is my opillion that the 
truant officer possesses power and it is his duty to enforce it and for 
that purpose he may enter any of the prescribed places of amusement 
and may remove school children therefrom and may arrest any proprietor 
of such place who resists sueh removal. 

y ery trul~' yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Intoxicating Liquors - Counties - Claims - Detectives -
County Attorne,y. 

Detectives employed by the county attorney need not specify 
separate items making up each day's expenses in claims for room 
and lodging where the total amount is within the amount per 
day allowed by· contract. 

Vouchers and receipts need not be attached to such claims. 

Rudolph Nelstead, Esq., 
County Attorney, 

Miles City, Montana. 

My· dear Mr. Nelstead: 

December 20, 1924. 

Your letter was received in which you state that you as COUllt~· at­
torney employed eertain persons for the purpose of detecting" violations 
of the intoxicating liquor laws of the state of Montana within Fmr ('ounty: 
that the compensation of said persons was agreed to be a eertain sum 
per day, and that their expenses for hoard and lodging would he paid 
not to exceed a certain sum per day: that said persons have filed their 
claims for services and said expenses, listing said pxpenses as board and 
lodging for eaeh da~' in the sum agreed upon therefor. 

You inquire whether it is necessary that. these claimants show upon 
their claims the specific expenditures going to mal,e up the sum claimed 
for each day's expenses and if it is also necessary for them to attach 
receipts therefor. 

If these persons are required to get a receipt for their lodging and 
meals in many cases their efficiency will be greatly impaired, if not 
destroyed, beeause of the faet, in so doing, it at onee beeomes apparent 
that they are employees ?f someone from whom they expect to be re­
imbursed for their expenses and in many instances these persons find it 
to advantage to represent themselves as being in the elllplo~' of no on!'; 
their business must be, of necessity. a secret one, and suspicion is as 
detrimental to it as knowledge that they are engaged in it. 

The statutes do not require vouchers to be attached to claims of 
this sort when presented to the hoard for approval. The only require-
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