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has been helel in such districts for two consecutive years. if in his 
judgment there is no immediate prospect of the need of a school. 
All funds of such abandoned distrkts shall be placed in the 
general school funds of the county upon the order of the eount~' 
superintendent after all debts of the (listrkt haye been paid. 
The abandoned territon' shall be attached to contiguous districts 
by the county superintendent." 
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This section. deals exclusiyel~' with public schools and makes no ex­
(,pption in cases where private schools are maintained. The onl~' seeming 
exception to the right of the county superintendent to abandon the district 
is where there is immediate prospect for the need of a school. 

This provision, which leaves to the judgment of the county superin­
tendent of schools the immediate need of school~. also applies to public 
sehools, and where the need of public schools is and has been SUI)plied 
by private schools for a number of years and there is no immediate need 
of a public school by reason thereof, it is my opinion that the eonnty 
8uperintendent is authorized to declare the district abandoned and attach 
the territory to contiguous districts, if, in his judgment, there is no 
imnlPdiate prospect of the need of a sehool. 

Yen' truly ~'o\u"s, 

L. A. FOOT, 
Attorne~' General. 

Schools-Teachers-Oertificate-Employment - Compensa­
tion. 

A teacher who is employed before obtaining a certificate 
an<l subsequently' fails to obtain a certificate is not entitled to 
compensation for the time taught. 
Howard A. Johnson, Esq., 

County Attorney. 
Boulder, Montana. 

l\Iy dear Mr .. Johnson: 

March 3, 1926, 

Your letter was received relative to the employment of a l)erson to 
tea('h by s('hool district No. 26 of your county who has not procured a 
tea ('her's certifieate. You ask whether she can he paid for the time she 
has taught. 

Subdivision 2 of section 1015 H. C. M. 1921, as amended h~' chapter 
122, laws of 1923, provides, among other things: 

"that no teacher shall be employed except under resolution agreed 
to b~' the majority of the board of trustees at a special or regular 
meeting: /lor 1mle88 such teacher be the lIolder of a legal teaellcr's 

certifi(,flte in full force a/ld effect." 

Hection 10:-'S R. C. M. 1921, as amended by chapter 131, law,; of 192:3, 
provides: 

"No person shall be accounted a qualified teacher within the 
meaning of the school la \Y who has not first secured from the 
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state hoard of educational examiuers a certificate setting forth 
his qualification~ : or who has not secured a temporary certificate 
from the f'ta tl' hOIl I'd of eduell tional ('xaminer~: or who hils not 
a certificate endorsed by the county supprintendent of sehools; 
or who has not a statp ('('rtifi<'lIte or a life certificate issued hy 
the state board of p(]'tH'lItion or the state hoard of educational ex­
aminers; or who has not a temporar~' state eertificat!' issued by 
the state superintendent; or wbo does not hold a cer!ifieate from 
the state normal college: or who hilS not a university certificate 
of qualification to teach." 

It i" apparent from thpse l)t'o\'i~ions that a t('acl1l'r is not qualified 
to accept a position to teach until she has a certificate as provided in 
this section. 

You have called attention to the latter part of suhdivision 4 of 
section 10S,'I. as amended. which provides: 

"Xot more than ten day,,' salar;\ shall he paid any teaeher 
for servicps rendered previous to the registration of suell cer­
tificate." 

I believe that it was the intpntion of the legislatUrE" hy this provi­
sion to permit a tpacher to rp('piYe salnr;\ for ten days before the filill~ 

of her certificate, but was not intended to permit salary to he paid except 
upon the filing of the certificn teo 

I find the following "tatpnH'nt in YOOl'hees on the law of public 
schools (section 63) : 

"And if a teacher bns not thl' lH'('l'ssary certificate at the 
timp of making a contract to teach. it is sufficient if he procures 
it before entering upon his duties, unless the statute makes the 
holding of such certificate a condition precedent to the right to 
make such contract." 

Pollard vs. School District, 65 Ill. App. 104; 
McCloskey vs. School Distri(·t, 134 :\lich. 235, !l6 X. W. 18: 
O'Connor YS. Francis. 42 N. Y. App. Diy. 375, 59 X. y, f4. 28. 

Also the following: 

"An unlicensed teaeher generally cn lluOt !,('('on'r for services 
rendered under a contract for employment in a public sehool as a 
teaeher inasmueh as su('h contracts are generally void." (Stey­
enson YS. Sehool, 87 Ill. 255.) 

"An action by a school teacher for wages claimed to be due, 
mar be maintained onl;\' when the teacher shows that he is 
licensed to teach as provided by law." 

Kester vs. School Distriet, 48 Wash. 48B, 93 Pac. 907: 
Davis ys. Harrison. 131 S. W. 272. 

In section 63 YOOl'hees states the following: 

"The production of a eertifiC'ate of qualification is a pre­
requisite to legal emplorment, and therefore, if the proper officers 
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wantonly refuse to examine the applicant, he has no authority 
to tt>aeh and recover ('ompensation for his sen'ices without the 
required certificate, and a school warrant issued to an unlicensed 
teaeher i~ illYalid. If a town wishes to ayail itself of the want 
of the required certificate as a defense, it had the burden to show 
tIll' want of such certificate." 

la75 

It is, therefore, my opinion that the school board has no authority to 
pa~' the teacher even the reasonable yalue of her sen'ices in this cast'. 

Schools-ApportionMent-Census. 

Very truly yours. 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 

When a school district because of a padded census gets more 
than its share of apportionment it may be deducted from next 
year's apportionment. 

Miss May Trumpe)', March 3, 1926. 
:-;uperintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 
l\l~' den r Miss Trumper: 

Yon have submitted to this office the following question: 

"If it is found that a district receiyed "tate apportionment 
H!' It result of padding its censu" list last year, is there any way 
to ('orrect that error now?" 

Thp only case that I have been able to find hearing upon the question 
is that of Andrus VS. Board of Directors, 32 So. 420. 

III that case the supreme court of Louisiana held that where It par­
ticular sehool district has been apportioned less than its share in one 
apporfionment it is entitled to be made good out of the next and deducted 
from the amounts which otherwise would be apportioned to those districts 
whieh had received the excess. 

It spt>ms to me that this is the equitable rule, and it is, therefore, my 
opinion that the correction may be made out of the apportionment for 
thl' subsl'quent year. 

Yer~' truly yours, 

L. A. FOOT, 
Attorney General. 
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