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Census-Children-Clerk of School District-Schools­
School Census-Residence. 

The residence of all unmarried minor children is that 
of their father if he is living and they should be listed in 
the school census of the school district in which he resides, 
even though they may be absent from the district at the 
time the census is taken and enumerated. 

Robert E. Purcell, Esq., 
County Attorney, 
Jordan, Montana. 

My dear Mr. Purcell: 

You have submitted the question: 

"In taking school census, in wllat district should children 
be enumerated, where during the month of September the 
mother and children move from their home in one distr'ict to 
another district, th€ father remaining at the home, said re­
moval being for the purpose of having the children attend 
school in the district to which they have been removed?" 

Section 1051, R. C. M. 1921, provides for the taking of school cen­
sus by the Clerk of the district between the 1st day of September 
and the 1st day of October of each year. He must make an exact 
census of all the children and youths between the age of six and 
twenty-one years residing in the district. Among other things, he 
must give the nam,e, age, sex and date of 'birth of each child, and 
the names of both parents, or guardians, together with the residence 
of said parents or guard'ians. In case families change residence from 
one district to another during September, children shall be listed in 
the district in which they will attend school. 

The answer to your question involves the question of what is 
meant by "residing in the district," and "change residence from one 
district to another." In arriving at what is meant by these expres­
sions Section 33, R. C. M. 1921, provides the rules to be followed. 

"Every person has in law, a residence. In determining 
the place of residence the following rules are to be observed: 

"1. It is the place where one remains when not called 
elsewhere for labor or other spec'ial or temporary purpose, 
and to which he returns in seasons of repose. 

"2. There can only be one r€sidence. 

"3. A residence· cannot be lost until another is gained'. 

"4. The residence of the father during his life, and after 
his death the residence of the mother, while she remains un­
married, is the res'idence of the unmarried minor children. 
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"5. The residence of the husband is presumptively the 
residence of the wife. 

"6. The residence of an unm.arried minor who has a 
parent living cannot be changed by either his own act or that 
of his guardian. 

"7. The residence can be changed only by the un'ion of 
act and intent." Sec. 33, R. C. M. 1921. 

There can be no doubt of the residence of these school children 
when they and their mother were living at the home with the father 
and husband. They were then residing in the district where the father 
resided and had his home. This 'is settled by Subdivision 4 above. 
The question then follows as to what effect upon their residential 
status did their action in moving into the new district during Sep­
tember have? Under Subdivision 2 there can be but one residence and 
under No. 3 a residence cannot be lost until another is gained. 

Therefore, unless their first residence has become lost, they could 
not be residents of the district to which they moved. The father has 
not changed his residence, therefore und€,r Subdivision 4 above, neither 
have the children. Likewise under Subdivision 5 the presumption is 
that the wife is still a resident of the old d'istrict. Whether she ac­
tually is or not is immaterial, as under said Subdivision 4 the resi­
dence of the children is that of their father during h'is life. Under 
Subdivision 7 the father could only change his residence by doing 
some act relating to such change coupled with the intent to thereby 
change his residence, which evidently has not been done in this case. 

It is, therefore, my opinion that these children are still residing 
in the district wherein their father has his res'idence. Likewise, it 
is my opinion that the family did not "change residence" during Sep­
tember. Ordinarily a family is considered to be constituted of father, 
mother and children. If the father had moved with the intention of 
making his new home his residence this act and intention would 
have changed the residence, of the whole fam'ily unless the wife and 
mother established a residence of her own, but if she did her act 
could not have the effect of changing the residence of the minor chil­
dren for the reasons hereinbefore stated. Their residence is that of 
the father during his lifetime. 

It is, therefore, my opinion that these children should be listed 
in the district where the father has his residence. 

You also inquire concerning that provision of said Section 1051, 
R. C. M. 1921, as follows: 

"All children under twenty-one years of age who may be 
absent from home for any cause shall be included by the 
District Clerk in the census list of the city, town or district 
in which their parents reside." 
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and suggest that 'it is in contradiction with the preceding part of 
said section relating to li~ting the· children in the district where they 
reside. I think what has been said heretofore will make the mean­
ing of this provision clear. A ch'ild may reside in the district, and 
at the time of the taking of census not actually be living within it. 
It resides where it has its residence, which as above stated, in the 
case of unmarried minor children, is at the residence of the father dur­
ing his lifetime. If they are living away from that residence at the 
t'ime of taking census, no matter for what cause, they should be in­
cluded the same as though they were living at their residence. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

Fees-Motor Vehicles-Registration-Secretary of State. 

Where an owner of a motor vehicle registers and op­
erates it upon the highways of the state in one year and the 
following year does not operate it until after the 31st day 
of July, he is entitled to register it the second year for one­
half of the statutory registration fee. 

Frank T. Hooks, Esq., 
County Attorney, 
Townsend, Montana. 

My dear Mr. Hooks: 

You have requested of this office an opin'ion as to the interpre­
tation of Subdivision 2 of Section 1760, R. C. M. 1921, relating to reg­
istration fees of motor vehicles, and in which you submit the follow­
ing question: 

"If 'in 1922, A owned, operated and registered a Ford car 
No.1 in the State of Montana, and in 1923 did not use the said 
Ford car on the highways of Montana until after July 31, 1923, 
and thereupon applied for registration of said car, would A be 
entitled to secure a license for his car for one-half the regu­
lar fee?" 

The answer to this question jnvolves an interpretat'ion of Subdi­
vision 2 of Section 1760, R. C. M. 1921, as requested by you. Said 

• subdivision is as follows:. 

"If any dealer or motor vehicle is originally registered 
after July th'irty-first in any year, the registration fee for the 
balance of such year shall be one-half of the regular fee 
above given." 

In determining what is meant by the words "originally regis­
tered" contained in this subdivision, reference to the preceding sec­
tion (1759) is helpful. Thus we find that the law prov'!des for the 
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