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154 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

County Treasurer-Delinquent Taxes-Taxes-Notice­
Penalty. 

The County Treasurer in publishing the notice provided 
for in Section 2 of Chapter 96, of the Laws of 1923, should 
state that a penalty of five per cent will be added if the in­
stallment to be paid November 30th is not paid. 

John T. Hays, Esq., 
County Attorney, 
Red Lodge, Montana. 

My dear Mr. Hays: 

You have submitted to me the question of what penalty shall be 
stated in the notice provided for by Sect'ion 2 of Chapter 96, Session 
Laws of 1923, it appearing that there is a conflict between the pen­
alty stated therein and that provided for in Section 1 of the said 
chapter. 

Section 1 of said chapter, with relation to the penalty to be 
added in case taxes become delinquent, is as follows: 

"A penalty of five per cent shall be added to all delin­
quent taxes." 

Section 2 of said chapter relating to publication of notice of de­
linquency, provides what the notice shall state, and among other 
things provides that if one-half of the taxes are not paid on or be­
fore 6 o'clock P. M. on the 30th day of November, that 

"the whole amount of said taxes will be delinquent and will 
draw interest at the rate of one per cent per month from and 
after such delinquency, and ten per cent will be added to the 
amount thereof as a penalty," etc. 

The balance of the section provides for the addition of a five per 
cent penalty if one-half of the tax is not paid before 6 o'clock P. M. 
of the 31st day of May thereafter. 

It is apparent that 'in drafting Section 2 of said chapter an error 
was made by inserting the word "ten" instead of "five" in speaking 
of the penalty to be added in case the· whole of the taxes become de­
linquent at 6 o'clock P. M. on November 30th. That was the penalty 
to be added under the old law, and no doubt the old statute was used 
as a reference in the drafting of the new one, and there was a failure 
to substitute the word "five" for "ten" as it appeared in the old 
statute. However this may be, the Legislative intent is so apparent 
from a reading of the whole of Chapter 96, that there is little room 
for doubt that the word "ten" in Section 2 is there by mistake, and 
that it was intended that the penalty to be added was five per cent. 
Section 1 declares the law on the subject, while Section 2 is merely 
a direction to the Treasurer of what he shall do to inform the tax-
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payers of what the law is. It would be an idle thing for the Treasurer 
to publish that he would add a penalty of ten per cent, when his 
authority to add a penalty fixes it at five. It will be observed upon 
reading all of said Section 2 that the failure to give the not'ice does 
not affect the legality of the· tax. 

It is both a common-law and statutory rule of construction of 
statutes that the intention of the Legislature must be discovered, 
and, if possible, pursued, and in the execution of this rule it is also 
true that: 

"Legislative enactments are not more than any other writ­
ings to be defeated on account of mistakes, errors or omis­
sions, provided the intention of the Legislature can be col­
lected from the whole statute. Where one· word has been er­
roneously used for another, or a word omitted, and the con­
text affords the mE}ans of correct'ion, the proper word will be 
deemed substituted or supplied." Statutes 25 R. C. L. No. 227. 

It is, therefore, my opinion that the County Treasurer in publish­
ing the notice provided for in said Section 2,· should state that a pen­
alty of five per cent will be added if the installment to be· paM No­
vember 30th is not paid. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

Adoption-Children-Orphans--Orphans' Home. 

Trustees of orphans' home cannot consent to the adop­
tion .ofan orphan or abandoned child when such child has 
not 'been in their charge and under their management for 
a period of one year. 

M. L. Higgins, Esq., 
Secretary Bureau of Child and Animal Protection, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. Higgins: 

You have submitted the question: 

"May the Board of Trustees of an orphans' home or 
asylum consent to the adoption of a child that has been under 
the management of the Board of Trustees of such home or 
asylum for less than one year?" 

The subject of your 'inquiry is covered by the provisions of Sec­
tion 5867, R. C. M. 1921, as follows: . 

"A majority of the Board of Trustees of any orphans' 
home or asylum in this state are hereby authorized and 
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