
60

60 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

immediately, but if in a first or second class district such appointment 
must be confirmed by a majority of the remaining members, before 
he can qualify and become a Trustee. 

You also submit for my opinion the following: 

"The qualifications of two of the men who voted at the 
school election of School District No. 14, Valley county, were 
doubted. 

"One, Mr. James Butcher, has proved up a homestead in 
D1strict ~o. 18, but now lives in District NO.4. Is he quali­
fied to vote or be a Trustee in District No. 18? 

"The. other, Mr. Lee, has a homestead in District :\'0. 18 
and lives on it just enough to hold it. He has other business 
outside of the said district. Would he be qualified to vote at 
a school election in District No. 18?" 

Section 1002, Revised Codes of 1921, prescribes the, qualifications 
of electors at school elections, as follows: 

"Every citizen of the United States who has resided in 
the State of Montana for one year, and thirty days in the 
school district next preceding the election, may vote thereon. 
Women of the age of twenty-one years and upwards, who are 
citizens of the United States, and who have resided in the 
State of Montana one year, and in the school district for thirty 
days next preceding the day of elec+ion, may vote thereat." 

It will be seen that ownership of property in the district is not 
required, the only qualifications being citizenship and residence. As­
suming that both Mr. Butcher and Mr. Lee are citizens, their right to 
vote depends entirely on their residence. Residence is largely a mat­
ter of intention and a person does not lose his residence in one place 
until he has acquired a new residence in another. Whether the, par­
ties referred to in your letter were residents of District No. 18 so as 
to be entitled to vote at the election depends upon questions of fact 
not in my possession. If Mr. Lee has a homestead in District :-.Jo. 18 
and is living on it a sufficient part of each year to comply with the 
homestead laws so that he will be qualified to make final proof, then 
that is his residence and he was entitled to vote at the District No. 18 
election. 

ers. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 
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Appointment of teachers and principals by third class 
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Miss May Trumper, 
Superintendent of Public Instruction, 
Helena, Montana. 

My dear Miss Trumper: 

You have submitted to me for my op'inion the following: 

"An inquiry has been made to this office regarding the 
question of the election of a principal of schools in a third 
class district for a period of two ye,ars. Is such an election 
legal or may such 'individuals be elected only for a period of 
one year at a time?" 
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Section 981, Revised Codes of 1921, provides that in districts of 
the first and second class the Board of Trustees may appoint a Su­
perintendent of Schools of the district for such term, not exceeding 
three years, as the Board may deem proper, and after his second suc­
ces'sive employment he shall be deemed elected from term to term of 
three years each thereafter, unless the Board of Trustees shall, by 
a majority of the votes of its members, give notice to such Superin­
tendent, on or before the first day of February of the last year of 
the term of his employment, that his services will not be required for 
the ensuing term. 

Section 1075 provides that after election of any teacher or pdn­
cipaJ for the s,econd consecutive year in any district in the state, such 
teacher or principal so elected shall be deemed re ... elected from year 
to year thereafter unless the Board of Trustees shall, by a majority 
vote of the members on or before the first day of May, give notice in 
writing to such teacher or prin.cipal that his services will not be re­
quired for the ensuing year; provided, that in case of principals in 
charge of school systems such notice shall be given on or before 
February first. 

Construing these two sections together it is apparent that Section 
981 applies to districts of the first and second class; consequently, 
Section 1075 applies to districts of the third class only, and while 
there is no direct language limiting the employment of either teachers 
or principals in third class districts to one year at a time, still the 
language used implies that the employment of both teachers and prin­
cipals by third class districts is to be for one year at a time; other­
wise Section 1075 instead of using the words "re-elected from year 
to year thereafter," would have used the words "from term to term," 
as in Section 981. 

It is, therefore, my OpInIOn that the Board of Trustees of a dis­
trict of the third class may not employ a principal for a longer period 
than one year at a time. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 

AttoJ'JlllY General. 




