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Budget Law — Counties — County Commissioners —
County High Schools—Taxes—School Trustees.

County high schools are county institutions.

County Commissioners have supervisory control over
the budget submitted by the Trustees of the county high
schools and may approve, amend, or disapprove them.

County Commissioners are not bound to levy the tax
as ceftified to them by the Trustees of the county high
school. :

E. A. Peterson, Esq.,
County Attorney, °
Bozeman, Montana.

My dear Mr. Peterson:

Your letter was received stating that:

“The Trustees of Gallatin county high school have certi-
fied to the Board of County Commissioners an estimate of
six mills as the rate of tax required to raise the necessary
funds for Gallatin county high school for the ensuing year.

“Under the provisions of Chapter 69, Session Laws of
1923, all tax in excess of five mills shall be apportioned to the
county high school alone.”

You wish the opinion of this office as to whether the County
Commissioners are bound to certify a levy of six mills where this
amount has been certified by the Board of Trustees of the county
high school, or whether the Board of County Commissioners has su-
pervisory control over the amount which may be levied for county
high school purposes, and whether, in the event that a six mill esti-
mate is made and certified by the Board of Trustees, it becomes the
duty of the County Commissioners to make such levy without the
privilege of cutting the levy as certified to them, if, in their judg-
ment, such a cut should be made.

In an opinion of this office found in Volume 9, Opinions of At-
torney General, at page 271, the question presented was whether a
county high school may issue warrants for maintenance and other
purposes in excess of the amount fixed in its budget. As stated in
that opinion, a county high school is a county institution and not a
school district. (Panchot v. Leet, 50 Mont. 314; Hamilton v. Board
of County Commissioners, 54 Mont. 301.) It is, therefore, one of the
institutions of the county required to furnish an estimate of expendi-
tures for the succeeding year, under the provisions of Sections 226
and 227, Revised Codes of 1921.
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Section 227 reads as follows:

“Upon the day fixed in the notice, the County Commis-
sioners shall proceed to examine such budgets or application
for expenditures as may have been filed with the clerk of
said board, and proceed to approve, amend or disapprove
the same; and said budgets or estimate of expenditures as
shall be finally fixed and determined by the Board of County
Commissioners in accordance with provisions of this law, shall
be the budgets and estimate of expenditures of the several
county officers, institutions and agencies, including the Boards
of County Commissioners. The Board of County Commission-
ers shall in accordance with the provisions of the laws of this
state, fix and determine tax levies sufficient to provide and
care for and make funds available for all such budgets of all
county officers, institutions and agencies.”

Under the provisions of this section the Board of County Commis-
sioners may approve, amend or disapprove the budget as submitted
to it.

The county high school, being a county institution, is like other
county institutions under the supervision of the Board of County Com-
missioners.

Chapter 69, Session Laws of 1923, amending Section 1275, Revised
Codes of 1921, intended to permit a levy of six mills for county high
school purposes, but to limit the proceeds of the levy, over five mills,
to the exclusive use of the county high school, Nor does the use of
the language in this section “and the Board of County Commissioners
must levy such tax as other county taxes are levied” indicate ihat
the Board of County Commissioners must levy the amount as deter-
mined by the County High School Board, but only that the tax shall
be levied, whatever the amount, in the same manner as other taxes
are levied. This section, as amended, does not, in my opinion, over-
ride or conflict with the provisions of Section 227, but leaves the
supervision of the budget with the County Commissioners, and nec-
essarily leaves the amount that is necessary to be levied to be fixed
by the Board of County Commissioners provided that it is not fixed
at an amount exceeding six milis.

It is, therefore, my opinion that the Board of County Commis-
sioners has the same supervisory control over and right to approve,
amend or disapprove the estimated budget submitted by the county
high school as it has in the case of other county institutions.

Very truly yours,

L. A. FOOT,
Attorney General.





