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pression "shall not be sold for less than ten dollars per acre," or 
"shall not be sold for less than a minimum price of ten dollars per 
acre" would have been used. 

It is, therefore, my opinion that the expression "no land shall 
be sold for less than the minimum price of ten dollars per acre" 
has reference only to lands granted to the state for educational pur­
poses by the Enabling Act, and that lands, the title to which has been 
acquired through foreclosure proceedings, are not subject to this 
provision and may be sold at any price at which they may be ap­
praised; provided, that they are not sold for a sum less than the 
state was compelled to bid for the same on foreclosure sale, and that 
there has been a compliance with the other provisions of the statute 
with reference to sales of public lands. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Apportionment - Counties - Funds - High Schools­
School Districts-School Children. 

Where children reside in a school district of one county 
and attend school in another county and district, no trans­
fer of their apportionment of school funds may be made 
from the county and district of residence to the county and 
district where they are attending. 

Transfer of apportionment of school funds for a pupil 
may be made between counties in some cases of high school 
pupils. 

Miss May Trumper, 
Superintendent of Public Instruction, 
Helena, Montana. 
My dear Miss Trumper: 

You have requested the opinion of this offiGe with reference to 
"the transfer of apportionment where pupils attend school outside of 
their own d'istrict and in another county. You state that it is the 
opinion of the School Board in Cascade county that apportionment 
should be transferred where pupils attend the Great Falls schools 
from Chouteau county but that the County Superintendent of Chou­
teau county has refused to approve the attendance of pupils at the 
Great Falls schools. You cite Section 1013, Revised Codes of 1921, 
in support of your contention that the County Superintendent is au­
thorized and should be directed to approve thIs attendance outside 
of the district of the pupils' residence. 
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This section provides as follows: 

"Any Board of Trustees must, when pupils belonging in 
their district are attending school in another d'istrict, trans­
fer school moneys due by apportionment to such pupils to 
the district in which they are attending school, if in the 
judgment of the County Superintendent of Schools said chil­
dren are attending school in another district for a good and 
sufficient reason." 

It is to be noted that the question of whether children are at­
tending outside of their district for a good and sufficient reason 
is here left to the discretion of the County Superintendent of Schools, 
and this 'is a discretion which cannot be controlled. The purpose 
of this section, however, was to allow the County Superintendent to 
authorize the transfer of apportionment from one school district to 
another within her own county, where, by reason of convenience of 
the pupils, they attend another district, usually an adjoining distrIct 
to their place of residence. 

The -County Treasurer is the treasurer of all school districts in 
the county and the County Superintendent apportions all school 
moneys among the various school districts of her county. (Section 
964, Revised Codes of 1921.) But there is no provision of law authoriz­
ing money to be transferred from a school district in one county 
to a school district 'in another county under the provisions of this 
section. 

That the Legislature did not intend a transfer to be made under 
this section is apparent from the provisions of Chapter 19, Session 
Laws of 1923, amending Sections 1280 and 1282, Revised Codes of 
1921. These sections, as amended, permit a transfer of the county 
high school tax levy to be made in certain instances when made by 
the County Superintendent of Schools and directed by the County 
Commissioners. 

Section 1282, as amended, provides as follows: 

"Attendance at any high school, to whose support such 
money is apportioned 'in accordance with the provisions of 
this Act, shall be free to all eligible pupils residing in the 
county in which such accredited high school is located. 

"No attendance of a high school student outside of the 
county of his residence shall be counted in determining at­
tendance, except, in cases where a high school student by 
reason of convenience to his place of residence or by reason 
of empIoyment, and for reason of vocational training not 
otherwise available attends a high school in another county, 
and such attendance is approved by the County Superintend­
ent of Schools of the county of his residence; the County 
CommIssioners of said county are authorized, in their discre-
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tion, to direct the County Treasurer to pay over to the school 
district or county high school where the pupil attends a pro­
portionate share of the high school tax levied in' said county, 
the amount to be determined in the manner in which the dis­
trIbution of high school funds is made in the county in which 
the students concerned reside." 
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This section sets out the only reason where transfer of the high 
school tax is permitted, and this would indicate that it is the only 
case in which transfer from one county to another is intended. 

It is, therefore, my opinIon that Section 1013 was not intended 
to authorize the transfer of apportionment where the pupils attend 
schools in a district in another county, but that' Section 1282, as 
amended, does permit the transfer of a proportionate share of the 
high school tax levy where high school students attend a high school 
in another county for any reason therein enumerated and when such 
attendance 'is approved by the County Superintendent of Schools of 
the county of his residence and the Board of County Commissioners 
authorize the transfer. In such case, the amount is to be determined 
in the manner in which the distribution of high school funds is made 
in the county of the students' residence. ThIs is determined by two 
methods: (1) If apportionment is due from a county having a county 
high school, the amount is determined according to average daily at­
tendance in accredited high school classes, for the school year next 
preceding. In order to determine the proportion due to the county 
where the students attend, their average da'ily attendance would have 
to be determined in that county and added to average daily attend­
ance of all students in the county from which contribution was asked. 
(2) If apportionment is due from a county having no county high 
school, but which levies a tax for high school purposes, the amount 
to be transferred is to be determined by apportioning two-thirds of 
the total amount collected in proportion to the number of teachers 
employed and necessary for the effective instruction of pupils tn ac­
credited high school work, and one-third of the total amount in pro­
portion to the total number of days' attendance of pupils in accredited 
hIgh school work for the school year next preceding. 

Average daily attendance would have to be determined as in the 
case of counties having a county high school. In either case, transfer 
could not be made until the end of the school year for the reason 
that average daily attendance could not be determined in advance, 
but must be determined on attendance for the whole year. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 




