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Elections—Registration—Notaries Public.

Special deputy registrars appointed under section 557 are
authorized to register electors anywhere within their several
precinets regardless of whether said precinet is more or less than
10 miles from the court house.

Notaries public and justices of the peace have no authority
to register electors residing less than 10 miles from the county
court house. It is the duty of the county clerk to refuse to re-
celve any such registrations.

If a county clerk receives a registration card and files it,
the person so registered is entitled to vote, even though the reg-
istration was taken without authority by a deputy registrar.

Horace W. Judson, Esq., September 14, 1926.
County Attorney,
Cut Bank, Montana.

My dear Mr. Judson:

You have requested an opinion regarding the jurisdiction of deputy
registrars and the effect of an unauthorized registration of electors.

The following are my conclusions:

1. Section 557 R. C. M. 1921 designates all notaries public and
justices of the peace as deputy registrars of the county in which they
reside and gives them authority to register electors residing more than
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ten miles from the county courthouse in any precinct within the county.
It further authorizes the county commisioners to appoint a deputy reg-
istrar, other than notaries public and justices of the peace, for each pre-
cinet in the county. This registrar is given authority to register elec-
tors “in that precinct.”

It is apparent that the special deputy registrar appointed for any
precinct is authorized to register electors within that precinet regard-
less of whether said precinct is more or less than ten miles from the
county courthouse.

2. Notaries public and justices of the peace have no jurisdiction
to register eclectors residing ten miles or less distance from the county
courthouse. In the event that the officers named should register persons
living within said ten mile limit, it would be the duty of the county clerk
and recorder to refuse to receive the registration.

3. If the county clerk received the registration referred to in ques-
tion 2, and filed the card, the person so registered would, in my opinion,
be entitled to vote.

Very truly yours,
' L. A. FOOT,
Attorney General.
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