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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Section 1205 of the Revised Codes of 1921 provides as follows: 

"County school moneys may be used by the County Su­
perintende,nt and Trustees for the various purposes as author­
ized and provided 'in this Act, and for no other purpose, ex­
cept that in any district any surplus in the general school fund 
to the credit of said district, after providing for the expenses 
of not less than nine months' school, on a vote. of the quali­
fied electors of said district may be used for the purpose of 
retiring bonds and improving buildings and grounds, or erect­
ing school buildings, teacherage, or barn. If any school money 
shall be paid by authority of the Board of Trustees for any 
purpose, not authorized by this chapter, the Trustees consent­
ing to such payment shall be liable to the district for the re­
payment of such sum, and a suit to recover the same may be 
brought by the County Attorney, or if he shall refuse to bring 
the same, a suit may be brought by any taxpaying e,lector in 
the district." 
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In State ex reI. Bean v. Lyons, 37 Mont. 354, 96 Pac. 922, the 
Court, in construing the powers of the Board of School Trustees, held 
that statutes granting and defining powers of municipal and quasi­
municipal bodies such as school districts will be construed not only 
as a grant of power but also as a limitation thereon, both as to its 
extent and the mode of its exercise. 

See also Keeler Bros. v. School Dist. No.2, 205 Pac. :n 7. 

Yegen v. Bd. of County Com'rs, 34 Mont. 79. 

It is, therefore, my opinion that a School Board is not legally 
authorized to advance money for rent of a building to be used for a 
purpose which is not authorized under any provision of the statute. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Taxation-Delinquent Taxes-Penalty-Redemption. 

Chapter 63, Laws of 1923, construed as permitting the 
redemption of all property sold for delinquent taxes where 
the county holds the certificate of sale, upon payment of 
the original tax, with interest at seven per cent and with­
out the publication charge. The Act was not intended to 
apply to sales of property for delinquent taxes made after 
the approval of the Act. 
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Raymond Sheldon, Esq., 
County Attorney, 
Ekalaka, Montana. 

My dear Mr. Sheldon: 

You, as well as a numbe,r of other County Attorneys, have re­
quested my OpInIOn on the following questions based on Chapter 63 
(House Bill No. 335) Session Laws 1923: 

1. Does the Act mean that on all delinquent taxes for 
1921, and prior years, the ten per cent penalty, publication 
charge and 12% interest are remitted, so that the property 
may be redeemed by the payment of the tax originally as­
sessed against the property with interest at 7%? 

2. Where real property is sold for personal property 
taxes can it be redeemed by the payment of the tax originally 
assessed, with 7% interest, and without payment of the 10(,(' 
penalty, publication charge or 12% interest? 

3. Can a redemption be made by payment of the amount 
of taxes originally assessed and for which the, property was 
sold, with interest thereon at 7%, and without the person re­
deeming from such sale being compelled to pay, at the time 
of such redemption, all subsequent taxes against the prop­
erty which have become delinquent? 

4. If, when a redemption is made from a tax sale all sub­
sequent delinquent taxes are required to be paid, are the pen­
alties, publication charges and 12% interest on such subse­
quent delinquent taxes remitted so that only the amount of 
such taxes originally assessed against the property, with 7(;' 
interest thereon, are required to be paid on such redemption? 

5. Do the provisions of the Act apply where the property 
was purchased on the tax sale by an individual or corpora­
tion, or where the certificate of sale has been assigned by 
the county to an individual or corporation, or do they only 
apply to sales made to a county and for which the county 
still holds the certificates of sale? 

6. Do the provisions of the Act apply to sales which may 
hereafter be made for delinquent taxes, or only to sales made 
before the date of the taking effect of such Act? 
Section 1 of the Act in question is as follows: 

"That from and after the passage· and approval of this 
Act, any person having an interest in real estate heretofore 
sold for taxes to any county, or which has been struck off to 
such county when the property was offered for sale, and no 
assignment of the certificate of such tax sale has been made 
by the county making such sale, shall be permitted to redeem 
the same by paying the original tax plus seven per cent in­
terest from the date of sale." 
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With reference to the first question it is apparent, on reading 
Section 1 of the Act, that the answer thereto depends entirely on 
the meaning to be given to the word "original" as used in such sec­
tion. 

