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application to purchase such land. The applicant must pay for such 
land the full amount paid by the state on the sale under the fore­
closure proceedings, together with interest thereon at the legal rate, 
fifteen per cent of such amount being paid when such application is 
accepted, and the remainder being paid 'on the amortization plan dur­
ing a period of not to exceed thirty-five years, with inter·est at 50/0 
per annum. When the application is accepted and the fifteen per 
cent is paid, a certificate of purchase is issued the applicant, and 
when all payments have been mad'e he receives a deed from the state. 

I presume your question regarding the constitutionality of the Act 
is prompted by the provisions of the Enabling Act, and of our Con­
stitution, which contain certain limitations and restrictions on the 
method and manner of disposal of the lands granted to the state on 
its admission to statehood, and the price at which such lands may 
be sold. Such provisions, however, have no application to lands other 
than those granted by the Enabling Act, and as the lands to which 
the bill in question applies are not derived by the state by way of any 
grant contained in the Enabling Act, but are derived by thel state 
from a source altogether different, none of the provisions of the En­
abling Act or of the Constitution with reference to granted land have 
any application whatever to the lands acquired under these mortgage 
foreclosures. As to these lands the Legislature has full power and 
authority to prescribe the manner and method by whicn they shall be 
sold, and this the Legislature has done by the Act 'in question. 

It is, therefore, my opinion that Chapter 94 of the Laws of 1923 
is in all. respects constitutional. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Schools-' School Trustees-Joint School Districts. 

Section 1037, Revised Codes of 1921, construed as not 
requiring Boards of Trustees to concur in the recommenda­
tions of the County SuperintendeIllts for the discontinuance 
of a joint district, provided the recommendations of the 
County Superintendents are concurred in by the Board of 
County Commissioners. 

Raymond Shelden, Esq., 
County Attorney, 
Ekalaka, Montana. 

My dear Mr. Shelden: 
You have asked whe1ther, under Section 1037, R. C. M. 1921, it is 

necessary for the School Trustees in a joint school district to vote 
on the matter of discontinuing the joint district, or whether it may be 
discontinued by the concurrent action on the part of the County Su­
perintendents of both counties affected and the Boards of County Com­
missioners of the respective counties. 
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Section 1037 referred to reads as follows: 

"Whenever the County Superintendents of two or more 
counties having a joint district are agreed that there is no 
good and sufficie·nt reason for the continuance of such dis­
trict as a joint district, they may, after holding a hearing 
with the Trustees of the district, certify in writing to the 
County Commissioners of the several counties concerned, their 
reasons for desiring to discontinue such district as a joint dis­
trict, who shall, within thirty days of receiving notice from 
the County Superintendent, inform the County Superintendent 
of their own county whether, in their judgment, the district 
should be discontinued as a joint district. If the several 
Boards of County Commissioners are agreed to the discon­
tinuance of the district as a joint district, then the several 
County Superintendents, each for her own county, shall pro­
ceed, either to organize a new district, or districts, under the 
provisions of Section 1024 or 1025, as the same may require, 
or to attach abandoned territory to adjacent district of the 
same county, under the provisions of Section 1033." 

As stated by you, it appears that both County Superintendents 
are favorable to the discontinuance of the district, but, owing to 
the fact that a majority of the Board of Trustees live in one county 
and maintain their schoolhouse there, they are opposeq to the dis­
continuance of the, joint district. 

Under the provisions of Section 1037, above referred to, the County 
Superintendents of the respective counties, in which the district is 
located, must hold a hearing with the, Trustees of the joint district. 
The statute makes no provision as to what is to be done at this meet­
ing, aside from merely discussing the matter, presumably with the 
Board of Trustees. The statute does not say that the Trustees must 
act upon the matter in any particular way, or that it is necessary 
that a majority of those composing the meeting favorably act upon 
the resolution to dissolve the district, but the district may be discon­
tinued when both County Superintendents are agreed that" there is 
good and sufficient reason for its discontinuance after having a hear­
ing of the matter with the Trustees of the district, and providing that 
they thereafter certify, in writing, to the Board of County Commis­
sion'ers of both counties concerning their reasons for desiring to dis­
continue the district. 

It is, therefore, my opinion that it is not necessary for the Board 
of Trustees to concur in the recommendations of the County Superin­
tendents, provided the recommendations of the County Superintendents 
are concurred in by the Board of County Commissioners. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 




