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held that it was not of universal applicatioll and that it mar for the 
purposes of taxation and judicial proceedings be affected by the law of 
the place where the property is in fact situated. The Harrington case 
involved intangible property but the court quoted with approval the rule 
above stated from the California case of People vs. Home Ins. Co. 29 Cal. 
53, in which that court said: 

"This general principle applies to all personal property wheth­
er corporeal or incorporeal." 

It, therefore, seems to me tha t the reasoning of the Harrington case 
is equally applicable to tangible personal property such as automobiles. 
Applying the statute above quoted, and the rules announced b~' the court 
in the Harrington case, it is my opinion that if, on the first Monday of 
March, 1926, your automobile was actually in Beaverhead county. it was 
the duty of the assessor of that county to assess it for taxation. notwith­
standing the fact that your legal residence at the time was Powder River 
county. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

Sectarian Institutions-Schools-Pupils-Board and Room. 

'It is not a violation of section 8, article XI of the constitu­
tion for a parochial institution to furnish board and room to a 
pupil which is paid for from public school funds where the child 
attends the public school. 

Miss Jessie M. Morgan, June 5, 1926. 
nounty Superintendent of Schools, 

Helena, Montana. 

My dear Miss Morgan: 

You have requested my opinion whether a school district may, in 
the interest of economy, close a school and send the child to a public 
school ill another district and pay the board or room of the ehild at a 
sectarian institution. 

It allpears in this case that school district No. 29 has but one pupil 
in the district and that this pupil is at present attending the public 
school in district No. 1 of this county, the trustees providing for its board 
and room at a sectarian institution. 

Section 1010 R. C. M. 1921, as amended by chapter 76, laws of 1925, 
provides: 

"When they deem it for the best interest of such district and 
the pupils residing therein, that any of such pupils should be 
sent to a school in their own or some other district, they may 
expend any moneys belonging to their district for the purpose of 
either paying for the transportation of such pupils from their 
homes to the public school or schools of such district or for their 
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boan1 whilt' actually attending su('h schools or for rpnt; pro­
vided, that if there are five PUllils or Ie;';". then the ('ounty super­
illtelH1l'nt of s('hools aI](l eounty commis;,;ioners shall determine 
before allY contract;,; are entere(l upon whether >'11('11 lll'ovi>,ion 
of board, rent, transportation or tuition is justified by the <'ir­
cumstancel'l and also what is a remlOnahle eharge for hoal'!l, rent. 
transportation or tuition in e,'pr,,' ('ase where >'ndl lllPllSnl'P>' ha \'P 

been adopted." 

The only school in anotIH'l' (listril't to whieh this sel'tion alludes is 
a public school, for no other than a public school is, or could he, intended 
hy reason of the following constitutional provision: 

"Neither the legislative assembly. nor any (·ounty. dty, town, 
or school district, or other public corporations. sball en'r make 
directl~' or indirectl;v, an;r appropriation, or pay from any public 
fund or moneys whatever. or make any grant of lands or other 
property ill aid of an~' church. or for any sectarian purpose, or 
to aid in the support of any :<chool. academy. seminary, college, 
university, or other literary. scientific institution, controlled in 
whole or in part by any ('hurch. st'ct or denomination whatever." 
(Sec. 8 of article XI of the constitution.) 

There is nothing in this spdion that would prt'vent tht' boarding or 
rooming of a child by any pub lie or private institution or person, provided 
the child attended the public school. Board or room is paid under this 
provision in lieu of transportation and was intended to be paid to the 
parents where they are requirt'd to move from their home or to send their 
children away from home so as to be able to attend school. It would not 
matter, therefore, whether board or rent was paid directly to the parents 
or to someone who actually furnished the board at their direction. The 
amount allowed, however, must first be approved by the county superin­
tendent of schools and by the board of county commissionen;. as must 
also thp justification of doing so under the circumstances. 

It is, therefore, my opinion that a school board is not precluded from 
paying board or rent where a child attends scbool in another district 
by reason of tbe fact that the child is boarded or roomed at an institution 
under sectarian control, provided the cbild does so in order to attend a 
ImbUc sehool, and provided that the amount allowed hy the distrid. 
as well as the justification for doing so, be first approved by the county 
superintendent of schools and hy the board of county commissioners of 
tbe county in which the scbool distri<:t is located. 

Very truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 




