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School Trustees—School Districts—Schools.

Where a district is relieved of the mecessity of supporting a
sehool by reason of availing itself of the school facilities of an-
other district the school board is not authorized to make a great-
er contribution than is provided by section 1010, as amended by
chapter 76, laws of 1925.

Miss May Trumper, July 6, 1925.
Superintendent of Public Instruection,
Helena, Montana.

My dear Miss Trumper :

You have submitted to this office for an opinion the question whether
the paragraph added to section 1010 by chapter 76, laws of 1925, (rela-
tive to the duties of trustees in districts which hold no school in assisting
in the support of the school. attended by the children of their district)
limits the trustees to the amount specified therein, or whether they may
make a larger contribution to the district furnishing the schooling.


cu1046
Text Box


176 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

The portion of section 1010 referred to is as follows:

“When a district is relieved of the necessity of supporting
any school by the fact that all or a part of the children residing
in the district are being provided with schooling in another dis-
trict, it shall be the duty of the trustees in the district holding
no school to assist in the support of the school which the children
of their district are attending, in proportion to the relation the
number of children from their district attending school in another
dixtriet bears to the total number of children enrolled in the
school in the other district.”

This ix an emergency measure intended to aid districts where the
number of pupils or the financial condition make it more advantageous
to go in with another district ax to all or a part of the school facilities
to be furnished.

The section fixes a definite proportion of the cost that is to be borne
by the district that avails itself of the school facilities of another dis-
trict. There is nothing in the act indicating any discretion on the part
of the school board as to the amount it is required to pay the distriet
furnishing the schooling. A definite obligation is imposed by the statute
to pay a sum that can be definitely determined.

The purpose of school districts is to provide schools for the census
children of the district, but, except as otherwise provided. it is the
duty of the board to provide school facilities in its own district—mot to
have them provided for it by another district. In providing its own
school the board is not limited in amount of expenditures. except as to
the amount that it is authorized to raise by taxation. However, I do not be-
lieve that the legislature intended a school board should go beyvond the
amount required under the amendment to section 1010. Any excess
payment would be a donation of school funds and would require a cor-
respondingly less amount to be furnished by the other district.

School boards are boards of limited powers and can exercise only
such powers as are expressly given them or such as are necessarily im-
plied in exercising those expressly given.

It is. therefore, my opinion that the school board is limited to the
amount fixed in the statute and that it has no authority to make a larger
donation to the other district.

Very truly yours,
L. A. FOOT,
Attorney General.





