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Counties—New Counties—Officers — Elections—Qualifi-
cations.

A person elected as an officer in a newly created county,
if possessed of the constitutional qualifications, is entitled
to hold the office even though he was registered in a pre-
cinet lying wholly outside of the boundaries of such new
county.

Miss May Trumper,
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.

My dear Miss Trumper:

You have asked my opinion whether a newly elected officer in a
newly created county may qualify for the office to which he has been
elected if he is a registered elector in one of the old counties in a
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precinct which is outside of the boundaries of the new county. and if
he has resided within the boundaries of the new county for three
months or more prior to the election creating the new county.

Section 2 of Article IX of the Constitution, which prescribes the
qualifications of electors, is as follows:

“Every person of the age of twenty-one years or over,
possessing the following qualifications, shall be allowed to
vote at all general elections and for all officers that now are,
or hereafter may be elective by the people: First. He shall
be a citizen of the United States; Second. He shall have re-
sided in this state one year immediately preceding the election
at which he offers to vote, and in the town, county or pre-
cinct. such time as may be prescribed by law; provided, first,
that no person convicted of felony shall have the right to vote
unless he has been pardoned; provided, second, that nothing
herein contained shall be construed to deprive any person of
the right to vote who has such right at the time of the adop-
tion of this Constitution; provided, that after the expiration
of five years from the time of the adoption of this Constitu-
tion, no person except citizens of the United States shall have
the right to vote.”

Section 9 of the same article authorizes the Legislature to pass
a registration law and such other laws as may be necessary to secure
the purity of elections and guard against abuses of the elective fran-
chise.

Section 11 of the same article prescribes the qualifications to
hold office, and is as follows:

“Any person qualified to vote at general elections and for
state officers in this state, shall be eligible to any office
therein except as otherwise provided in this Constitution, and
subject to such additional qualifications as may be prescribed
by the Legislative Assembly for city offices and offices here-
after created.”

In the case of State ex rel. Land v. Furnish et al, 48 Mont. 28,
134 Pac. 297, the Court said:

“It is a principle long established that registration is no
part of the qualifications of an elector and adds nothing to
them; it is merely a method of ascertaining who the qualified
electors are, in order that abuses of the elective franchises
may be guarded against.”

It will be noticed that Section 2, Article IX, of the Constitution,
in prescribing the qualifications of an elector, provides that he must
have resided in the state one year, and in the county, town or pre-
cinct such time as may be prescribed by law. Section 540, Revised
Codes of 1921, then requires that an elector must have resided in the
county thirty days immediately preceding the election at which he
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desires to vote, while Section 5010 provides that persons to be en-
titled to vote at city or town elections must have resided in the city
or town for six months and in the ward for thirty days next preced-
ing the election, but there is no provision in our statutes requiring
a residence for any particular length of time in an election precinct.

It is, therefore, my opinion that if the person elected as an offi-
cer of the newly created county possesses the qualifications prescribed
for electors by Section 2 of Article IX of the Constitution, and such
person was an actual and bona fide resident within the boundaries of
such newly created county for thirty days immediately preceding the
election at which he was elected, then such person is entitled to qual-
ify and to hold such office, even though he was registered in a pre-
cinct lying wholly outside the boundaries of such newly created
county.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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