A number of definitions of the word "original" may be found, but 
they are of little assistance in determining the meaning intended by 
the Legislature to be given .such word as used in such Act. Perhaps 
the definition most helpful for such purpose is that given by the 
Supreme Court of Washington in the case of Fidelity & Deposit Co. 
v. Faben, 98 Pac. 764, where it was said: 

"Under Const. Art. 4, Sec. 4, Ballinger's Ann. Codes & St. 
Sec. 4650, providing that the appellate jurisdiction of the Su­
preme Court shall not eoctend to civil actions at law for the 
recovery of money where the 'original' amount in controversy 
does not exceed $200, the amount in controversy to which the 
appellate jurisdiction of the Supreme. Court extends is that 
which was in actual dispute before the action was brought, 
and does not include attorney's fees which are merely inciden­
tal to the suit; the word 'original' meaning 'pe.rtaining to the 
origin or beginning; preceding all others; first in order; prim­
itive; pristine'." 

Examining our laws relating to the taxation of property we find 
that it is made the duty of the County Assessor to ascertain and list 
the name,s of all inhabitants and all property in his county subject 
to taxation, and to assess the same, that is, to place a value thereon 
for taxation purposes (Secs. 2002 and 2048); this must be done be­
fore the second Monday in July each year, at which time the Assessor 
must deliver the assessment books over to the County Clerk (Secs. 
2050 and 2052.) After the assessment books have been examined by 
the County Board of Equalization and the property listed therein has 
been equJ.lized, it then becomes the duty of the County Clerk to com­
pute, the taxes on each piece or parcel of property listed and to ex­
tend such taxes on the assessment books (Sec. 2160) and deliver such 
assessment books with the taxes computed and extended thereon, to 
the County Treasure,r (Sec. 2161) and the County Treasurer then 
proceeds to collect the taxes as the same appear on such assessment 
books. If payment be made before 5 o'clock p. m. of November 30th 
of the amount of taxes assessed against any piece or parcel of prop­
erty the amount of such taxes required to be paid is the bare amount 
appearing on the assessment books, but if such taxes are not paid 
by 5 o'clock p. m. of November 30th, they become delinquent and a 
penalty of ten per cent is added thereto (Sec. 2175) and if such de­
linquent taxes are published an additional sum of fifty cents is added 
(Sec. 2188), and interest is charged on such delinquent taxes at the 
rate of 120/0 per annum (Sec. 2221.) 

From these statutory provisions it is apparent that the "original" 
tax must be the tax as the same was computed by the County Clerk 
and extended on the assessment books, the 100/0 penalty, publication 
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charge and interest being merely incidental thereto, being added, not 
as a tax, but as additional amounts to be paid because of a failure 
to pay the tax, as originally computed and entered, within the time 
required by the statute. 

If the Legislature had intended that the penalty and the cost of 
publication should be paid on a redemption, it would have been very 
easy to have used appropriate words to make clear such intention. 
Section 2210 provides generally for the redemption of property sold 
for delinquent taxes, and in such section the Legislature made its 
intention perfectly clear by using the words "the amount for which 
such land was sold" and "the amount of such sale," and so with the 
Act in question, if the Legislature, had intended that the penalty should 
be paid it would unquestionably have used the same words as are 
used in Section 2210, so that the latter part of Section 1 of such Act 
would have read "shall be permitted to redeem the same by paying 
the amount for which such land was sold plus seven per cent in­
terest from the date of sale." 

It is, therefore, my opIlllOn that the first question must be an­
swered in the affirmative. 

With reference to the second question we find the following pro­
visions of the statutes applicable,: 

"2152. Every tax has the effect of a judgment against thA 
person, and every lien created by this title has the .force and 
effect of an execution duly levied against all personal prop­
erty of the delinquent. The judgment is not satisfied nor the 
lien removed until the taxes are paid or the property sold for 
the payment thereof." 

"2153. Every tax due upon personal property is a lien 
upon the real property of the owner thereof, from and after 
12 o'clock m. of the first Monday of March in each year." 

In the case of California Loan & Trust Co. v. Weis, et aI, 50 Pac. 
697, the Court held that, under the Political Code of California, Sec­
tion 3717, declaring a tax upon personal property a lien on real prop­
erty of the owner thereof, and Section 3788 providing that in case· of 
sale of one's real property for his delinquent taxes, the deed conveys 
to the grantee the, absolute title to the land free of all encumbrances, 
except the lien for taxes which may have attached subsequent to the 
sale; that one's personal property tax, as well as his real estate tax, 
is a lien upon his real property superior to that of a prior mortgage. 
The Court, in the course of its decision, said: 

"No distinction is made by these laws between the lien 
which exists upon the land for the tax on personalty and the 
lien which exists for the tax upon the land itself. 'Every 
lien' created by this title rel!lains until the, taxes are paid or 
the property sold. The title which the purchaser gets under 
the enforcement of any tax lien by sale is free from all en­
cumbrances." 
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I am unable to see any distinction as to the character of the 
lien created by Section 2153 making every tax due upon personal 
property a lien upon the real property of the owner thereof, and the 
lien created by Section 2154 making the tax upon real property a lien 
upon the property assessed. The law apparently contemplates the 
same character of lien in each instance, and I am unable to seel how 
any distinction can be made in favor of one as to the remission of in­
terest and penalty, while imposing it as to the other. 

