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County Treasurer—Personal Checks—Payment of Taxes
—Taxes.

Acceptance of a personal check by the County Treasurer
is not payment of the taxes for which it was given until
the check is presented and paid.

Chas. F. Huppe, Esq.,
County Attorney,
Roundup, Montana.

My dear Mr. Huppe:

You have submitted to this office for an opinion the following state-
ment of facts and question:

“A taxpayer remitted to the County Treasurer his personal
check in payment of taxes. The Treasurer forwarded the
check for collection in the regular course of business and the
check was charged to the account of the taxpayer and draft
sent by the drawee bank to its correspondent, in this case the
Helena branch of the Federal Reserve Bank of Minneapolis,
in payment of this check and others. Before this draft had
been paid, the bank drawn upon by the taxpayer closed its
doors and of course the draft was not paid. Ordinarily, under
the authority of Federal Reserve Bank of Richmond vs, Mal-
loy, 68 L. ed. 288, Adv. ops. No. 10 of March 15th, 1924, a
case decided by the United States Supreme Court February
18, 1924, the indebtedness existing between the drawer of the
check and the payee would have been paid. Does this rule
apply to the faets cited above where the check was given in
payment of taxes without any notice by the Treasurer that
checks would be accepted only subject to final payment of
drafts issued in payment of same?”


cu1046
Text Box


388 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

It is my opinion that the rule announced by the Supreme Court
of the United States in the above cited case does not apply to the
extent of warranting the conclusion that the acceptance by the County
Treasurer of a check, for which a draft is subsequently issued and
dishonored, constitutes payment of the taxes for which the check
was given.

Taxes operate as a judgment against the person (Section 2152,
R. C. M. 1921), and the only way that the judgment can be satisfied,
and the lien of the tax removed, is by payment of the amount of taxes
into the public treasury.

A County Treasurer cannot, in my judgment, by accepting a
check in payment of taxes, bind the county or the state to satisfy
the judgment created by the tax until the money, for the payment of
which the check is an order, has actually been paid into the county
treasury.

If a tax receipt was issued by the Treasurer, upon receipt of the
check in question, it should be cancelled and payment of the taxes
should be again demanded.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.
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