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It is, therefore, my opinion that to conduct baseball pools in the 
manner outlined by you is prohibited by Section 11151, Revised Codes 
of 1921. No opinion is expressed as to whether the scheme is also 
prohibited 'by other sections of our statutes. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Lien-Personal Property-Real Property-Taxes. 

The holder of the legal title should be considered the 
owner of the land and the lien of the tax upon the personal 
property of the purchaser would not attach as a lien where 
such purchaser has only contracted to purchase the land. 

Robert Schafer, Esq., 
Chairman Board of County Commissioners, 
Kalispell, Montana. 

My dear Mr. Schafer: 

You have requested my opinion upon the following statement of 
facts, to-wit: 

"Last spring the Assessor made an assessment against 
George F. Stannard and Courtney Payne. This was on house­
hold goods, automobile and 2 horses of Courtney Payne's and 
160 acres of land belonging to Stannard. Payne had bought 
the land under contract from Stannard and was cutting logs 
off the land. In November Stannard offered the County Tre.as­
urer the tax on the land only and she rE'fused to accept the. 
tax on the land without the personal property tax. Payne 
sold the lumber off the land, sold his personal property and 
left the state. County Attorney holds that since the contract 
was not on record, Stannard cannot be held for the personal 
property tax; also that the Board of (!ounty Commissioners 
cannot cancel the personal property tax since it was not 
illegal." 

In an opinion of this office found in Vol. 9, Opinions of Attorney 
General, pag'e 440, the question presented was whether personal prop­
erty taxes are a lien upon real estate bought upon contract for deed. 
I quote the following from the opinion: 

"As to your second question, it was held in Knapp v. An­
drus, 56 Mont. 37, and also in Wright Land & Investment Com­
pany v. Even, 57 Mont. 1, that the purchaser of lands under 
contract for deed acquires a mere equity in the land and that 
the title is still in the seller. Under this rule personal prop­
erty taxes assessed to the purchaser of land would not con-
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stitute a lien upon the land, but such taxes assessed to the 
seller would constitute a lien upon the land sold, title to which 
had not yet passed to the purchaser." 

Section 2153, Revised Codes of 1921, makes every tax due upon 
personal property a lien upon the real property of the owner thereof, 
from and after twelve o'clock M. of the first Monday in March. 

The word "owner" has been given a great variety of meanings. 
It has been defined as "a person who has an estate in fee simple; 
the legal owner; or who owns the legal estate in lands; the person 
entitled to the legal estate in the land; the person having the legal 
title." (See Owner, 29 Cyc. 1549.) It has also been defined as "one 
who has entered into a contract to sell land until the deed has ac­
tually been delivered and recorded." (Miller v. Mead, 127 i'J. Y. 544, 
548, 28 N. E. 387, 13 L. R. A. 701.) On the other hand, it has been 
defined as "one 'in possession of the property under a valid and sub­
sisting contract of purchase." (Aetna F. Ins. Co. v. Tayler, 16 Wend. 
(N. Y.) 385, 396, 30 Am. Dec. 90.) 

Manifestly, it would be unfair to claim that both the vendor and 
the purchaser were the "owner" within the meaning of Section 2153 
and to charge the personal property tax of each as a lien against 
the land, where it had been sold under a contract of purchase. 

It is, therefore, my opinion that the holder of the legal title alone 
should be considered the owner of the land and that the lien of the 
tax upon the personal property of the purchaser would not attach as 
a lien upon the land, but that the tax in this case should be collected 
from the owner of the personalty as other personal taxes are col­
lected where the owner does not own any real estate. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

County Clerk-County Surveyor - Elections - Fees -
Nominating Petitions. 

As no salary is provided for the County Surveyor, the 
County Clerk should collect the sum of $5.00 for filing hiR 
petition for nomination for the office. 

L. Q. Skelton, Esq., 
State Examiner, 
Helena, Montana. 

;\Iy dear Mr. Skelton: 

You have submitted to this office the question of what fee should 
be paid to the County Clerk for filing the nominating petition of the 
County Surveyor. 
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