It is, therefore, my opinion that the second question must be an­
swered in the affirmative. 

With reference to the third question, it is my opinion that it 
must be answered in the negative. Section 2233 requires, in the case 
of property sold to the county for delinquent taxes and which is sub­
sequently assessed as provided by Section 2231, that no redemption 
from such tax sale may be permitted unless the subsequent taxes be 
paid, and I cannot believe that it was the intention of the Legislature 
to repeal or amend this provision contained in Section 2233. 

With reference to the fourth question, it seems apparent from 
a mere reading of Section 1 of the Act that the Legislature had but 
one object in view, to relieve the owners of property, upon which 
taxes had become delinquent, from the payment of the penalties and 
publication charges which had been added to such taxes because of 
such delinquency, and the high rate of interest charged on such de­
linquent taxes, thereby offering an inducement to such owners to 
redeem the property from such tax sales and to pay up all subse­
quent taxes assessed against the property. If this was the object, 
then it certainly could not be accomplished by remitting the penalty 
added on the taxes for which the property was sold, but retaining 
such penalty added to all subsequent taxes which had become delin­
quent. It is, therefore, my opinion that the fourth question must be 
answered in the affirmative. 

With reference to the fifth question it seems to me that the lan­
guage used in Section 1 of the Act is so clear and plain that it can 
have but one meaning. Such section says, in practically so many 
words, that when property has been sold for taxes to any county and 
the county has not assigned the certificate but still continues the 
owner thereof, the property may be redeemed by payment of the or­
iginal tax, etc. No provision is made for redemption when the cer­
tificate is held by any individual or corporation, whether the certifi­
cate was originally issued to such individual or corporation or re­
ceived by way of assignment from the county, but only when the sale 
was made to the county and the certificate is still held by the county. 

It is, therefore, my opinion that the provisions of such Act only 
apply when the county was the purchaser at the tax sale and still 
holds the certificate of sale, and has no application when the county 
was not the purchaser at the tax sale, or when the county was such 
purchaser but has assigned the certificate of sale to some individual 
or corporation. 
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With reference to the sixth question attention is directed to the 
first part of Section 1 of such Act which reads as follows: 

"That from and after the passage and approval of thb Act, 
any person having an interest in real estate hNetofore sold 
for taxes to any county," etc. 

The use of the word "heretofore" indicates very clearly that it was 
the intention of the Legislature that the provisions of the Act should 
only apply to tax sales for which certificateI:' were outstanding, and 
taxes which had become delinquent prior to the passage and approval 
of such law; in other words, that it was to be retrospective in e.ffect 
only. It is, therefore, my opinion that the Act has no application 
whatever to tax sales made, or taxes becoming delinquent, after the 
approval of said Act. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Justices of the Peace-District Judge-Search Warrant. 

A Justice of the Peace held not to have authority to 
issue a search warrant until after July 1, 1923. A District 
Judge may issue a search warrant while in one county in 
his district, to search premises in another county in his 
district. 

John S. Nyquist, Esq., 
County Attorney, 
Scobe.y, Montana. 

My dear Mr. Nyquist: 

You have requested my opinion as to the right of a Justice of the 
Peace to issue a search warrant under the prohibition statute. 

The Supreme Court of this state, in the case, of State v. Bowker, 
205 Pac. 961. indicated that a Justice of the Peace has no authority 
to issue a search warrant in a case of this kind. (But see Chapter 
116, Session Laws, 1923, effective after July 1, 1923.) 

Regarding your question as to whether the District Judge can 
legally issue a search warrant in one county to search in another: 
The District Judge, no doubt, has this power, and, under Section 8872, 
R. C. M. 1921, "A Justice or Judge may exercise out of court all the 
powers expressly conferred upon a Justice or Judge, as contradistin­
guished from the court." This section was construe.d in the case of 
Farleigh v. Kelly, 24 Mont. 369. In that case the question presented 
was whether the Judge, who tried the case, had power to make an 
orde,r extending the time within which the proponent might prepare 
and serve her statement. The Court said: 
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